Australian Open

Egy tuti, egy lutri és egy kombi - napi tippek

Összeszedtük az ausztrál nyílt teniszbajnokság szerdai játéknapjának legjobb fogadásait.

Nem a nagy meglepetésekről szólt az első kör, a férfiaknál a 32 kiemelt játékosból csak három búcsúzott idejekorán, ők azonban nincsenek a világranglistán a TOP15 között. Adódik a kérdés, hogy vajon a legjobb 64 küzdelmei során több alkalommal borul-e a papírforma? Szerdán a legnagyobb sztárok közül Andy Murray, Stan Wawrinka, Roger Federer, Marin Cilic, Tomás Berdych és Kei Nisikori lép pályára. 

Az említett hét játékos közül a nyitókörben Wawrinka, Cilic és Nisikori is döntő szettre kényszerült.

Hármójukra ismét nehezebb ellenfél vár. A svájci az amerikai Steve Johnsonnal, a japán a francia Jeremy Chardy-val, míg a horvát a brit Dan Evansszel szenvedhet meg. Wawrinka szurkolói félhetnek a leginkább, nem játszott ugyan rosszul a 2014-es bajnok, de Johnson képes lehet olyan teniszt nyújtani, amivel kemény harcra kényszeríti. 

Kyrgios gond nélkül veheti a második akadályt is. - Fotó: AO

A hazaiak leginkább a 14. kiemelt Nick Kyrgios meccsét várják, aki azzal az Andreas Seppivel néz majd farkasszemet, akivel két éve ugyanígy Melbourne-ben egy döntő szett 8-6-os meccset vívott. Akkor az olasz jobb formában volt, ezúttal az oddsok is mutatják, hogy komoly meglepetés lenne, ha borítani tudná a papírformát. Persze őt soha nem szabad leírni, hajlamos megtáltosodni az ausztrál levegőtől, bár most maximum egy szorosabb meccsre tartjuk képesnek.

Egy korábbi döntős, Jo-Wilfried Tsonga is pályára lép. A közönségkedvenc francia veszített egy szettet az első körben, de összességében egy pillanatig sem forgott veszélyben a továbbjutása, magabiztos játékkal győzött.

Tsongát pályafutása alatt 42-szer hozták ki eddig 1.10-es vagy annál kisebb szorzójú favoritnak Grand Slam-tornán, ezekből a meccsekből csupán egyet veszített el (2012 US Open, Martin Klizan ellen). Azóta sorozatban 22 ilyen mérkőzést nyert meg.

Mint látható, a gall teniszezőben nyugodtan bízhatunk, a világranglista-94. Dusan Lajovics legyőzése sem okozhat számára problémát.

Szerdán megkezdődnek a páros küzdelmek is. A férfiaknál a Lopez/Lopez duót nem féltjük, klasszis páros játékosok, az ellenfeleik viszont finoman szólva sem brillíroznak ebben a műfajban. Alexandr Dolgopolov nem is nagyon szokott játszani, Gerald Melzer pedig játszogat ugyan párosban, de csak jóval alacsonyabb szinten, és nem mellesleg ott sem túl eredményesen teszi mindezt. 

A lányoknál két a végső győzelemre is esélyes párosra teszünk: Mirza/Strycova és Mattek/Safarova egyaránt klasszis duók, egyik kettősnek sem szabadna problémát okozni a továbbjutás. 

hatharom.com
Andreas Seppi-Nick Kyrgios Kyrgios
Jo-Wilfried Tsonga-Dusan Lajovic Tsonga
Lopez/Lopez-Dolgopolov/Melzer Lopez/Lopez
Rae/Smith-Mirza/Strycova Mirza/Strycova
Chuang/Gibbs-Mattek/Safarova Mattek/Safarova
@ 1.78

Visszatérve Cilic meccsére, a US Open-bajnok horvát elég keményen megizzadt az első körben Jerzy Janowicz ellen. Szerencséje volt, hogy a lengyel szép lassan elfogyott a végére. Evans ellen sem számíthat könnyű meccsre. 

Újabb kemény menet előtt Cilic. - Fotó: AO

A brit srác remekül kezdte a szezont, hiszen éppen a melbourne-i rajt előtti hétvégén pályafutása elő ATP-döntőjét vívta Sydneyben. Négy döntő szettes meccset nyert meg, szóval nagyon szívós, küzdős kis játékos. Nem kérdés, hogy nem ő a mérkőzés favoritja, viszont van Grand Slam-rutinja, játszott ő már nagy pályán nagy játékosok ellen, elég csak a tavalyi US Openre gondolni, ahol Stan Wawrinkát kis híján elbúcsúztatta. Abszolút nyomás nélkül állhat ki, elengedheti a kezét, a formája adott, Cilic pedig hajlamos az ilyen meccseken szetteket engedni. Véleményünk szerint tehát a játéknap egyik "tutija", hogy itt bizony legalább 37 játék születik. 

hatharom.com
36.5 játék felett
@ 1.75

Az underdogok között nézelődve az ausztrál Alex De Minauron akadt meg a szemünk. A 17 éves srácnak egyelőre álomszerűen alakul a szezon, hiszen múlt héten pályafutása első főtáblás ATP-győzelmét könyvelhette el, míg hétfőn első Grand Slam-sikerét is megünnepelhette. Elvárások nélkül állhat ki a 31. kiemelt Sam Querrey ellen. Az amerikai nincs különösebben jó formában, Quentin Halys is rendesen megizzasztotta. Ez lehet az egyik meccs, ahol borul a papírforma a harmadik játéknapon. De Minaur kemény támogatást fog kapni a közönségtől, Querrey pedig az elmúlt két szezonban a Grand Slam-tornákon 50%-át sem nyerte meg azoknak a meccseknek, melyeken 1.50 vagy kisebb szorzója volt. Az ausztrál továbbjutására 3.25-szörös pénzt fizetnek az állami irodában.

További tenisz-tippekért látogass el a fórumunk Australian Open topikjába, ha pedig az események alakulására vagy kíváncsi, akkor klikk ide, ahol azt is láthatod, hogy ki-kivel kerülhet össze a következő körben!