Kézilabda-vb

Közel járt a bravúrhoz a magyar válogatott

Az első félidő hajrájában volt egy rövidzárlatunk, ott elúszott a meccs, a második játékrészt viszont megnyertük.

Nagy László bokasérülés miatt kidőlt a meccsen, hogy mennyire nagy a baj, azt egyelőre még nem lehet tudni

A németek szereztek vezetést, ráadásul Silvio Heinevetter kapus bravúros védésekkel kezdett, a magyarok ennek ellenére derekasan tartották magukat, sőt 6-5-nél az egyenlítésért támadhattak. Nem jártak sikerrel, később pedig úgy tűnt, fokozatosan felőrlődnek az ellenfelük rendkívül hatékony védelmével folytatott küzdelemben. Nagy László ekkor már nem volt a pályán, mert sérülés miatt le kellett támogatni a pályáról, és egyből az öltözőbe kísérték.

A 23. percben alakult ki először négygólos különbség (11-7), ekkor Javier Sabaté szövetségi kapitány időt kért, de ezzel sem tudta megakadályozni csapata teljes szétesését. Támadásban és védekezésben is sokkal hatékonyabbnak bizonyult az ellenfél, amely villámgyors akciókkal és gólokkal használta ki a magyar hibákat.

A németeknél a várakozásoknak megfelelően Uwe Gensheimer támadójátékára épült a taktika, a Paris Saint-Germain balszélsőjének mind a hét lövése gólt eredményezett az első félidőben, Heinevetter pedig húsz labdából kilencet kivédett.

A szünetben kiderült, hogy Nagy László bokarándulás miatt nem térhet vissza a pályára, további szereplése is csak az újabb orvosi vizsgálatok eredményétől függ.

A magyarok meglepetésre felzárkóztak a második felvonás elején (16-15), ezért a németek szövetségi kapitánya, a torna után távozó Dagur Sigurdsson időt kért. Jamali Iman egyenlíthetett volna, de az üres kapu mellé lőtt, majd kétszer is emberhátrány nehezítette csapata dolgát. Fazekas Nándor helyett ekkor már Mikler Roland védett, aki sokkal hatékonyabbnak bizonyult. Mindez a pontszerzéshez nem volt elég, a szoros eredményhez és a helytálláshoz viszont igen, ami biztató a szombat esti, Horvátország elleni meccs előtt.

A németek legeredményesebb játékosa Uwe Gensheimer volt, aki 15 lövésből 13 gólt ért el. Csapattársai közül Kai Hafner hétszer, Patrick Groetzki pedig négyszer talált be. Silvio Heinevetter kapus 38 lövésből 15-öt megfogott, vagyis 39 százalékos hatékonysággal védett.

"Jó mérkőzést játszottunk az Európa-bajnok ellen, amely két éve új edzővel és új játékosokkal építi együttesét. Sajnos az első félidőben idegesek voltunk, főként a védekezésünk nem volt elég határozott, sok gólt kaptunk. Ez szünet után megváltozott, gyorsabbak lettünk, tudtunk futni, tempót fogtunk, Heinevetter azonban fantasztikus volt, azt gondolom, az ő teljesítménye jelentette a két csapat között a különbséget. Nem örülök az eredménynek, de a második félidei játéknak igen, ismét fejlődtünk, továbbléptünk, láttuk, hogy mindenki legyőzhető. Horvátország ellen sem mi vagyunk az esélyesek szombaton, de remélem, még jobban játszunk majd" - nyilatkozta a mérkőzés után Javier Sabaté szövetségi kapitány.

A magyar válogatott következő ellenfele az Európa-bajnoki bronzérmes horvát csapat lesz szombaton 20.45-től.

Németország-Magyarország 27-23 (16-11)
Eredmény, C csoport, 1. forduló
Rouen, 5 200 néző, v.: Nacsevszki, Nikolov (macedónok)
lövések/gólok: 46/27 (59%), illetve 47/23 (49%)
gólok hétméteresből: 8/8, illetve 2/1
kiállítások: 6, illetve 4 perc
Magyarország: Fazekas - Juhász Á. 3, Zubai 2, Szöllősi, Nagy L. 1, Harsányi 1. Cserék: Mikler (kapus), Bodó 3, Ancsin 1, Lékai 3, Bánhidi, Jamali 3, Ligetvári, Császár 3, Schuch, Balogh Zs. 3