NHL

Tizenhatos győzelmi sorozatnál kötött ki a Columbus

  • MVB80

Nem sikerült beállítania a ligacsúcsot a Columbusnak az NHL-ben, amely sorozatban 16 győzelmet aratott, de a Washington megállította.

16 győzelem. A Columbus Blue Jackets ennyit hozott össze egyhuzamban az NHL-ben, amely hatalmas klubrekordnak számít, és mindössze egy siker kellett volna ahhoz, hogy beállítsák minden idők legnagyobb sorozatát, amellyel a Pittsburgh Penguins vonult be a történelembe az 1992-1993-as szezonban.

Abban az időben olyan korszakos egyéniségek játszottak a Pittsburghben, mint Mario Lemieux, Ron Francis vagy a még ma is aktív Jaromir Jagr, éppen ezért volt nagy szenzáció a Columbus fáradhatatlan győzelemhajszolása, mivel a keretben nem tapossák egymás sarkát a sztárok.

Van egy remek kapusuk az orosz Szergej Bobrovszkij személyében és egy rutinos csapatkapitányuk, Nick Foligno, aki idén a bajnokság felénél nagyjából annyi pontnál jár, amennyit tavaly egész szezonban termelt. A többiek pedig felnőttek Foligno mellé, így fordulhatott elő, hogy a tavaly a 30 csapatos mezőnyben a 27. helyen záró Blue Jackets az idén bepörgött, és november végén olyan sorozatba kezdett, amit az egész liga szájtátva lesett.

A csapat idei pontkirálya, a 18 gólnál és 20 gólpassznál tartó Cam Atkinson azt mondta, a nagy menetelés az edzőtáborból eredeztethető, és a csapatot annyira sikerült mentálisan feltuningolni, hogy valósággal megrögzöttje lett a győzelmeknek.

Atkinson kiemelte Bobrovszkij szerepét, aki úgy véd, mint a 2012-2013-as idényben, amikor övé lett a legjobb kapusnak járó Vezina-trófea, így aztán nem meglepő, hogy 2,11-es kapott gólátlaggal a Columbus a második a ligában a Washington mögött. De nem csak hátul, elöl is jól teljesít a csapat, amely 3,35 gólt szerez meccsenként, ennél csak a Pittsburgh (3,45) és a Rangers (3,39) tud jobbat.

A nagy menetelés főszereplőjének sokan John Tortorella edzőt tekintik, aki a Világkupán ugyan kudarcot vallott az amerikai csapattal, de az NHL-ben már bizonyított, 2004-ben például bajnokot csinált a Tampa Bayből. Tortorella szereti az agresszív hokit játszó, szenvedélyes csapatokat, és valamit nagyon eltalált most az öltözőben, mert a Columbus még úgy is ligaelsőnek számít, hogy a 17. győzelem végül nem jött össze, mert a Washington 5-0-s vereséggel rángatta vissza a csapatot a földre.

„Őszinte leszek, nagyon szerettem volna, ha mi szakítjuk meg a sorozatukat. Nem volt öt gól különbség a két csapat között, de a kapusunk nagy támogatást adott, elöl pedig jó ütemben érkeztek a góljaink” – nyilatkozta a Washington ötödik gólját szerző Justin Williams.

Sok ideje nem lesz szomorkodni a Columbusnak, mert magyar idő szerint vasárnap hajnalban már ismét játszani kell, ráadásul kőkemény ellenfél következik, mert a Rangers csak három ponttal szerzett kevesebbet. Az esélyek terén nehéz okosnak lenni, a nemzetközi fogadóirodák 2.25 körüli szorzóval adják a Columbust, és 2.8 körül a Rangerst, de mivel két elképesztően gólerős brigádról van szó, mi nyugodt szívvel ajánlanánk a 4,5 gól feletti fogadást, amelyre a külföldi oldalak 1.6-os szorzót adnak.