Nemzetközi foci

Ronaldo és Messi megint a haverokat tolta a FIFA-szavazáson

  • MVB80

Így szavaz a szakma, avagy a játékosok és a szövetségi kapitányok sokszor a személyes viszony, és nem a pályán mutatott teljesítmény alapján döntöttek arról, ki férjen be az első háromba a FIFA Év játékosa-szavazáson.

Cristiano Ronaldónak meglehetősen termékeny volt a 2016-os éve, hiszen a portugál válogatottal megnyerte a franciaországi Európa-bajnokságot, a Real Madriddal pedig a Bajnokok Ligáját, az európai Szuperkupát és a klubvilágbajnokságot, így senkit nem lepett meg, hogy a két legnagyobb presztízzsel járó egyéni díj, az Aranylabda és a FIFA Év játékosa-trófea is az övé lett.

A FIFA-szavazáson a tagországok válogatottjainak szövetségi és csapatkapitánya, illetve egy újságíró voksolt, és szokás szerint voltak érdekes szavazatok.

Cristiano Ronaldo és Lionel Messi például nem szavaztak egymásra, a portugál Gareth Bale-t tette az első helyre, Luka Modricot a másodikra és Sergio Ramost a harmadikra, biztos csak véletlen, de mindannyian Ronaldo csapattársai a Real Madridnál.

Igaz, Messi is a haverokat tolta, nála csupa Barcelona-játékos fért be az első háromba, Luis Suárez, Neymar és Andrés Iniesta kapott tőle szavazatot. Messi tavaly is erre a három játékosra szavazott, míg Ronaldónál akkor Karim Benzema, James Rodríguez és Bale került fel a dobogóra.

Persze másoknál is előfordult hasonló, Gianluigi Buffont tízen tették az első helyre, köztük Giampiero Ventura, az olasz szövetségi kapitány. A lengyelek csapatkapitánya, Robert Lewandowski ugyanúgy szavazott, mint tavaly, megint bayernes csapattársát, Manuel Neuert hozta ki győztesnek. A franciáknál Didier Deschamps és Hugo Lloris is Antoine Griezmannt választotta a legjobbnak, az újságíró Jean Resseguie viszont Ronaldóra szavazott.

A walesiek egyetértettek Ronaldóval, és ők is Bale-t tették az első helyre, ahogyan Grenada csapatkapitánya, valamint India, Dél-Korea, a Maldív-szigetek, Montserrat és Írország szövetségi kapitánya is.

Zlatan Ibrahimovic klubszinten nem zárt rossz évet, a PSG-ben ontotta a gólokat, és trófeákat is nyert, majd a MU-ban bizonyította, hogy Angliában is megállja a helyét, a válogatottal viszont leszerepelt az Eb-n, ennek ellenére otthon még mindig akkora a tekintélye, hogy Andreas Granqvist és Jan Andersson is rászavazott.

A 2016-os év nagy szenzációját a Leicester City jelentette, amely a nagycsapatoknak fricskát mutatva megnyerte a Premier League-et, Claudio Ranierit meg is választották az év edzőjének, csatára, Jamie Vardy pedig négy szavazónál is első helyen zárt.

A jelöltek közül mindössze három olyan játékos volt, aki csak egy szavazónál végzett az első helyen: Paul Pogba, akit egy lesothói újságíró tett az élre, Sergio Agüero, akit egy grenadai médiamunkás talált a legjobbnak, és Mesut Özil, akit Kirgizisztán szövetségi kapitánya hozott ki győztesnek.

A magyar szavazók közül Bernd Storck Ronaldót, Toni Kroost és Messit választotta a dobogósok közé, Dzsudzsák Balázs csapatkapitány Ronaldót, Messit és Neymart rakta az első három helyre, Szeli Mátyás, a Nemzeti Sport újságírója pedig Ronaldót, Suárezt és Griezmannt.

A teljes listát itt lehet böngészni.