Kézilabda

Az olimpiai bajnok otthonában vizitál a magyar válogatott

Csütörtökön Dániában megkezdődik a Bygma-kupa. Xavi Sabaté tanítványainak meccsére is tippeltünk.

Lékai Mátéékra nehéz feladt vár csütörtökön. - Fotó: Kovács Tamás - MTI

Jól kezdődött a magyar férfi kézilabda-válogatott felkészülése a 2017-es franciaországi világbajnokságra, hiszen Xavi Sabaté tanítványai az óév utolsó napjaiban megnyerték az Érden rendezett Provident Kupát. Igaz, azon mérkőzésekből - a szlovákokat 35-26-ra, míg a cseheket 34-25-re vertük - messzemenő következtetést nem szabad levonni, hiszen ellenfeleink gyakorlatilag ligaválogatottal érkeztek a megmérettetésre, míg mi a komplett fegyverarzenálunkat bevetettük.

Csütörtökön már egy lényegesen komolyabb tornán kezdi meg szereplését válogatottunk, hiszen fiaink meghívást kaptak az olimpiai bajnok Dániától, hogy részt vegyenek a Bygma-kupán. A skandinávok mellett Nagy Lászlóék Izlanddal és Egyiptommal is megmérkőznek az előttünk álló négy napban.

Magyarország kerete a Bygma-Kupára és a világbajnoksgára:
Kapusok: Fazekas Nándor (Balatonfüredi KSE), Mikler Roland (Telekom Veszprém).
Mezőnyjátékosok: Gulyás Péter (Telekom Veszprém), Harsányi Gergely (Grundfos Tatabánya KC), Ancsin Gábor (Telekom Veszprém), Balogh Zsolt (MOL-Pick Szeged), Nagy László (Telekom Veszprém), Császár Gábor (Kadetten Schaffhausen, svájci), Juhász Ádám (Grundfos Tatabánya KC), Lékai Máté (Telekom Veszprém), Bánidi Bence (MOL-Pick Szeged), Schuch Timuzsin (Telekom Veszprém), Szöllősi Szabolcs (Grundfos Tatabánya KC), Zubai Szabolcs (MOL-Pick Szeged), Bodó Richárd (MOL-Pick Szeged), Jamali Iman (Meskov Breszt, fehérorosz), Ligetvári Patrik (Telekom Veszprém), Iváncsik Gergő (Telekom Veszprém).
Szövetségi kapitány: Xavi Sabaté.

Az első meccsen házigazdával csapunk össze, amely együttessel a tavalyi, januári Európa-bajnokságon találkozunk legutóbb, s 30-22-es vereséget szenvedett az akkor még Talant Dusebajev trenírozta gárda. Azóta sok minden történt, hiszen mi például szövetségi kapitányt cseréltünk, félig-meddig feladtuk a fiatalítást, a dánok pedig megnyerték az olimpiát.

A hazaiak bivalyerős kerettel vágnak neki mind a Bygma-Kupának, mind a világbajnokságnak, hiszen mindössze Anders Eggert, Mads Christiansen és Rasmus Lauge hiányzik majd a skandinávok keretéből. Azonban a csapat erősségét jelzi, hogy még ezen játékosokat is könnyedén tudja pótolni Gudmundur Gudmundsson szövetségi kapitány.

Dánia kerete a Bygma-Kupára:
Kapusok: Niklas Landin (THW Kiel), Jannick Green (SC Magdeburg), Kevin Möller (SG Flensburg-Handewitt).
Mezőnyjátékosok: Lasse Svan (SG Flensburg-Handewitt), Hans Lindberg (Füchse Berlin), Kasper Söndergaard (Skjern Handbold), Niclas Kirkelökke (GOG), Morten Olsen (TSV Hannover-Burgdorf), Mads Mensah (Rhein-Neckar Löwen), René Toft Hansen (THW Kiel), Henrik Toft Hansen (SG Flensburg-Handewitt), Jesper Nöddesbo (FC Barcelona Lassa), Mikkel Hansen (PSG Handball), Lasse Andersson (FC Barcelona Lassa), Michael Damgaard (SC Magdeburg), Henrik Möllgaard (PSG Handball), Casper Mortensen (TSV Hannover-Burgdorf), Magnus Landin (KIF Kolding Köbenhavn).
Szövetségi kapitány: Gudmundur Gudmundsson.

 

 

 

 

 

 

 

 

Noha a dánoknak ez lesz az első felkészülési találkozójuk a világbajnokságra, a kereteket összehasonlítva, figyelembe véve az elmúlt évek eredményeit és azt, hogy a skandinávok lesznek a pályaválasztók, kijelenthető, hogy egyértelműek az esélyek. Véleményünk szerint piros-fehérek ezt bizonyítják is, s legalább két találattal legyőzik Fazekas Nándorékat csütörtökön.

A torna nyitómérkőzésén Egyiptom és Izland feszül egymásnak. Az afrikai gárda december végén egy felkészülési tornán részt vett, ahol az oroszoktól és a fehéroroszoktól egyaránt egy találattal kikapott, míg Lettországot tíz góllal legyőzte. Az izlandiaknak ez lesz az első felkészüli mérkőzése a vb-re, s noha Snorri Gudjónssonra, Alexander Peterssonra, Róbert Gunnarssonra és Aaron Pálmarssonra - az első három játékos lemondta a válogatottságot, míg a veszprémi sztár sérült - nem számíthat Geir Svensson mester, azért még így is bőven van potenciál az északiakban. Elég csak például Gudjón Valur Sigurdsson nevét megemlíteni, aki egymaga is képes mérkőzéseket eldönteni. Szoros mérkőzésre számítunk, mint amilyen a felek 2015-ös vb-meccse - akkor az izlandiak 28-25-re verték az afrikaiakat - is volt, vagyis úgy véljük, hogy nincs benne  a pakliban, Izland négy vagy több góllal kikapjon.

hatharom.com
Dánia-Magyarország Dánia -1,5
Egyiptom-Izland Izland +3,5
@1.69
*A kínált fogadási opciók átmenetileg csak a Tippmixen érhetők el.