Vélemény

Annyira azért ne örüljünk a 48 csapatos vébének

Kezdhetünk megbarátkozni a gondolattal, hogy 2026-ban 48 csapatos lesz a focivébé. Hogy ezzel mi jól jártunk? Közel sem vagyunk biztosak benne.

Először csak egy jól hangzó kampányfogásnak tűnt, aminek semmi értelme nem volt, de az elmúlt hetek híreit figyelve biztosak lehettünk benne, hogy a FIFA legújabb ötlete ugyanúgy megszavazásra kerül, mint az, hogy decemberben rendezzenek vébét a futballban abszolút nullkilométeresnek számító, semmilyen hagyománnyal nem bíró Katarban.

Persze azóta már megtudtuk, mik zajlottak a háttérben, hogy a közel-keleti ország megkapja a 2022-es rendezési jogot, és ne legyenek illúzióink, hogy a világbajnokság 32 csapatról 48-asra bővítésében is elsősorban az volt a szempont, hogy megtalálják a pénzügyileg legideálisabb struktúrát.

Az előzetes számítások szerint az új formátummal a bevétel 20 százalékkal, 6,5 milliárd dollárra nőhet, a lehetséges nyereség pedig 640 millió dollár lenne.

A tagországok érthetően megszavazták a Sepp Blattert követő elnök, Gianni Infantino ötletét, hiszen a 32-es mezőnynek nagyjából a felét tették ki azok a nagycsapatok, akikről mindenki előre megmondta, hogy kijutnak, a többiek pedig általában az aktuális erőviszonyok alapján cserélődtek, vagyis elvben nőttek a kicsik esélyei.

A 2018-as oroszországi vébére a házigazda mellett Európából 13, Afrikából 5, Ázsiából és Dél-Amerikából 4 vagy 5, az észak-amerikai és karibi térségből 3 vagy 4, Óceániából 0 vagy 1 csapat juthat ki, így áll össze a 32-es mezőny. A mozgó számok oka, hogy az óceániai selejtező győztese a dél-amerikai ötödikkel vív kétmeccses párharcot, ahogyan az egyenes kijutásról lemaradó ázsiai válogatott is kap még egy esélyt egy Észak-Amerikából vagy a karibi térségből érkező ellenféllel szemben.

Számunkra leginkább az a kérdés, hogy az első 48 csapatos vébére mi lehet a leosztás, mert az a mostani selejtezősorozatban is látszik, egyelőre még nagyon nehéz küldetés odajutnunk a kijutással vagy pótselejtezővel kecsegtető első két helyre, amíg olyan ellenfelekkel kell könyökölni ezért, mint Portugália vagy Svájc.

Azzal, hogy további 16 válogatott száll be a buliba, biztosra vehetjük, hogy Óceánia automatikusan kap egy helyet, mint ahogyan Dél-Amerika is esélyesnek tűnik az ötödik kvótára, amit nem is sajnálnánk tőlük, Brazília és Argentína mellett Uruguay, Kolumbia, Chile, Paraguay és Ecuador is megüti a szintet, és ha tényleg öten juthatnak ki, akkor ebből a hetesből két csapat még mindig rosszul jár.

A FIFA májusban dönt arról, hogy az egyes kontinensek hány csapattal képviselhetik magukat a tornán, de az angol források azt írják, Afrika és Ázsia biztosan jól jár majd, mivel kilenc válogatottjuk kvalifikálhatja magát, míg Európa a mostani 13 mellé három további kvótát kap majd.

A mostani rendszer szerint az 54 európai csapat 9 hatos csoportban küzd egymással, az első helyezettek már foglalhatják a repülőjegyet és a szállást, a másodikok közül a legrosszabb ugyanúgy jár, mintha utolsó lett volna, a maradék nyolc második pedig pótselejtezőn dönti el, ki lesz a további négy utazó.

Ha 13 helyett 16 csapat jutna ki, akár el is lehetne tüntetni a pótselejtezőket, és a kilenc csoportelső mellett a hét legjobb második örülhetne a végén, ami persze sokat nem változtatna például a mi helyzetünkön, egy nálunk papíron erősebb ellenfelet akkor is meg kellene előzni.

Pedig sok helyen azt írták, hogy a mostani módosítással mi is jól járunk, de első ránézésre úgy tűnik, ezzel a bővítéssel leginkább az Afrika és Ázsia második vonalába tartozó válogatottak járnak jól.

Húzhatjuk a szánkat, hogy mennyire lenne izgalmas, ha Üzbegisztán vagy Burkina Faso rendszeres szereplője lenne a vébéknek, de nyilván a világ 98 százalékát ugyanígy nem hozza lázba, hogy a magyar válogatott 1986 után újra kijuthatna.

Egyáltalán nem szeretnénk pesszimistának tűnni, de úgy érezzük, a 24 csapatos Eb sokkal inkább lehet a mi terepünk a közeljövőben, mint a José Mourinho vagy Diego Maradona által is támogatott 48 csapatos vébé, ahol a csapatok harmada a csoportkör, vagyis két meccs után már indulhat is haza. 

Szerinted jó ötlet volt-e 48 csapatosra emelni a világbajnokság mezőnyét?x;