Bulvár

Íme az öt legidiótább szabálymódosítási terv a labdarúgásban

  • varin

Marco van Basten eltörölné a sárga lapot és a tizenegyes helyett is egy nézőbarátabb alternatívája van.

Nagyobb hülyeség aligha történhet a labdarúgással, mint a 48 csapatos vb - gondolhatjuk most. Azonban ahogy fejlődik a futball, úgy mehetnek végbe egyre érdekesebb, egyedi változások, figyelembe véve a nézők igényeit és a közönség kiszolgálását. Marco van Basten, a FIFA technikai fejlesztéseiért felelős igazgatója a német Bildnek nyilatkozva elárult ötöt a tervezettek közül. Hogy van-e létjogosultságuk, azt szavazással eldönthetitek!

Megszűnik a les!

"Nagyon kíváncsi vagyok, milyen lenne a futball les nélkül. Azonban úgy hiszem, ez nagyon nem lesz népszerű javaslat, hiszen bár első hallásra úgy tűnik, hogy a támadó futballt preferálná, mégis a védekezésre helyezné a hangsúlyt. Azonban az elvitathatatlan, hogy sokkal több gól esne, látványosabb lenne a játék, a közönség pedig ezt szeretné. Gondoljunk csak a jégkorongra, a kétvonalas les eltörlése ott tökéletesen bevált" - indokolta meg Van Basten ezt a meglepő reformot.

Legalább nem kellene elmagyaráznunk a nőknek :)

Tizenegyesek helyett rávezetés!

Ez már sokkal elképzelhetőbb és reálisabb ötlet, hiszen korábban az MLS-ben már tesztelték is, hogy a mérkőzéseket ne büntetőkkel döntsék el a hosszabbítást követően, hanem rávezetéssel. A játékos 25 méterre a kaputól megkapja a labdát és megpróbál gólt szerezni. A kapus viszont nem jöhet ki a tizenhatoson belülről, ám a csatárnak is csak nyolc másodperce lenne gólt szerezni. "Kitűnő reform a nézőknek és alighanem a játékosok is élveznék. A futballistáknak is több lehetőségük lenne, cselezhetnének, várhatnának a kapus reakciójára is. Sokkal érdekesebb és változatosabb, mint a tizenegyesek."

Megszűnnek a sárga lapok?

"Mindenképpen visszatartó ereje lenne ennek a szabálynak. Úgy képzelem, hogy a sárga lapos szabálytalanságok helyett néhány percre ki kellene ülnie a játékosnak. Egy sárga lap közel sem visszatartó erejű, de egy időre tíz emberrel hagyni a csapatodat, na az már nagy hátrány" - magyarázta meg Van Basten a javaslatát, melyek szerint a figyelmeztetés helyett ki kellene ültetni a padra a játékosokat bizonyos időre.

Normális játékidő

A futball egyik legidegesítőbb és legnagyobb problémája teljesen egyértelműen a színészkedés és az ok nélküli időhúzás. Ez gyakorlatilag teljesen tönkreteszi a futballt és lassan eljut a kisasszonysport kategóriába is. Van Basten a 80. perctől szabályozná az óra futását úgy, hogy egyszerre tíz másodpercnél több nem mehet el az időből. "A nézők harcot akarnak látni és gólokat, nem pedig időhúzást. Nincs többi perceket elpazarló csere, szándékos időhúzó ápolások és lassú kirúgások."

Maximum szabálytalanság

Szintén igencsak sok problémát okoz, hogy a játékosok úgy érzik, következmények nélkül szabálytalankodhatnak, kisebb faultokért aligha állítják ki őket egy fontos mérkőzésről. "Olyan szabálymódosítást javaslok, ami a kosárlabdában is van. Ha elkövetsz öt szabálytalanságot, el kell hagynod a pályát!" - magyarázta a holland zseni.

Melyik szabályváltoztatásnak van létjogosultsága?x;