Kézilabda-vb

Duplázhatunk a franciák címvédésével

  • ivan

Szerdán a Franciaország - Brazília mérkőzéssel elrajtol a férfi kézilabda-világbajnokság, amelyen a magyar válogatott is részt vesz. A fogadóirodák szerint a torna első számú esélyesei a házigazdák, de kihívókból ezúttal is akad szép számmal.

A házigazda Franciaország mérkőzésével szerdán kezdetét veszi a férfi kézilabdázók világbajnoksága, melyen négy kontinens 24 csapata  - köztük a magyar válogatott - vesz részt. A lebonyolítás értelmében a válogatottakat négy darab hatfős csoportba sorsolták, ahonnan az első négy gárda továbbjut, majd ezt követően már egyenes kieséses szisztémában folytatódnak a küzdelmek.

A fogadóirodák esélylatolgatásai alapján a címvédő francia válogatott vághat neki a legnagyobb esélyesként a versenynek, a gallok mögött az olimpiai bajnok dánok, a spanyolok, az Európa-bajnok németek, majd a horvátok következnek. Lássuk miként vágnak neki a topcsapatok a vb-nek.

Ki nyeri a vb-t?
 2017 - Franciaország
Franciaország 2.00
Dánia 4.75
Spanyolország 6.50
Németország 7.00
Horvátország 12.00

A világbajnokságok az utóbbi időszakban meglehetősen egyoldalúra sikerültek, hiszen a franciák az utolsó négy tornából hármat is behúztak, két éve a házigazda Katart győzték le a fináléban (25-22). A francia válogatott aranygenerációja az elmúlt évtizedben minden besöpört, amit lehet, ezzel együtt a csapat magját továbbra is rutinos világklasszisok alkotják. A hazai rendezésű vb miatt természetesen az elvárás a szokottnál is nagyobb, így annak ellenére, hogy ez a világbajnokság nem kvalifikál sem az olimpiára, sem pedig az Eb-re, a francia válogatott teljes pompájában csilloghat ezúttal (is).

A keretet illető legfontosabb változás, hogy Claude Onesta szövetségi kapitányt Didier Dinart váltja a kispadon. Az olimpiai bajnok védő már évek óta másodedzőként dolgozik a válogatottnál, így ez az őrségváltás előre betervezett volt. A francia válogatott 16 fős keretében ügyesen vegyítették a feltörekvő generációt a rutinos rókákkal, de továbbra is Thierry Omeyer, Luc Abalo, Daniel Narcisse, Nikola Karabatic, Cedric Sorhaindo és Michael Gigou lehet a vezére ennek a csapatnak. A gallok Norvégiával, Lengyelországgal, Oroszországgal, Brazíliával és Japánnal kerültek egy hatosba, az erőviszonyok ismeretében pedig valószínűleg csoportelsőként jutnak majd be a torna második fázisába.

A hazai pálya előnye, az elképesztő rutin, na meg persze a rendkívül magas minőség joggal predesztinálja Franciaországot az újabb világbajnoki címre, amelyre most kettes szorzó körül fogadhatunk.

Kihívókból azonban nem lesz hiány. Az olimpiai bajnok dánok sem vacakoltak sokat a vb-keret kialakításakor, hiszen a lehető legerősebb összeállításban utaztak el Franciaországba. Anders Eggert és Rasmus Lauge nem lesz ott a vb-n a jól ismert arcok közül, ezzel együtt szinte alig találunk zöldfülűt a keretben, amelyben olyan szupersztárok kaptak helyet, mint Mikkel Hansen, Lasse Svan, Hans Lindberg, Lasse Andersson, Mads Mensah, Jesper Nöddesbo vagy René Toft Hansen. A dánok meglehetősen könnyű csoportba kaptak besorolást, hiszen a svédek, az egyiptomiak, az argentinok, a bahreiniek és a katariak sem valószínű, hogy komolyan meg tudják majd őket szorítani. A franciákhoz hasonlóan számukra is inkább a második héten válhat érdekessé a vb.

A skandinávok erejét nem kell külön ecsetelni, a keret összetételéből kiindulva a motivációt sem kell nagyítóval keresni. Dánia olimpiai bajnokként legnagyobb riválisa otthonában nyerhetné meg a világbajnokságot, ami óriási elismerést jelentene az északiak számára, korábban egy időben ezt a két címet éppen a franciák birtokolták legutóbb. Hansenék végső sikere közel ötszörös kasszát ér jelenleg, amiben bőven látunk fantáziát.

