Angol foci

Jobb, ha befogják a szájukat a kritikusok - Ibrahimovic

Zlatan Ibrahimovic úgy érzi, a Manchester Unitedben megmutatta, nem volt igaza azoknak, akik azt szajkózták, túl öreg ahhoz, hogy a Premier League-ben megállja a helyét.

Ibrahimovic 12 gólnál jár a bajnokságban / Fotó: facebook.com/manchesterunited

Magyarországon egy 35 éves játékost általában már eltemetnek, nagyjából hetente veszik elő a korát a cikkekben, és évek óta a veterán jelzővel illetik, ha szóba kerül. Pedig ott van pozitív példának Gera Zoltán, aki az Eb-n és a vb-selejtezőkön is megmutatta, hogy hiába 37 éves, olyan tudás birtokában van, ami miatt a veterán helyett sokkal inkább a kihagyhatatlan jelző illik rá.

Amikor a nyáron kiderült, hogy Zlatan Ibrahimovic négy idény után – a klubtörténet leggólerősebb játékosaként – elhagyja a Paris Saint-Germaint, és a Manchester Unitedbe szerződik, sokan felvetették, lehet-e hasonlóan eredményes a 34 éves svéd egóbajnok a világ legkeményebb bajnokságában, ahol még az ünnepek alatt is megy a daralás.

Ibra azóta már 35 is elmúlt, de a statisztikái azt mutatják, felvette a kesztyűt, és bebizonyította, nem beszélt butaságokat, amikor azzal jött, hogy olyan, mint a jó bor. A Premier League felénél Ibrahimovic 12 góljával a góllövőlista második helyén áll a Chelsea spanyol rombolója, Diego Costa mögött, és idénybeli 27 meccsén összesen 17-szer volt eredményes a MU-ban. A nemrég mögöttünk hagyott 2016-os évben összesen 50 gólt szerzett, aminél csak Lionel Messi tudott jobbat, a Barca argentin zsenije 51-nél állt meg. Ibrának összejöhetett volna az egyenlítés, mert az utolsó tavalyi meccsen látványos gólt karatézott a Middlesbrough ellen, de Lee Mason játékvezető veszélyes játék miatt végül nem adta meg.

10418#00

Amikor a svéd támadót megkérdezték arról, mit gondol a kritikusokról, a rá jellemző módon fejtette ki a véleményét. „Minden évben hívtak a Premier League-be, de csak akkor akartam váltani, amikor az emberek többsége már azt hitte, túl vagyok a csúcson. Azt mondták, nem leszek elég jó, de ahogy mindig, most is megmutattam nekik, hogy jobb, ha befogják a szájukat. A kritikusokat azért fizetik, hogy hülyeségeket beszéljenek, engem viszont azért, hogy játsszak. Ráadásul ezekből a kritikákból rengeteg erőt merítek” – magyarázta Ibrahimovic.

A Manchester elég döcögősen kezdte a szezont, legutóbbi tíz bajnokiján azonban veretlen maradt, az utolsó ötöt pedig egyaránt behúzta. Így aztán a novemberben még a futottak még kategóriában porosodó MU úgy mehet neki hétfőn este a West Ham elleni bajnokinak, hogy már csak négy pont a hátránya a harmadik Arsenal mögött.

Manchester United#eng-manchester_united#5

„Hogy gondolok-e még a bajnoki címre? Persze, hiszen optimistává tesz, hogy tíz mérkőzés óta nem kaptunk ki. A többi csapat is fog még botlani, úgyhogy ki tudja, mi lesz a vége”. Ibrahimovicot megkérdezték arról is, hogy ízlik neki az angol módi, hogy még az ünnepek alatt sincs leállás, és ilyenkor is egymást érik a meccsek. „Ez őrültség. Jó lenne intelligensebben kezelni ezt a dolgot, és szem előtt tartani a játékosok egészségét. Senki nem superman, nincs olyan szervezet, amely két nap alatt regenerálódni tud egy meccs után. Ha az edző azt mondja, hogy játsszak, akkor veszem a stoplist, és megyek, ezzel nincs gond, de azért ne hagyjuk szó nélkül, hogy az lenne a normális, ha legalább három-négy nap lenne két mérkőzés között” – mondta a csatár.

A West Ham-Manchester United mérkőzés 18.15-kor kezdődik, a hazaiak győzelmére 5.50, a MU sikerére 1.55 a szorzó a    nál.

[2252381] 2017-01-02 18:15:00 West Ham United - Manchester Unitedx
[2252381] 2017-01-02 18:15:00 West Ham United - Manchester Unitedx;
209498