Darts-vb

Összejön az álomdöntő?

Négy játékosnak egészen biztosan szolidan telt a szilveszter, újév első napján, vasárnap este ugyanis folytatódik a 2017-es PDC darts-világbajnokság, méghozzá az elődöntőkkel. A felső ágon Michael van Gerwen és Raymond van Barneveld csap össze, míg az alsó ágon Gary Anderson és Peter Wright méri össze a tudását.

Vegyél részt a hatharom.com és a PDC Hungarian Fan Club közös játékéban, és nyerj egy álomutazást Londonba, a Premier League Darts döntőjére! 

Két pazar meccsel nyitjuk tehát az újévet, és egy valami amit biztosra tudunk mondani, 2014 után ismét olyan finálét fognak rendezni, melyben nem szerepel angol játékos. Az, hogy kinek mi az álomdöntő, nyilván szubjektív, de ha semleges szurkolói szemmel nézzük, akkor a világelső Michael van Gerwen és a címvédő Gary Anderson ütközete lenne a legrangosabb finálé, már csak azért is, mert ők az első és második kiemeltjei a tornának. A PDC vb-k történetében egyébként csupán négy alkalommal fordult elő, hogy a két legmagasabban rangsorolt játékos küzdött meg a végső összecsapáson, legutóbb 2009-ben. Ahhoz, hogy ez megismétlődjön, van Gerwennek és Andersonnak is vért kell majd izzadnia, előbbi az ötszörös világbajnok Raymond van Barnevelddel csap össze, míg utóbbi a 2014-es döntős Peter Wrighttal. Mindkét derbi parázsnak ígérkezik, és nem csak azért, mert honfitársak feszülnek egymásnak. 

Lássuk először a holland rangadót. Mighty Mike és Barney tavaly a harmadik fordulóban nézett farkasszemet egymással az Ally Pally színpadán. Akkor egy döbbenetesen nagy meccset vívtak, nem túlzás talán azt állítani, hogy minden idők öt legjobb mérkőzése között ott van. Elképesztő feszültség és izgalom volt azon a találkozón, ami nem mellesleg meglepetéssel ért véget, hiszen a 49 éves holland hagyhatta el győztesen a küzdőteret. Van Gerwen természetesen csalódott volt, hiszen toronymagas favoritja volt a tornának, ám azt nem lehet mondani, hogy ne tett volna meg mindent a győzelemért. 105.78 pontos körátlagot dobott, ami akkor még rekordnak számított - időközben ezt az idei kiírásban a spanyol Cristo Reyes megdöntötte -, mármint ilyen tömeggel soha korábban senki nem maradt alul világbajnoki meccsen. 

Azóta találkoztak jó néhány tornán, többek között a világbajnokság előtti utolsó viadalon, a Players Champions nagydöntőjében, ám nem kérdés, hogy ez lesz A VISSZAVÁGÓ. A két játékos idáig vezető útját össze sem lehet hasonlítani. Barneveld pokoli sorsolást kapott, gyakorlatilag az első kör óta csak kőkemény ellenfelek jöttek vele szembe. A nyolcaddöntőben a kétszeres világbajnok Adrian Lewis-t búcsúztatta, míg a negyeddöntőben a legnagyobb riválisát, a legendát, Phil Taylort. Jókor jött neki a szilveszteri szusszanó, ugyanis ezek mentálisan igen megterhelő csaták voltak. Van Gerwennek ezzel szemben az élete első negyeddöntőjében szereplő 24. kiemelt Daryl Gurney volt a legmagasabban jegyzett játékos akivel találkozott. Persze nem mindig a legnagyobb nevek okozzák a legnagyobb fejtörést a favoritoknak, erre a legjobb példa Reyes, aki elég alaposan megizzasztotta a hollandot. De az egy olyan meccs volt, amit élvezett MvG, azt játszották, amit ő imád, amit ő nagyon tud, így hiába volt ez egy brutálisan magas színvonalú adok-kapok, fejben egy könnyed mérkőzés volt a számára. 