Hírek, tippek, vélemények - ezeket is megtalálod a vb fórumtopikjában!

A handball-planet.com szakportál erőrangsorának élére az Európa-bajnok Németországot tette, ami számunkra azért némileg meglepetésnek tűnik. A németek Eb-győzelme óriási meglepetés volt, a kontinenstorna előtt szinte mindenki - így mi is - a csoportból való továbbjutásukat is megkérdőjelezte a rengeteg hiányzó miatt. Aztán a fiatal és sikeréhes németek letarolták a mezőnyt, majd a nyári olimpián egészen az elődöntőig meneteltek. Kétségtelen, hogy fantasztikus csapatuk van a germánoknak, azonban Steffan Weinhold és Christian Dissinger hiánya mellett Uwe Gensheimer helyzete aggaszthatja igazán Dagur Sigurdsson szövetségi kapitányt. A világ legjobb balszésőjeként számon tartott játékos édesapja halála miatt nem biztos, hogy részt vesz a tornán, ha pedig kihagyja a viadalt, az nemcsak a gólokban mutatkozhat meg, lévén a német válogatott vezérbikájáról beszélünk. A németek végső sikere már jóval magasabb oddson fogadható, ami azért mutatja, hogy óriási bravúrnak számítana, ha az Eb után a vb-t is behúznák.

A bukmékerek egyik esélyesének számítanak a spanyolok is, akiknél azonban jó pár fontos láncszem hiányzik majd. Sterbik Árpád, Christian Ugalde, Albert Rocas, Jorge Maqueda, Ángel Montoro és Rafael Baena is csak tv-n keresztül figyeli majd az eseményeket. A hispánok a legutóbbi vb-n a 4. helyet szerezték meg, a 2016-os Eb-n pedig döntőt játszhattak, az olimpiai kvalifikáció viszont nem sikerült a számukra. Éppen emiatt lehetnek veszélyesek, hiszen ez utóbbi tényező erősen beletiporhatott a büszkeségükbe. A franciaországi helyszín miatt szép számú szurkolótábor is támogathatja majd őket, szóval minden adott ahhoz, hogy újra jó eredményt érjenek el. A csoportban Izland, Macedónia, Szlovénia, Tunézia és Angola lesz majd a spanyol válogatott ellenfele, az egyenes kiesés szakaszban pedig akár a magyar csapattal is farkasszemet nézhetnek Jordi Ribera fiai.

A fenti négy válogatott esélyeihez képest lényegesen kisebb sansza van a végső sikerre déli szomszédunknak. Horvátország a kétezres évek első évtizedében még abszolút topcsapat számított, ám az utóbbi néhány évben szerényebb eredményeket ért el a világversenyeken. A 2016-os Eb-n és a 2013-as vb-n ugyan összejött egy-egy bronzérem, ám ezzel odaát aligha elégedettek. Zeljko Babic szövetségi kapitánynak a sérülések miatt nem volt könnyű dolga a keret kialakításakor, mert bár a horvát kézilabda hemzseg a fiatal tehetségektől, olyan sztárjátékosok hagyják ki a vb-t, mint Igor Karacic, Mirko Allilovic, Marko Kopljar, Ivan Cupic vagy Alen Blazevic. A horvátok minimum célkitűzése a negyeddöntő elérése volt, amit vélhetően teljesítenek is majd. A csoportelsőségért a német illetve a magyar válogatott lehet majd a legnagyobb ellenfelük.

A hatharom.com figyelemmel kíséri a világbajnokság történéseit, a magyar csapat esélyeivel foglalkozó beharangozónkkal a csütörtöki napon találkozhattok majd. A torna ideje alatt terveink szerint naponta jelentkezünk majd fogadási ajánlóval is.

Az 1. forduló programja    
Esemény 1 x 2
Franciaország - Brazília 1,07 13,75 8,25
Szlovénia - Angola - 15,00 15,00
Oroszország - Japán 1,03 15,25 10,75
Macedónia - Tunézia 1,55 7,50 2,90
Spanyolország - Izland 1,12 11,00 7,00
Lengyelország - Norvégia 5,00 10,00 1,20
Katar - Egyiptom 1,45 8,25 3,20
Fehéroroszország - Chile 1,04 15,00 10,00
Németország - Magyarország 1,40 8,25 3,35
Svédország - Bahrein 1,05 13,75 10,00
Horvátország - Szaúd-Arábia - 15,00 15,00
Dánia - Argentína 1,05 14,50 9,00