Australian Open

Összejön végre Murraynek vagy ismét Djokovics lesz a bajnok?

  • Cesc18

Hétfőtől Meblourne-re figyel a teniszvilág, elrajtol ugyanis a 105. ausztrál nyílt teniszbajnokság. Újra láthatjuk egy Grand Slam-tornán a nagy négyest, erre éppen egy éve itt a kenguruk és koalák hazájában volt példa. De közben már a fiatalokkal is számolni, tehát egy elég izgalmas verseny előtt állunk. Virrasztásra fel!

Oldalunk a torna minden játéknapjára előzetessel jelentkezik, melyben a legizgalmasabb párosítások kivesézése mellett tippekkel is szolgálunk.

A játékosok és szurkolók körében egyaránt az Australian Open az egyik legkedveltebb Grand Slam a négy közül, ugyanis ilyenkor még mindenki friss, most indul a szezon, a hangulatra és az időjárásra pedig soha nem lehet panasz, bár az égiek néha túlzásba esnek...Az idei kiírásban sem maradunk forró és eső áztatta napok nélkül, legalábbis, ha hihetünk az előrejelzéseknek. Hagyományosan 128 játékos száll harcba a trófeáért, a helyszín Melbourne, a borítás pedig kemény. Semmi nem változott a korábbi esztendőkhöz képest, leszámítva az összdíjazást, amely 14%-kal emelkedett. A férfi egyéni versenyben 15 millió dollárt dobnak szét, ebből a bajnok 3,7 milliót vághat zsebre.

Djokovics hatszor, Murray még egyszer sem emelhette magasba az Australian Open-trófeáját. - Fotó: ATP

Az előző idény a világelső Andy Murrayről és a címvédő Novak Djokovicsról szólt, beleértve a Grand Slam-viadalokat is, illetve mindig megjegyeztük, hogy a svájci Stan Wawrinka lehet az, aki "meglepetést" okoz. New Yorkban sikerült is beleköpnie a brit és a szerb levesébe. A képlet nem változott, annak ellenére, hogy most ott lesz a mezőnyben a két nagy bajnok, Roger Federer és Rafael Nadal. Mint azt feljebb említettük, ilyenre, hogy mind a négyen, Stannel kiegészülve mind az öten ott legyenek major tornán a főtáblán legutóbb tavaly itt Melbourne-ben volt példa. 

Az elmúlt 11 kiírásban mindig a Djokovics, Murray, Federer, Nadal, Wawrinka ötösből került ki a végső győztes.

Djokovicsnak kimagaslóan ez a legeredményesebb Grand Slam-tornája, hat alkalommal tudott már diadalmaskodni, amivel az Open Érában abszolút rekordernek számít. 2008 óta a mérkőzései 95%-át (!) megnyerte Melbourne-ben, ami elképesztően magas szám. A világelsőségét ugyan tavaly ősszel elveszítette, de a dohai tornagyőzelmével jelezte, hogy nagy hiba lenne őt temetni. Fernando Verdasco személyében kifejezetten nehéz első körös ellenfelet kapott, viszont, ha rajta áthámozza magát, akkor onnantól olyan nagyon nehéz feladata nem lesz az elődöntőig. Legutóbb egyébként pályafutása elején, 2006-ban fordult elő vele, hogy egy GS-en kiesett a főtáblán, azóta zsinórban 43 alkalommal oldotta meg a nyitómeccsét. Szóval annyira nem kell félteni a korai elvérzéstől. A negyeddöntőig a bolgár Grigor Dimitrov és Dominic Thiem lehetnek a legkomolyabb kihívói. Előbbi Brisbane-ben tornagyőzelemmel indította a szezont, ráadásul három top 10-es játékost vert, tehát kiváló formának örvend, de kérdés, hogy egy Djokovics ellen is tudná-e ezt hozni? Eddig ugyanis a major tornákon rendre elfogyott a tudomány a legjobbak ellen. Thiem nagy kérdés, a hírek szerint annyit edzett télen, amennyit korábban soha, ugyanakkor visszajelzést nem kapott, hogy jó úton halad, hiszen két korai vereséget szenvedett el az idény első két tornáján. Még soha nem győzte le a szerbet, ha el is jut a negyeddöntőig, meglepetés lenne, ha borítani tudná a papírformát. Itt még a 11. kiemelt David Goffin is bekavarhat az osztráknak, a kis belgának kifejezetten kedvezőek a melbourne-i körülmények. 

