Tenisz

A tenisztörténelem legbizarrabb esete?!

  • Cesc18

Mindkét teniszező ki akart kapni, így egy játék után véget ért a meccs. Győztest azonban hirdettek, neki csütörtök hajnalban pályára kell lépnie.

Január 16-án, hétfőn elrajtol a szezon első Grand Slam-viadala, az ausztrál nyílt teniszbajnokság, a selejtezőjére viszont ezen a héten kerül sor, pont ugyanúgy, mint a hobarti és sydney-i tornákra. Akik érdekeltek a kvalifikációban, azok általában nem indulnak ezeken a versenyeken, hiszen az csak bonyodalmat szül. A belga Elise Mertens és az amerikai Sachia Vickery azonban úgy gondolta, hogy nekik majd sikerül ügyesen megoldaniuk, ezért Hobartban pályára léptek, miközben mindketten beneveztek az Australian Open-selejtezőjére. 

Besült Mertens terve. - Fotó: WTA

Az egy jó megoldás, hogy mielőtt Melbourne-be kell utazniuk, feladják az előtte lévő meccsüket, így egy kis pontot és pénzt is zsebre tehetnek, illetve a Grand Slam-kvaliról sem maradnak le. Igen ám, de azzal a forgatókönyvvel nem számoltak, hogy egymás ellen kell azt a meccset megvívniuk, amit fel akarnak adni. 

Így történhetett meg az a bizarr eset, hogy egy játék után mindkét játékos ápolást kért, majd bejelentették, hogy nem tudják folytatni a meccset

A székbíró Vickery feladását fogadta el, így Mertens lett a meccs győztese, annak ellenére, hogy ő sem akarta folytatni. A WTA kivizsgálta az esetet, és úgy döntött, hogy a belga lánynak játszania kell a negyeddöntőben. 

Visszalépni nem léphettek vissza a meccstől, ugyanis az automatikus diszkvalifikációt jelentett volna számukra az Australian Open-selejtezőből.

Emiatt a szabály miatt járt nagyon csúnyán pórul Mertens, ugyanis amennyiben elfogadták volna a feladását, indulhatott volna a selejtezőben, így viszont még ha vissza is lép a Bertens elleni meccstől, akkor sem játszhat az AO főtáblára jutásért. 

Innentől tehát nincs értelme dobnia a hobarti tornát. Már csak az a kérdés, hogy milyen hozzáállással lép majd pályára? Két verzió lehetséges: vagy dühből, sértődöttségből szétszaggatja magát a pályán és mindent megtesz a győzelemért, vagy játssza tovább a sérült szerepét, és mondjuk feladja ezt a meccsét is.

Vickery nem marad le az Australian Open-selejtezőjéről. - Fotó: WTA

Inkább előbbire van a nagyobb esély, hiszen ilyen magasságban korábban csupán egyszer járt WTA-tornán, tehát neki ez elég nagy dolog, hogy negyeddöntőt játszhat. Azt persze nem tudhatjuk, hogy tényleg megsérültek-e mindketten az első játék után...bár mindent elmond, hogy a WTA sem hitte el ezt a véletlen egybeesést. A sztorival kapcsolatban már csak azaz érdekes, hogy Vickery viszont gond nélkül játszhat a selejtezőben.

Fogadás a mérkőzés győztesére    
Kiki Bertens Elise Mertens
1.40 2.60

Mertens egyébként underdognak számít az első kiemelt Bertens ellen, de ha odateszi magát, akkor ebből még egy szoros meccs is lehet. Azt se tudhatjuk, hogy a holland lány meddig tervez Hobartban maradni, hiszen már az előző hetet is végigteniszezte (párosban) Aucklandben, Melbourne-ben pedig biztos kiemelt lesz. 

Ki nyeri a nőknél az Australian Opent?x;