Magyar foci

Hamarosan véget ér Dzsudzsák királysága

Továbbra is az Egyesült Arab Emirátusokban légióskodó Dzsudzsák Balázs számít a legértékesebb magyar labdarúgónak. De nagyon úgy tűnik, hogy már nem sokáig.

A profi focisták piaci értékével foglalkozó Transfermarkt az új évre való tekintettel frissítette adatbázisát, így reálisabb képet kaphatunk arról, hogyan is állnak a magyar játékosok ezen a téren.

A legdrágább magyar labdarúgónak továbbra is Dzsudzsák Balázs számít, akinek piaci értéke 4,25 millió euróra rúg a portál szerint. A 30 éves középpályás az al-Vahda légiósa jelenleg, szerződése pedig 2018 nyaráig köti az arab klubhoz, így ebben a tekintetben valószínűleg már csak lefelé vezet az út számára. Dzsudzsák 2012 decemberében érte el a csúcspontját, akkor a portál szerint piaci értéke meghaladta a *18 millió eurót, ami azóta is magyar rekordnak számít.

A kapitány még mindig az élen

A franciaországi Európa-bajnokságon nyolcaddöntőt játszó magyar válogatott tagjai közül többeknek is emelkedett az ázsiója. A legnagyobb ugrást a nyáron a Fradiból a Bolognához szerződő Nagy Ádám könyvelheti el, akinek piaci értéke jelenleg 3 millió eurónak felel meg.

A 21 éves középpályás bő fél év alatt megduplázta az árát, amiben komoly szerepet játszott, hogy a mostani szezonban 14-szer lépett pályára a Serie A-ban. 

Érdekesség, hogy Nagy 2015. májusában még mindössze 75 ezer eurót ért a piacon.

Bár Nagy Ádám lassan befut az olasz élvonalban, a második legdrágább magyar labdarúgó továbbra is Nemanja Nikolics, akinek piaci értéke 3,5 millió euró. A válogatott támadója lengyel gólkirályi és bajnoki címet szerzett a tavalyi idényben, idén pedig többek között pályára lépett a Bajnokok Ligája csoportkörében, ahol gólt is tudott szerezni. Nikolics ennek ellenére a télen csapatot váltott és az MLS-ben szereplő Chicago Fire-höz igazolt.

A Bundesligában a napokban a legjobb 10 kapus közé választott Gulácsi Péter a nyári adatokhoz képest szintén megduplázta az értékét, a lipcseiek hálóőre 1,5 millió eurót kóstál. Érdekesség, hogy Gulácsi még a Salzburg játékosaként már 2 millió eurónál is járt, ám miután a Lipcséhez szerződött, jelentős mértékben visszaesett az értéke. Igaz, akkor a Red Bull még csak a Bundesliga II-ben vitézkedett.

Ha nem jön közbe egy komolyabb sérülés, nyárra Nagy Ádám lehet a legértékesebb magyar focista

Szintén 1,5 millió eurót ér a Hoffenheim támadója, Szalai Ádám és nem sokkal lemaradva követi őt a katari légiós életet választó Németh Kriszitán (1,4m).  A jelenleg sérüléséből lábadozó Bogdán Ádámot szintén 1,5 millióra taksálják, míg a Palermóban szárnyait bontogató Balogh Norbert értéke 1,4 millió euró.

Az egymilliós határt egyébként még hárman érik el a válogatottból: a Darmstadban profiskodó Kleinheisler László, a Legia Varsóhoz igazoló Nagy Dominik és a Lech Poznanban játszó Kádár Tamás is 1 millió eurós piaci értékkel büszkélkedhet. A nem válogatott kerettagok közül a 33 éves Huszti Szabolcs, a Palermóban játszó Sallai Roland és a Belgiumban védő Köteles László éri még el ezt a számot.

Ami az OTP Bank Ligát illeti, a Transfermarkt adatai szerint a magyar bajnokságban jelenleg öt olyan labdarúgó szerepel, aki legalább 1 millió eurót ér, ám közülük mindössze a 31 éves Tőzsér Dániel (1,5M) magyar nemzetiségű. A debreceniek középpályását a Fradi osztrák csatára, Marco Djuricin (1,2M) és a Videoton szerb támadója, Marko Scepovics (1,2M) követi.

Legértékesebb magyar játékosok
Játékos Piaci érték*
Dzsudzsák Balázs (al-Vahda) 4,25 millió
Nikolics Nemanja (Chicago Fire) 3,5 millió
Nagy Ádám (Bologna) 3 millió
Gulácsi Péter (Lipcse) 1,5 millió
Bogdán Ádám (Liverpool) 1,5 millió
Szalai Ádám (Hoffenheim) 1,5 millió
Tőzsér Dániel (DVSC) 1,5 millió
Németh Krisztián (al-Gharafa) 1,4 millió
Balogh Norbert (Palermo) 1,4 millió
*euró, transfermarkt.de

A magyar válogatott legközelebb március 25-én Portugália ellen folytatja a világbajnoki selejtezősorozatot. Bernd Storck együttese jelenleg Svájc és az Európa-bajnok portugál válogatott mögött a 3. helyen áll csoportjában. 

[2059310] 2017-03-25 20:45:00 Portugália - Magyarországx;