Karrier

Befejezi a spanyol aranygeneráció egyik emblematikus figurája

Xabi Alonso az idény végén befejezi sikerekben gazdag pályafutását.

Egy vb-, két Eb-arany, két BL-győzelem, egy spanyol, két német bajnoki cím, és mellé összesen négy kupagyőzelem Angliában, Spanyolországban, illetve Németországban.

Akár egy találós kérdés is lehetne, hogy kié a fent sorolt, nem mindennapi dicsőséglista, aki ezekből nem jött rá, annak annyit segítünk, egy spanyol középpályásról van szó, aki a Real Sociedadból indulva megfordult a Liverpoolban, a Real Madridban és a Bayern Münchenben is.

Így már valószínűleg könnyebb kitalálni, hogy Xabi Alonsóról van szó, aki most bejelentette, hogy az idény végén visszavonul. A 35 éves Alonso szerződése a szezon végén jár le a Bayernnél, és úgy döntött, nem kívánja tovább kergetni a labdát, bár a német klub vezetése nyitva hagyta számára azt a lehetőséget, ha esetleg meggondolná magát.

Tavasszal még láthatjuk őt, aztán utána marad a Youtube

Az biztos, hogy olyan pályafutás van mögötte, amiről még az unokáinak is mesélni fog, személyében a nagy spanyol generáció egyik emblematikus figurája lép le a színről, aki a védekező középpályás posztot szokatlan eleganciával oldotta meg, és elmondhatja magáról, hogy kétszer is a saját térfeléről szerzett gólt – még liverpooliként.

 

Az angol klubbal nyert először BL-t, a Milan elleni isztambuli döntőben ő végezte be a Vörösök hatperces feltámadását 0-3-ról, amikor a saját tizenegyese utáni kipattanót értékesítette. 2009-ben 35 millió euróért igazolt a Real Madridhoz, amellyel 2014-ben megnyerte a második BL-jét, és összejött neki a bajnoki cím is, valamint két Király-kupa-győzelem is.

2014-ben a Bayern 8 millió euróért igazolta le, és a bajoroknál két év alatt több bajnoki címet nyert, mint addigi pályafutása során összesen.

Alonsónak még megvan az esélye, hogy triplázva búcsúzzon el a profi futballtól, mivel a Bayern hárompontos előnnyel vezeti a Bundesligát, és a német kupában, valamint a BL-ben is áll még.

Ki nyeri a Bajnokok Ligáját?
   
Barcelona 4.15
Bayern München 4.80
Real Madrid  5.50
Atlético Madrid 9.50
Manchester City 11.50
Borussia Dortmund 12.25