Nemzetközi foci

Megszívta az angol bajnok, a Dortmund és a Liverpool is - íme az Afrika Kupa miatti hiányzók

Több alapemberét is elveszítette a Leicester City, de a házi gólkirály távozott a Dortmundból és a Liverpoolból is.

Szombaton megkezdődik Gabonban a 2017-es Afrikai Nemzetek Kupája. A 16 résztvevő 368 játékosa többségében Európából érkezik a fekete kontinensre, így nem árt megvizsgálni, melyik csapatok szenvedik el a legnagyobb ütést a távozók miatt. A Premier League 23, a Serie A 14, a La Liga 9, a Bundesliga pedig 6 játékost delegál a kontinensviadalra. Lássuk, kik is ők!

Premier League

Az angol élvonalban több gárdának is komoly érvágást jelent az Afrika Kupa. Korábban a Stoke City mestere, Mark Hughes ki is fakadt, hogy ez egyenlőtlen feltételeket indukál a bajnokságon belül, pedig a Britannia legénysége "csupán" 46 mérkőzéssel és 2 góllal lesz szegényebb.

A legnagyobb pofont egyértelműen a bajnok Leicester kell elszenvedje, amely három alapemberét veszíti, amely ráadásul a 35 gólból 14-et is jelent.

Üröm az örömben Ranieriéknél, hogy Slimani és Mahrez góljaira bár nem számíthatnak, Jamie Vardy eltiltása már a múlté, így ő bevethető lesz.

A Liverpool is házi gólkirályát veszíti Sadio Mané távozásával, az Arsenalból Elneny, a MU-ból pedig Bailly hiánya lesz nehezen pótolható. Szintén problémát okozhat majd a West Ham Unitednál Kouyaté és Ayew elutazása, a Kalapácsosok ugyanis színültig vannak sérültekkel így is.

Ami a másodosztályt illeti, az Aston Villa és a Newcastle United nyeretésével is legyünk óvatosabbak, a két újonc több játékost is delegál Gabonba, köztük például a Villa a házi gólkirályát, Kodiját.

A Premier League hiányzói
Csapat Játékos
Arsenal Elneny (19/0)
Bournemouth Gradel (7/1)
Crystal Palace Zaha (21/4), Sako (5/0)
Everton Gueye (21/0)
Hull City Mbokani (11/0), Elmohamady (23/0)
Leicester Amartey (23/1) , Mahrez (26/7), Slimani (16/6)
Liverpool Mané (21/9)
Manchester United Bailly (19/0)
Southampton Boufal (15/2)
Stoke Bony (11/2), Sobhi (9/0), Diouf (16/0)
Sunderland Koné (18/0), Ndong (18/0), Khazri (13/0)
Watford Amrabat (18/0), Guedioura (13/0)
WHU Kouyaté (23/3), Ayew (13/1)
Zárójelben a mérkőzések/gólok statisztika

Bundesliga

A német bajnokságban Dárdai Pálnak Kalou pótlását kell majd megoldania, ám az igazán nagy probléma Thomas Tuchel számára lesz Aubameyang helyettesének felkutatása. A gaboni gólvágó válogatottja szereplésétől függően akár a Leipzig elleni rangadót is kénytelen lesz kihagyni. Aubameyanggal a Dortmund góljainak 35%-a száll repülőre.

A Bundesliga hiányzói
Csapat Játékos
Dortmund Aubameyang (22/20)
Schalke Bentaleb (21/5), Tekpetey (2/0), Rahman (21/1)
Hertha Kalou (13/5)
Ingolstadt Tisserand (14/0)
Zárójelben a mérkőzések/gólok statisztika

Serie A

Az eddig is erősen sebezhető nápolyi védelem komoly gondba kerül, két kezdő hátvéd ugyanis nem lesz bevethető a következő hetekben. Koulibaly és Ghoulam a legtöbb percidővel rendelkező védők közé tartoznak és hatalmas kérdés, hogy Sarri kit állít majd középre Albiol mellé, valamint a bal szélre. Ha a Napoli meccsein eddig megérte overt fogadni, akkor ez mostantól hatványozottan is így lesz.

Az Atalanta is nélkülözni fogja a legfontosabb játékosát, az angol sztárcsapatok által is figyelt Franck Kessie ráverhet az Afrika Kupán néhány milliót az árára. A Románál pedig Szalah épp csak visszatért sérüléséből, máris újra nélkülöznie kell őt a Farkasoknak.

A Serie A hiányzói
Csapat Játékos
Juventus Lemina (14/0), Benatia (10/0)
Napoli Ghoulam (21/0), El Kaddouri (5/0), Koulibaly (22/1)
Crotone Mesbah (6/0)
Bologna Taider (15/2)
Lazio Keita Baldé (16/5)
Atalanta Kessie (17/7)
Genoa Gakpé (8/1)
Torino Acquah (13/0)
Udinese Badu (16/0), Wagué (6/0)
Roma Szalah (21/9)
Zárójelben a mérkőzések/gólok statisztika

La Liga

A spanyol élvonal viszonylag épségben megúszta a vándorlást, talán a Granada legtöbbet játszó támadója, Carcela-González hiányozhat majd. A topcsapatok játékosai közül Bakumbu idén keveset játszott a Villarrealban és nem is túl eredményesen, a Matracosoknál pedig Thomas Partey szintén a perememberek közé tartozik.

A La Liga hiányzói
Csapat Játékos
Málaga Bakary Koné (7/0), El Nesyri (12/1)
Valencia Abdennour (9/0)
Espanyol Diop (13/0)
Granada Angban (6/0), Carcela-González (14/3)
Villarreal Bakumbu (14/3)
Deportivo Fajr (13/0)
Atlético Madrid Thomas Partey (8/0)
Zárójelben a mérkőzések/gólok statisztika

Az Afrika Kupa január 14-én kezdődik meg, a döntőt pedig február 5-én játsszák. A csoportkör utolsó találkozóit január 25-én játsszák, így jó esetben az első fecskék már a 28-29-ei hétvégén visszatérhetnek munkaadójukhoz.

A kontinenstornáról részletes beharangozóval jelentkezünk pénteken!