Afrikai Nemzetek Kupája

Ismét az elefántok a favoritok, de Premier League-sztárok meglepetést okozhatnak

Több válogatott is komoly fiatalításon esett át, de egyvalami nem változott: Elefántcsontpart a favorit.

Szombaton a házigazda Gabon Bissau-Guinea elleni mérkőzésével megkezdődik a 2017-es Afrikai Nemzetek Kupája. Az idén 60 éves sorozat címvédője bár esélyes idén is, talán Elefántcsontpart most nem emelkedik ki annyira a többi csapat közül, így jó esély van rá, hogy egy rendkívül izgalmas, kiegyenlített kontinensviadalt láthatunk. A három hétig tartó megmérettetésen 16 csapat mérkőzik meg négy városban, a döntőre pedig február 5-én Libreville-ben kerül sor. Lássuk a főszereplőket és a csoportokat.

Melyik ország nyeri az Afrika Kupát?
   
Elefántcsontpart 4.35
Szenegál 5.75
Algéria 7.50
Kamerun 8.25
Ghána 8.75
Egyiptom 8.75
Gabon 9.00
Marokko 12.50
A további oddsokért KATTINTS IDE!

A-csoport

A házigazda gaboni csapat nem került egyszerű négyesbe, hiszen Aubameyangéknak Burkina Fasóval, Kamerunnal és Bissau-Guineával kell megmérkőzniük az első két hely valamelyikéért. A 2012-es negyeddöntős válogatott pocsék formában van, 2015 október közepe óta két győzelmük van csupán, azóta pedig olyan gárdáktól kaptak ki, mint Ruanda vagy Mauritánia. A rutinos gaboni válogatottban a Dortmund klasszisán kívül első hallásra ismerős játékos csupán a Juventus középpályása, Mario Lemina lehet, így még annak ellenére is meglepődnénk a továbbjutásukon, hogy a bukik szerint komoly sanszuk van a második helyre.

Ha beigazolódik tippünk, a házigazdának nem lesz sok oka az örömre - Fotó: The Sun

Kamerun számít a csoport favoritjának, habár a torna örökös gólkirálya, Samuel Eto'o már egy ideje nem tagja a Szelídíthetetlen Oroszlánok válogatottjának. Érdekesség, hogy Hugo Broos több olyan ismert nevet is otthon hagyott, mint Kameni kapus, Chedjou, Bassong, Matip, Alex Song vagy éppen Choupo Moting. Kamerun egyébként parádés formában érkezett Gabonba, az utolsó 20 meccsükön a mérlegük 8-11-1. De kár lenne lebecsülni akár Bissau-Guinea, akár Burkina Faso válogatottját. Különösen utóbbi együttestől várhatunk sokat, hiszen nagyon rutinos csapatuk van és 2013-ban a döntőben is jártak.

Tipp: Kamerun továbbjutása elméletileg sima ügy lesz, utánuk viszont mi Burkina Fasóra szavazunk, hiába a hazai pálya Gabon számára.

B-csoport

Igencsak kiegyenlített négyes jött össze a B jelű kvartettben, egyedül kicsit Zimbabwe lóg ki a kvartettből - habár a Harcosok nemrég Kamerunnal és Elefántcsontparttal is ikszeltek idegenben. Szenegál, Tunézia és Algéria viszont egyenlő esélyekkel pályázik az első két helyre. A trióból talán a főleg hazai játékosokat foglalkoztató, igazán nagy sztárral nem rendelkező Karthagói Sasokat tudnánk kiejteni, Szenegált a Koulibaly-Konaté-Baldé tengely repítheti, míg Algéria sikeréért olyan játékosok felelősek, mint Ghoulam, Brahimi, Mahrez, Bentaleb vagy Slimani.

Mahrez lehet a torna csillaga

Tipp: A PL-sztárokkal teletűzdelt Algéria nálunk nyeri a csoportját, míg a második helyre Szenegált tartjuk favoritnak. Ez egyébként ellentétes a bukik jóslataival, hiszen ők a szenegáliakat várják csoportelsőnek.

