Australian Open

Magyar származású lánnyal robbantanánk bankot

  • Cesc18

Johanna Konta győzelmére 18-szoros pénzt fizetnek, ha megnyeri a hétfőn rajtoló ausztrál nyílt teniszbajnokságot.

A magyar felmenőkkel rendelkező, de brit színekben versenyző 25 éves brit az elmúlt két esztendőben megérkezett a legjobbak közé. Jelenleg a világranglista 10. helyén áll és az Australian Open 9. kiemeltje. Előretörésében hatalmas szerepet játszott Esteban Carril, ám hiába a kiváló eredmények, decemberben különváltak az útjaik. Konta új edzője Wim Fissette lett, aki 36 éves kora ellenére már számtalan nagy sztárral dolgozott együtt. 

Fissette három Grand Slam-győzelemhez segítette Kim Clijsterst, wimbledoni döntőhöz Sabine Lisickit, míg Simona Haleppel a Roland Garroson jutott fináléba.

Elég pazar eredménysor, egy ilyen edzőben bizony lehet bízni. Konta kiváló alapanyag a belga mesternek, hiszen Lisickihez vagy Halephez hasonlóan nagyon tehetsége, csak kell valaki, aki a helyes ösvényen terelgeti és kihozza belőle azt a kis pluszt, ami a nagy eredmények eléréséhez kell. Már most meglátszódik, hogy együtt dolgoznak, ugyanis a brit lány csodás tenisszel nyerte meg a sydney-i tornát. Szettet sem veszített, pedig egyáltalán nem voltak könnyű ellenfelei, elég csak a világranglista-harmadik Agnieszka Radwanskát említeni.

Nagy formában kezdte a szezont a brit lány. - Fotó: AO

Esett is az Australian Open-győzelmére kínált odds. Ez a Grand Slam legalább olyan közel áll hozzá, mint a hazai wimbledoni viadal, hiszen Sydneyben született és 2008-tól 2012-ig ausztrál színekben versenyzett. Ami nem csak azt jelenti, hogy félig hazai pályán játszhat, hanem, hogy tökéletesen ismeri a körülményeket. Tavaly az elődöntőig menetelt, az akkor még csodának számított, most viszont különösebben fel sem kapnánk rá a fejünket. 

Konta 2016-ban underdogként a mérkőzései durván 40%-át nyerte meg.

Azt nem lehet mondani, hogy könnyű sorsolást kapott volna, de a lányoknál nincs sok értelme nagyon előre tekinteni. A rajt pedig nem ígérkezik különösebben nehéznek, Kirsten Flipkens ellen favoritnak számít, és ugyancsak ő lesz az esélyes a második körben a Luksika Kumkhum-Naomi Osaka meccs győztese ellen is. Utána már következhet egy Caroline Wozniacki elleni derbi, ami soha nem könnyű, de a dánnak az utóbbi években nagyon nem ment Melbourne-ben.

A 16 között Dominika Cibulková vagy Ekatyerina Makarova a legesélyesebb ellenfél. Utóbbit már tavaly is verte ezen a tornán, míg előbbivel 1-1-re áll, de a legutóbbi összecsapásukat Konta nyerte. A legnagyobb falat a negyeddöntőben jöhet Serena Williams személyében. De tudjuk jól, hogy az amerikai klasszis egyáltalán nincs verhetetlen formában, egy nyomás nélkül teniszező Konta pedig könnyen meglepheti. Persze az sem biztos, hogy eljut eddig Serena...Az elődöntőben Agnieszka Radwanska vagy Karolina Plískova jöhet. Előbbit éppen a héten oktatta, de utóbbit is győzte már le.  

Konta nagy népszerűségnek örvend Melbourne-ben. - Fotó: AO

Természetesen sokat számít a sorsolás, de ez nem tűnik egy megoldhatatlan feladatnak a brit lány számára. Az elmúlt néhány évben volt jó pár olyan játékos, akit a torna előtt nem soroltak a közvetlen favoritok közé, de mégis eljutottak a döntőig. Konta lehet a következő ilyen név, hiszen minden adott hozzá: egy nagyon jó edző - aki nem kész játékosokat vitt már el Grand Slam-döntőig -, kiváló forma, félig hazai pálya.

hatharom.com
Johanna Konta nyeri az Australian Opent
@ 18.00