Átigazolás

Messi miatt áldozza fel egy másik klasszisát a Barca?

Nem csökkent a kínai klubok étvágya, a bajnokcsapat például a Barcelona egyik játékosát nézte ki.

Túlzás nélkül mondhatjuk, hogy a téli átigazolási szezont eddig a kínai csapatok uralják, a Shanghai SIPG például 60 millió eurót fizetett a Chelsea brazil középpályásáért, Oscarért, Axel Witsel az olasz bajnokságot letaroló Juventus helyett az érte 20 millió eurót fizető Tianjin Quanjiant választotta, a Boca Juniors mellett minden évben hűségesküt tevő Carlos Tévez pedig világrekordot jelentő heti 615 ezer fontos fizetésért a Shanghai Shenhuába igazolt.

A kínai szövetségnek nem tetszett a klubok egymást túllicitáló költekezése, és új szabályt vezetett be, eszerint a márciusban kezdődő bajnokságban egyszerre csak három külföldi lehet csapatonként a pályán.

Tévez új klubját például érzékenyen érintheti az új szabály, mert az argentin csatáron kívül a keretében tudhatja a kolumbiai középpályást, Fredy Guarínt (korábban Inter), a nigériai Obafemi Martinst (Inter, Newcastle) vagy a szenegáli Demba Bát (Hoffenheim, Newcastle, Chelsea), és közülük valaki majd a lelátóról lesz kénytelen követni a történéseket.

Hiába azonban az új szabályozás, így sem ment el a kínai csapatok kedve a nagyhalak kipecázásától, és a Sport című katalán lap azt írja, a kínai bajnokság címvédője, a Guangzhou Evergrande egyenesen a Barcelonából szeretne igazolni.

A kiszemelt a török Arda Turán, aki remek számokat produkál a mostani szezonban, az összes sorozatot számolva 22 meccsen 12 gólt és 7 gólpasszt jegyzett, vagyis igazán hasznos tagja volt a Barcának. A Sport azt írja, Arda ügynöke a napokban találkozott a Barcelona vezetőivel, és értesítette őket arról, hogy a kínai klub komoly ajánlattal jelentkezett.

Közülük csak az egyik maradhat?

A Guangzhou 50 millió eurót fizetne a Barcának, Ardának pedig 20 milliós fizetést folyósítana, mindkettő olyan összeg, ami már gondolkodóba ejtheti a játékost, és jelenlegi csapatát is.

Arda mostani szerződése 2020 nyaráig szól, és ez alapján öt idény alatt 34 millió eurót kap összesen a Barcától, ehhez jönnek még a különféle bónuszok, amik további 7 milliót jelentenek.

Ami annyit tesz, hogy a Barca Arda eladásával az 50 milliós bevétel mellett nagyjából további 20-25 milliót spórolna meg azzal, hogy már nem kell átutalnia a játékos fizetését.

Ez így együtt már jelentős összegnek számít, főleg azért, mert Lionel Messi szerződéshosszabbítása továbbra is a levegőben lóg, és a Manchester City kísértését sokkal könnyebben elhessegetheti a Barca, ha például az Arda eladásán keresett pénzt Messi fizetésének feljavítására fordítja.

Ezek persze egyelőre csak spekulációk, simán elképzelhető, hogy a Barcánál a szakmai szempontokat teszik az első helyre, és úgy gondolják, Ardának maradnia kell, mivel bizonyította, hogy ha lehetőséget kap, lehet rá számítani.

De az nem kérdés, ha Katalóniában bárkinek választania kell közte és Messi között, akkor nincs olyan körülmény, ami azt eredményezné, hogy ne Messi legyen a fontosabb.