Ennek pont az ellentétére számíthat a minden hájjal megkent honfitársa ellen. Kevés okosabb játékos van a mezőnyben Barney-nál. A tavalyi győzelmét is az eszének köszönhette. Pontosan tudja, hogy lehetetlen kihívás van Gerwent túldobni. Lehet viszont ellene lassítani a játékot és azokra a legekre borzasztóan koncentrálni, amik igazán fontosak. Ezt Barneveld iszonyatosan jól érzi, és most még jobb formában van, mint egy évvel ezelőtt. Ennek ellenére nehezen képzeljük el, hogy még egyszer annyira finoman, annyira profin tud majd a penge élén táncolni. Van Gerwen elképesztően jól dob, jönnek nála a magas kiszállók és ellentétben a 2016-os vb-meccsükkel, ezúttal nem négy, hanem hat szettet kell nyerni a továbbjutáshoz, ez pedig inkább neki kedvez. De a tavalyi összecsapásuk fényében ez nagyon nem lesz egy egyszerű meccs, ám úgy véljük, hogy ezúttal van Gerwen örülhet majd a végén.

hatharom.com
Van Gerwen és Anderson jut tovább
@1.60

Játssz értékes nyereményeinkért a tippjátékunkban, a győztes egy profi darts táblával lesz gazdagabb. Ha tippelni szeretnél, akkor kattints ide.

Brutálisan nagy meccsnek ígérkezik a skót derbi is, hiszen mind Anderson, mind pedig Wright iszonyatosan meggyőző teljesítményt nyújtott eddig a torna során. Utóbbi az összes, előbbi pedig a nyitómeccsét leszámítva rendre 100+ pont feletti körátlaggal zárta a mérkőzését. Hihetetlen magas és stabil játékot mutattak be eddig. A mérkőzés pikantériáját Wright felesége jelenti: no, nem egy mexikói keszekusza szappanoperára kell gondolni, "csupán" annyi történt, hogy "Snakebite" kedvese csalással vádolta meg a kétszeres világbajnokot. Történt ugyanis, hogy az idei Premier League alapszakaszának utolsó fordulójában Anderson simán kikapott Adrian Lewis-tól, ezzel pedig honfitársa nem jutott be a rájátszásba. Wrightné úgy gondolta, hogy Gary szándékosan adta le a meccset, és ennek hangot is adott a Twitter-oldalán. A vége az lett, hogy az extravagáns skót feleségét kitiltották néhány profi tornáról, Wright tiltakozásul a megszokott kinézet helyett sokkal szolidabban lépett színpadra, illetve nem indult el Andersonnal a csapat-világbajnokságon. Ennek a fényében kell tehát majd néznünk ezt a meccset.

A 30. mérkőzésükre készülnek, de kevés igazán nagy tornán találkoztak. Azért van már egy vb-összecsapásuk, 2015-ben a negyeddöntőben találkoztak. Akkor Anderson nagyon simán, 5-1-re tudott nyerni. Ennél most sokkal szorosabb csatára számítunk, de a győztes kiléte számunkra nem annyira kérdéses. Gary rettentően jól időzítette már megint a formáját, és ketten is pokolian jól dobtak ellene, de még csak döntő szettre sem tudták kényszeríteni. Ahogyan említettük Wright játéka is nagyon magas színvonalú, de nem érezzük azt, hogy benne ott lenne az x-faktor. Márpedig Anderson ellen az eddig mutatottnál is több kellene. Nem véletlen, hogy nem tudja legyőzni van Gerwent, amikor a holland tesz még egy lapáttal a játékára, akkor az már sok Wrightnak. És jelenleg a Repülő Skót is olyan játékot nyújt, amivel szerintünk nem fog tudni konkurálni "Snakebite". 

A 14. játéknap programja (január 1, vasárnap):
A     szorzói alapján
Kezdés Mérkőzés Oddsok
20:00 Gary Anderson (2)-Peter Wright (3) 1.40 2.60
21:30 Michael van Gerwen (1)-Raymond van Barneveld (12) 1.12 4.60