C-csoport

Talán a legsimább csoport első blikkre, ám meglepő módon a bukik erőteljesen leírják Marokkó válogatottját. Pedig az Atlasz Tigriseit ezúttal Hervé Renard irányítja, aki Zambiával és Elefántcsontparttal is megnyerte már az AFCON-t, ráadásul jó formában is érkezett a csapat a tornára. Sztárokból sincs hiány, Benatia, Da Costa, El Kaddouri, Fajr, Boufal, El Nesyri - őket talán nem kell bemutatni a legtöbb futballszeretőnek.

Közben azért nem árt figyelni az Európában játszó játékosokra sem! Ők nem lehetnek ott hetekig csapatukban az Afrika Kupa miatt!

Mint az elmúlt években szinte mindig, Elefántcsontpart idén is esélyesként érkezett a tornára. A generációváltás persze náluk is komolyan befolyásolta a keretet, így a rutinos Romaric, Yaya Touré, Gervinho és Doumbia már nem kerültek be a 23-as keretbe. Ismert játékosok persze így is vannak, Aurier, Bailly, Kessié, Kalou, Bony, Kodjia és Zaha neve is jól cseng, így tehát nem véletlen, hogy az irodák az elefántok címvédését várják. Ráadásul mi a torna gólkirályát is innen várjuk!

Papíron Demokratikus Kongó is jó csapattal utazott, hiszen tele vannak Championship-játékosokkal. Legismertebb spílerük Cédric Bakumbu a Villarrealból, de talán Mbokanit sem kell bemutatni senkinek. Kongó DK két éve bronzérmes lett, idén azonban nem várunk tőlük óriási bravúrt, míg az éppen csapat nélkül lévő Adebayor Togója nem valószínű, hogy beleszól majd a nagyok dolgába.

Tipp: Elefántcsontpart csoportgyőzelmére csupán 1.44-szeres oddson fogadhatunk, ami nem egy jó üzlet, látva, hogy Marokkónak is komoly csapata van.

D-csoport

A szorzók szerint ez is igazán kiegyenlített négyes lett, ahonnan csupán Ugandára legyinthetünk, a Ghána-Egyiptom-Mali hármas szorosan egymás mögött ácsingózik az első két hely egyikére. A Fekete Csillagoknál a támadókra érdemes figyelni, az Ayew-fivérek mellett Asamoah Gyantól várhatjuk a gólokat. A tavalyi ezüstérmest idén is Avram Grant irányítja, ám a keretük nem tűnik túlságosan acélosnak. Ghána ráadásul öt nyeretlen mérkőzéssel a háta mögött érkezik a tornára, míg mondjuk Uganda egy Szlovákia elleni győzelemmel hangolt.

A csoportgyőzelemre mi Egyiptomot favorizáljuk, akik szintén rutinos kerettel vágtak neki a repülőútnak. Talán elég csak El Mohamady, El Nenny vagy Mohamed Szalah nevét említeni, Héctor Cúper fiai akár a végső győzelemre is esélyesek lehetnek. Mali viszont elvette az esélyét annak, hogy Magyarországon játszó játékost lássunk a tornán, az újpesti Souleymane Diarra ugyanis nem fért be a 23-as keretbe.

Tipp: Egyiptomot favorizáljuk csoportgyőztesnek, melyre 2.37-szeres pénzt fizet az egyik bukméker. A Fáraók mellett pedig talán Ghána tűnik a legerősebbnek, így őket is továbbjuttatjuk a nyolc közé.

Végső győztes: A több, mint 4-szeres szorzó igen csábító Elefántcsontpartra, ráadásul ha Kalouék behúzzák a csoportot, akkor a nyolc között sem okozhat nekik problémát Ghána vagy Mali. Véleményünk szerint a felső ágról Algéria a legerősebb, így papírforma szerint Elefántcsontpart-Algéria finálét rendeznek, melyen nem lesz meglepetés: címet védenek az elefántok.

hatharom.com
Elefántcsontpart nyeri az Afrika Kupát
@4.35