Kézilabda-vb

Sorsdöntő meccs vár a magyar válogatottra

Szombat este folytatja szereplését a franciaországi világbajnokságon a magyar férfi kézilabda-válogatott. Javier Sabaté tanítványaira sorsdöntő és igen kemény mérkőzés vár, ugyanis a végső győzelemre is esélyes Horvátországgal néznek farkasszemet.

Császáron sok múlik szombaton is. - Fotó: francehandball2017.com

Nem sikerült a bemutatkozás a franciaországi világbajnokságon a magyar férfi kézilabda-válogatott számára, hiszen Javier Sabaté együttese négygólos vereséget szenvedett Németországgal szemben. A pénteki találkozó az első félidőben ment el, amikor is a németek ötgólos vezetésre tettek szert, a második játékrészben mutatottakra viszont lehet építeni, hiszen nagyon közel jártunk a csodához.

"Az első félidő vége felé volt egy kisebb ámokfutásunk, amikor a németek el tudtak lépni tőlünk, de pozitívum, hogy abszolút vissza tudtunk jönni a meccsbe, és szorossá tudtuk tenni. Nehéz volt feltörni a védelmüket, de a második félidőben már többször sikerült, és fel tudtunk jönni. Akkor már a védekezésünk is egész jó volt" - nyilatkozta a franciaországi Rouenban rendezett találkozó után Nagy László az MTI-nek. "Amit viszont hiányoltam, hogy a második felvonásban többet kellett volna futnunk. Visszatérő jelenség, hogy lassítjuk a játékot, inkább a biztosra megyünk és felállt fal elleni játékot erőltetjük" - mondta. Válogatottunk csapatkapitányának bokája a németek elleni csoportmeccsén, az első félidő közepén megrándult, ezért a folytatásban nem is tudott játszani, és egyelőre további szereplése is kérdéses. "Meglátjuk, az orvosi vizsgálat mit mutat. Minden vágyam, hogy Horvátország ellen is pályára lépjek, de meg kell várni, hogy a következő 24 órában mi történik a bokámmal. Ha javul az állapota, természetesen szeretnék a csapat segítségére lenni" - zárta Nagy László.

1x2    
Magyarország Döntetlen Horvátország
2.95 9.00 1.50

Nem jönne jól, ha az egyik legjobb játékosunk nem szerepelne ezen a sorsdöntő, horvátok elleni meccsen. A találkozó tétje ugyanis a minél előkelőbb helyezés a csoportban, s ha nem nyerünk, akkor borítékolható, hogy maximum a harmadik pozícióban zárunk, aminek köszönhetően olyan nehéz ágra kerülhetünk, hogy a nyolcaddöntőben a svédek vagy a dánok, míg a legjobb nyolc között a franciák jöhetnek velünk szemben. Ezt egyértelműen el akarjuk kerülni, vagyis Császár Gáborék győzelemre törnek szombat este.

Azonban nem lesz egyszerű feladat megszerezni a pontokat, még akkor sem, ha a horvátok egy roppant fiatal, ugyanakkor tehetséges csapattal érkeztek a világbajnokságra, amely alakulat a nyitónapon megszenvedett Szaúd-Arábiával. Ám biztosak lehetünk benne, hogy Domagoj Duvnjakék a második meccsüket már sokkal komolyabban veszik, hiszen a tét mellett presztízs is óriási.

A legutóbbi három egymás elleni mérkőzés eredménye
06. 04. 13. Eb-selejtező Horvátország Magyarország 30 : 26
04. 04. 13. Eb-selejtező Magyarország Horvátország 20 : 18
15. 01. 13. világbajnokság Horvátország Magyarország 30 : 21

Sajnos az utóbbi időkben nem igazán ment déli szomszédaink ellen - 2009 óta egy győzelmet, s döntetlent leszámítva csak a horvátok nyertek -, s a fogadóirodák is úgy gondolják, hogy a piros-fehérek a hétvégi meccs favoritjai. Ezen nem kell meglepődni, főleg, ha végül Nagy László nélkül kell pályára lépnünk, mert ezen esetben akár ki is nyílhat az olló. A fogadóirodák egyébiránt 1,5 gólon húzták meg az egál hendikep határokat, míg a gólok számát illetően 52,5 a határ, amelyek reálisnak mondhatóak.

A magyar válogatott csoportmérkőzései
Január 13., péntek, 17:45: Németország-Magyarország 27-23
Január 14., szombat, 20:45: Magyarország-Horvátország (tv: Sport1)
Január 16., hétfő, 17:45: Magyarország-Chile (tv: Sport1)
Január 18., szerda, 14:00: Szaúd-Arábia-Magyarország (tv: Sport1)
Január 20., péntek, 20:45: Fehéroroszország-Magyaroroszág (tv: Sport1)
C-csoport (Rouen): Németország, Horvátország, Fehéroroszország, Magyarország, Chile, Szaúd Arábia
A magyar férfi válogatott világbajnoki kerete
Kapusok: FAZEKAS Nándor (Balatonfüredi KSE), MIKLER Roland (Telekom Veszprém)
Jobbszélsők:  HARSÁNYI Gergely (Grundfos Tatabánya KC)
Jobbátlövők: ANCSIN Gábor (Telekom Veszprém), BALOGH Zsolt (MOL-Pick Szeged), NAGY László (Telekom Veszprém)
Irányítók: CSÁSZÁR Gábor (Kadetten Schaffhausen, svájci), JUHÁSZ Ádám (Grundfos Tatabánya KC), LÉKAI Máté (Telekom Veszprém)
Beállók: BÁNHIDI Bence (MOL-Pick Szeged), SCHUCH Timuzsin (Telekom Veszprém), SZÖLLŐSI Szabolcs (Grundfos Tatabánya KC), ZUBAI Szabolcs (MOL-Pick Szeged)
Balátlövők: BODÓ Richárd (MOL-Pick Szeged), JAMALI Iman (Meskov Breszt, fehérorosz), LIGETVÁRI Patrik (Telekom Veszprém)
Balszélső: JUHÁSZ Ádám (Grundfos Tatabánya KC),