Kézilabda-vb

Az egyik topfavorit ellen kezdenek Nagy Lászlóék

Péntek kora este megkezdi szereplését a franciaországi világbajnokságon a magyar férfi kézilabda-válogatott. A bukik szerint a mieinknek nem sok esélye van az Európa-bajnok Németországgal szemben.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a magyar válogatott különösebb célkitűzés nélkül, a csoportból való továbbjutást szem előtt tartva vág neki a franciaországi tornának. Javi Sabaté együttese a németekkel, a horvátokkal, a fehéroroszokkal, a chileiekkel és a szaúdiakkal került a C jelű hatosba, az erőviszonyok ismeretében pedig óriási meglepetés volna, ha a magyarok nem az első négy hely valamelyikén zárnák ezt a szakaszt.

A nyitómeccsünkön rögtön a csoport favoritjának tartott Németország lesz az ellenfél. A németek bő egy évvel ezelőtt megnyerték az Európa-bajnokságot, majd a nyári ötkarikás játékokon a bronzérmet szerezték meg, vagyis egy igazi topcsapattal kell farkasszemet néznünk péntek este.

A bukmékerek szerint egyértelműek az esélyek az esti találkozón, hiszen a németek sikere 1.40-es szorzóval fogadható, míg a mieink sikere pénzünk több, mint háromszorosát érné.

1x2    
Németország Döntetlen Magyarország
1.40 8.25 3.35

Amellett, hogy Németországnak jelenleg világverő csapata van, az elmúlt évek egymás elleni eredményei is mellettük szólnak. Legutóbb a tavalyi Eb csoportkörében találkoztunk a germánokkal, akik akkor 10 góllal múlták felül a válogatottat. Hasonlóan nagy különbségre azonban ezúttal nem számolunk, hiszen ez a mostani keret jóval rutinosabb és minőségibb a Talant Dujsebajev által összeállított garnitúránál.

Egymás ellen
22.01.16 Eb Németország Magyarország 29 : 19
05.04.14 felkészülés Németország Magyarország 31 : 24
04.04.14 felkészülés Németország Magyarország 28 : 24

Csütörtök este bombaként robbant a hír, miszerint Sabaté szövetségi kapitány Iváncsik Gergőt és Gulyás Pétert is csak a tartalékok közé nevezte, így a keretben egyedüli szélsőként Harsányi Gergely maradt. A stáb szakmai okokra hivatkozva hozta meg ezen döntését, a felkészülési mérkőzések elemzése után jutott arra a következtetésre, hogy a két rutinos szélső lesz a keretszűkítés áldozata.

Sabaté elmondta azt is, hogy ezen a vb-n a védekezés lesz az kulcs, emiatt négy beállós is tagja maradt a csapatnak. Az hogy némiképp feladjuk a széleket, azt is jelenti, hogy átlövésből illetve a beállós megjátszásából próbálunk majd meg gólokat szerezni. Ez taktikus, fegyelmezett játékkal valósítható meg, így a németek által kedvelt rohanós tempót bizonyosan lassítani fogjuk.

A fogadóirodák 2,5 gólon húzták meg az egál hendikep határokat, míg a gólok számát illetően 53,5 a határ. Fogadási szempontból nehéz a választás, de ha az eszünkre hallgatunk a szívünk helyett, akkor Németország győzelme a racionális opció.

A magyar válogatott csoportmérkőzései
Január 13., péntek, 17:45: Németország-Magyarország (tv: Sport1)
Január 14., szombat, 20:45: Magyarország-Horvátország (tv: Sport1)
Január 16., hétfő, 17:45: Magyarország-Chile (tv: Sport1)
Január 18., szerda, 14:00: Szaúd-Arábia-Magyarország (tv: Sport1)
Január 20., péntek, 20:45: Fehéroroszország-Magyaroroszág (tv: Sport1)
C-csoport (Rouen): Németország, Horvátország, Fehéroroszország, Magyarország, Chile, Szaúd Arábia
A magyar férfi válogatott világbajnoki kerete
Kapusok: FAZEKAS Nándor (Balatonfüredi KSE), MIKLER Roland (Telekom Veszprém)
Jobbszélsők:  HARSÁNYI Gergely (Grundfos Tatabánya KC)
Jobbátlövők: ANCSIN Gábor (Telekom Veszprém), BALOGH Zsolt (MOL-Pick Szeged), NAGY László (Telekom Veszprém)
Irányítók: CSÁSZÁR Gábor (Kadetten Schaffhausen, svájci), JUHÁSZ Ádám (Grundfos Tatabánya KC), LÉKAI Máté (Telekom Veszprém)
Beállók: BÁNHIDI Bence (MOL-Pick Szeged), SCHUCH Timuzsin (Telekom Veszprém), SZÖLLŐSI Szabolcs (Grundfos Tatabánya KC), ZUBAI Szabolcs (MOL-Pick Szeged)
Balátlövők: BODÓ Richárd (MOL-Pick Szeged), JAMALI Iman (Meskov Breszt, fehérorosz), LIGETVÁRI Patrik (Telekom Veszprém)
Balszélső: JUHÁSZ Ádám (Grundfos Tatabánya KC),