Australian Open

Beindul a nagyüzem, pályán Federer, Murray és Kerber - napi tippek

Hétfő hajnalban kezdetét veszi az Australian Open, íme az első játéknap legjobb tippjei.

Sok nagy név bemutatkozik már az első játéknapon. A férfiaknál láthatjuk többek között a világelső Andy Murrayt, a félév kihagyás után visszatérő Roger Federert, a 2014-es bajnok Stan Wawrinkát, az ötödik kiemelt Kei Nisikorit, a kétszeres elődöntős Tomás Berdychet, a 2015-ös US Open-bajnok Marin Cilicet és a hazai kedvenc Nick Kyrgiost. Természetesen mindannyian toronymagas favoritnak számítanak a nyitómeccsükön. 

Ha megjátsszuk az említett hét játékos továbbjutását, akkor 1.35-szörös pénzt nyerhetünk az állami irodánál.

A legnehezebb dolga a japánnak lehet az orosz Andrej Kuznyecov ellen, aki tavaly a legjobb 16-ig menetelt Melbourne-ben. Komoly fegyverarzenállal bír, van egy kiváló szervája és remek tenyerese, illetve a hálónál sem mozog rosszul. Vannak már top 10-es játékosok elleni skalpjai, szóval nem az a megijedős fajta, de egy orosztól ez nem is meglepő. Az előző idényben vívott két Grand Slam-összecsapásukat ugyan Nisikori egyaránt szettveszteség nélkül hozta, de ettől függetlenül nem mernénk most megjátszani a 3-0-s sikerét. Hajlamos a major tornák elején kemény meccsbe bonyolódni. 

Isnerre nem jellemző a korai búcsú. - Fotó: AO

Ennél vannak valamivel jobban fizető "tutik" is, például John Isner győzelme (1.10). A langaléta amerikainak nyugodtan szavazhatunk bizalmat a Grand Slam-tornák első fordulójában, ugyanis abszolút nem jellemző rá a betli. Legutóbb favoritként a nyitókörben a 2012-es wimbledoni tornán esett ki, azóta 14 alkalommal hozták ki esélyesnek és kivétel nélkül mindig hozta a papírformát. Nem lesz ez probléma Konstantin Kravchuk ellen sem, aki 31 éves kora ellenére soha nem nyert még major tornán meccset.

Egy másik amerikaitól, Jack Socktól is továbbjutást várunk (1.22). A bomba tenyereseiről elhíresült Sock Aucklandben tornagyőzelmet ünnepelhetett a héten, tehát kiváló formában utazhatott Melbourne-be. Pierre-Hugues Herbert személyében nem kapott könnyű ellenfelet, ugyanis a francia szerva-röpte játékkal operál, amivel tud kellemetlenkedni. Viszont a tenisze nagyon nem volt meggyőző eddig 2017-ben, így véleményünk szerint kevés lesz ahhoz, hogy három játszmát fogjon. 

Nem csak Sock, de Dan Evans is remekül kezdte az évet. A héten pályafutása első ATP-döntőjét játszhatta Sydneyben. Nagyon jó neveket győzött le, ha ezt a formáját hozza, akkor a salakspecialista Facundo Bagnis sem okozhat problémát számára. Az argentin ritkán játszik gyors borításon, tud ugyan kellemetlenkedni a balkezes teniszével, de Evans jó formában van és kedvez neki a borítás, így nem gondoljuk, hogy itt borulni fog a papírforma (1.18). 

Kuznyecova sima rajtot vehet. - Fotó: AO

Isner, Sock és Evans mellé két női mérkőzést ajánlunk még. Szvetlana Kuznyecova visszaküzdötte magát a legjobbak közé, innentől már csak az a kérdés, hogy tud-e még annyit javulni, hogy újra Grand Slam-címekért harcoljon. A rajt nem okozhat problémát számára, Maria Duque-Marino ugyanis alapvetően salakon mozog jól. Tud kemény pályán is játszani, de az óceániai tornák finoman szólva sem állnak közel a szívéhez, karrierje alatt 18 vereség mellett csupán 1 győzelmet tud felmutatni a kenguruk földjén...Bízunk benne, hogy Kuznyecova nem tervez túlórázni és 2-0-ra hozza (1.22).

Az amerikai Lauren Davis Aucklandben tornagyőzelemmel indította az évet, Melbourne-ben pedig az elmúlt három kiírásban mindig túlélte az első kört. Nem a klasszikus amerikai teniszt képviseli, sokkal inkább a szívósságára építi a játékát. A formán kívüli, és jóval szerényebb rutinnal rendelkező Samantha Crawfordot könnyedén kell eltakarítania az útból (1.20). 

hatharom.com
John Isner-Konstantin Kravchuk Isner
Pierre-Hugues Herbert-Jack Sock Sock
Facundo Bagnis-Dan Evans Evans
Maria Duque-Marino-Szvetlana Kuznyecova Kuznyecova 2-0
Samantha Carwford-Lauren Davis Davis
@ 2.32

A lányoknál is lesz egyébként jó néhány nagy név, aki bemutatkozik. Például a világelső Angelique Kerber, akire címvédőként nem vár könnyű menet a szívós Lesya Tsurenko ellen. Itt akár a játékok számánál még egy over is bevállalható, 19.5 a line. A negyedik kiemelt Simona Halep kicsit döcögősebb rajtján sem lepődnénk meg, illetve a sérülésből visszatérő Venus Williams is megszenvedhet a továbbjutásért Kateryna Kozlova ellen. 

Querrey akár bajba is kerülhet Halys ellen. - Fotó: AO

Visszatérve a férfiakra, találtunk jó néhány olyan meccset, ahol elég nehezen tudjuk elképzelni, hogy bármelyik fél is könnyedén győzzön, azt is mondhatnánk, hogy overért kiáltanak ezek a találkozók. Az egyik ilyen az Sam Querrey és Quentin Halys összecsapása. A nagy szervás amerikainak a kemény pálya ellenére nem áll közel ez a Grand Slam. Nem is nagyon szokott Melbourne-ben sima rajtot venni, és bár Halys nem indította jól a szezont, meglepő lenne, ha simán adná a bőrét. 37.5 a határ, ami nem mellesleg még három szettből is lejöhet egy 7-6, 7-6, 7-5-ös eredménnyel. 

James Duckworth-Paolo Lorenzi, Malek Jaziri-Go Soeda, Nicolas Almagro-Jeremy Chardy és a Marcel Granollers-Dudi Sela összecsapáson is érdemes lehet az overrel tartani. 

További tenisz-tippekért látogass el a fórumunk Australian Open topikjába!