Zverev lehet a torna meglepetésembere. - Fotó: ATP

Az alsó ág másik negyedében már nem ilyen letisztult a kép. Papíron a harmadik kiemelt Milos Raonicnak nem kellene, hogy gondot okozzon az elődöntőbe jutás, ugyanakkor ő még messze nem olyan stabil teniszező, mint Djokovics vagy Murray. De, ha jó formában lesz, akkor borzasztó nehéz megállítani, a hatalmas adogatásai iszonyat magasra pattannak a melbourne-i pályán, amit borzasztó nehéz fogadni. Az ő esetében még az is kérdés, hogy mennyire gyorsan tudja átrágni magát az ellenfelein, ugyanis Dustin Brown, Gilles Müller, Gilles Simon, Roberto Bautista Agut vagy David Ferrer sem feltétlenül jelent rá óriási veszélyt, viszont vannak annyira kellemetlen játékosok, hogy megszenvedjen ellenük. És, akkor még mindig csak a negyeddöntőnél tart, ahol jöhet egy Rafa Nadal vagy Gael Monfils. Legalábbis papíron, szerintünk ugyanis Alexander Zverev lesz az a játékos, aki ebben a negyedben Raonic ellenfele lesz a nyolc között. Nadal hihetetlenül akar, de ez nem elég, játékban is hozni kellene valami olyat, amivel meccseket tud nyerni, ez pedig továbbra sincs meg benne. Monfils teljesen lutri, de ismerve az Australian Open múltját, tőle sem kell annyira tartani. Zverev viszont most már egy Grand Slam-tornán is robbanthat. Világelső potenciállal bír, nem ijed meg a nagy nevektől, a felkészülése alatt pedig a legjobbaktól tanult, Djokoviccsal és Federerrel ütögetett fél éles körülmények között.

Pokolian nehéz sorsolást kapott Federer. - Fotó: ATP

A tábla felső dekádjában Murray a legnagyobb favorit, és Djokovicshoz hasonlóan neki is pokolian fekszik a melbourne-i borítás. Nagyon megérdemelné már a trófeát, öt alkalommal is nagyon közel járt hozzá, de mindig volt egy jobb nála, általában "Nole". A negyeddöntőig könnyedén menetelhet, ugyan a 16. kiemelt Lucas Pouille-val összetalálkozhat, de a franciát tavaly mindhárom meccsükön földbe döngölte, így különösebben nem kell tőle tartania. A legjobb nyolc között jöhet az első nagy falat Federer vagy Kei Nisikori személyében. A svájci géniusz csak 17. kiemeltje a tornának, így még az is megeshet, hogy öt top 10-es játékost kell legyőznie, ha megakarja szerezni a 18. Grand Slam-győzelmét. Egy korábbi legendának egyébként szerencsét hozott már ez a 17-es szám. Pete Sampras a legutolsó Grand Slam-címét, 2002-ben a US Openen éppen 17. kiemeltként tudta megnyerni. 

Federer karrierje egyik legkeményebb kihívása előtt el - Paul Annacone.

Roger az első két körben selejtezős játékossal találkozik majd, ami mindenféleképpen szerencsés, hiszen lesz ideje belerázódni. Utána viszont már Tomás Berdych jöhet, aki Ausztráliában mindig veszélyes, ráadásul a Marin Cilicből Grand Slam-bajnokot faragó horvát legenda, Goran Ivaniseviccsel állt össze, tehát messze nem tett ő még le arról, hogy beírja magát a történelemkönyvekbe. Akár még a meglepetésembere is lehet ennek a negyednek, főleg, ha Nisikori elszórakozza. A japánnak egyébként borzasztó nehéz dolga lesz az első körben Andrej Kuznyecov ellen. 

A második negyedről nem esett még szó, melyben a 2014-es bajnok Wawrinkát találjuk. Vele kapcsolatban igazából felesleges jóslatokba bocsátkozni, ha éppen összeáll nála minden, akkor a végső győzelemre is esélyes, ha nem, akkor bárki elkaphatja, a B-játéka ugyanis nem elegendő arra, hogy nagyot alkosson. Tételezzük fel, hogy menni fog neki, akkor a nyolcaddöntőben találkozhat Nick Kyrgiosszal, ami a balhéjuk után igen parázs meccsnek ígérkezne. Kicsit lejjebb az egykori döntős Jo-Wilfried Tsongára és Marin Cilicre lesz érdemes odafigyelni. Mindketten imádják ezt a tornát, ha az amerikai Jack Sock nem szól bele, akkor más nem is nagyon lesz, aki gátat szabna annak, hogy megmérkőzzenek a 16 között.

A hatharom.com prognosztizált negyeddöntői
Andy Murray (1)-Tomás Berdych (10)
Stan Wawrinka (4)-Jo-Wilfried Tsonga (12)
Alexander Zverev (24)-Milos Raonic (3)
Dominic Thiem (8)-Novak Djokovics (2)
Ki nyeri a férfiaknál az Australian Opent?
   
Novak Djokovics 2.40
Andy Murray 2.50
Stan Wawrinka 12.25
Rafael Nadal 13.25
Milos Raonic 16.75
Roger Federer 19.75
Ki nyeri a férfiaknál az Australian Opent?x;