Tenisz

Régen tartották ennyire esélytelennek Djokovicsot

Szombat délután a dohai fináléban idén első alkalommal feszül egymásnak Andy Murray és Novak Djokovics.

Nem sokat kellett 2017-ben arra várni, hogy az előző szezon két kiemelkedő alakja, a világelső Andy Murray és a trónfosztott Novak Djokovics összemérje a tudását, a dohai fináléban ugyanis ők mérkőznek meg a trófeáért. A torna 25 éves története során most először vívja majd a döntőt a világranglista első két helyezettje.  

A brit klasszis 28 tétmérkőzés óta nem talált legyőzőre, illetve sorozatban 12 megnyert szettnél tart.

Tavaly öt döntőben meccseltek, de azt nem lehet mondani, hogy túl izgalmas derbiket játszottak volna. Az egymás elleni összevetésben 24-11-re a szerb klasszis vezet, de ennek nagy jelentőséget nem tulajdonítanánk, hiszen ez már a világbajnoki fináléban sem segített rajta, amit Murray 6:3, 6:4 arányban húzott be.

Szettveszteség nélkül jutott el a fináléig Murray. - Fotó: Twitter

A két játékos közül Djokovicsnak volt kalandosabb útja a döntőig, ugyanis a legjobb négy között Fernando Verdasco ellen öt meccslabdát kellett hárítania. Hatalmasat küzdött, de ahogyan ő is elmondta, nem igazán rajta múlt, hogy nem kapott ki...Murray sokkal simábban vette az akadályokat, bár szoros szetteket azért játszott ő is. A szezon ennyire korai fázisában egyébként még soha nem csaptak össze.

"Ez egy kiváló teszt lesz. Nagyszerű, hogy rögtön az év elején megmérkőzhetek a világ egyik legjobbjával" - mondta Murray.

Úgy ismerik egymást, mint a saját tenyerüket. Volt a rivalizálásuknak egy olyan időszaka, amikor a meccseiket az döntötte el - általában a szerb oldalára -, hogy melyikük nyerte nagyobb százalékban a pontokat a második adogatásuk mögött. Ennek most is óriási jelentősége van, Murray, amióta újra elkezdett együtt dolgozni Ivan Lendllel, sokat fejlődött e tekintetben. 

Djokovics a szakadék széléről táncolt vissza. - Fotó: Twitter

A bukmékerek Murrayt hozták ki az esélyesebbnek, méghozzá 1.55-ös favoritként, ami a jelenlegi formájuk ellenére egy kissé meglepőnek tűnhet. Az utóbbi években ugyanis nem megszokott, hogy Djokovicsot ennyire esélytelenként (2.10) kezeljék az oddsmesterek. Visszakerestük, 2014-ben a Roland Garros-döntőjében - Rafa Nadal ellen - lehetett legutóbb ilyen magas szorzón a szerb klasszisra fogadni. Ez pontosan 201 tétmérkőzéssel ezelőtt volt.

Az ATP Media Info felmérése alapján a szavazók 72%-a Murray-sikert vár, ebből 39% úgy gondolja, hogy mindez három szettben fog megvalósulni. 

Mi is inkább a brit felé hajlunk, jelenleg sokkal összeszedettebbnek tűnik, sokkal élesebb a tenisze. De meglepő lenne, ha simán tudna nyerni, egyrészről Djokovics küzdeni még mindig nagyon tud, másrészről Murray szereti megnehezíteni a saját dolgát, főleg egy ilyen tornán, ahol igazából a döntő ellenére nem nagy a tét, ez sokkal inkább a presztízsről fog szólni. Nagyon érdekes, hogy a bukik 23,5-re lőtték be a játékok számánál a határt, ilyet szinte csak nagy adogatók esetében szoktak csinálni. Olyan mintha előre tudnák, hogy három szett lesz, ami persze nincs így, de akkor is fura...

hatharom.com
Murray 2-1-re nyeri a döntőt
@3.60