Darts-vb

Taylor vs. Barney - jön a darts El Clásicója!

Csütörtökön kialakultak a negyeddöntős párosítások, de nincs megállás, pénteken ismét délutántól késő estig élvezhetjük a legnagyobb klasszisok játékát. Egészen brutális párharcok jöttek össze, gyakorlatilag olyan, mintha egy Premier League forduló jönne, csak éppen a tét sokkal nagyobb.

Vegyél részt a hatharom.com és a PDC Hungarian Fan Club közös játékéban, és nyerj egy álomutazást Londonba, a Premier League Darts döntőjére! 

Csütörtök este vélhetően minden darts-fanatikus - kivéve a Kim Huybrechts-fanokat - azért szorított, hogy a 16-szoros világbajnok Phil Taylor sikerrel vívja meg a meccsét. Így ugyanis összejött az ötszörös győztes Raymond van Barneveld elleni csúcsrangadó, amit nyugodtan nevezhetünk a darts El Clásicójának - az érintett felek közül a holland is így jellemezte a meccsüket a Twitter-oldalán. Elképesztő múltra tekint vissza az ő rivalizálásuk: 1990-ben találkoztak először, azóta pedig összesen 76 alkalommal néztek farkasszemet egymással, ami abszolút rekordnak számít.

Számtalan nagy csatát vívtak, a legemlékezetesebb a 2007-es világbajnoki döntőjük, amely hirtelen halálban dőlt el Barneveld javára. Ezt a derbit a darts-történetének legjobb meccseként tartják számon. Volt olyan világbajnoki összecsapásuk, amikor összetűzésbe keveredtek a színpadon, de az angol legenda könyvéből kiderül, hogy ettől függetlenül a civil életben baráti kapcsolatot ápolnak. Jó példa erre, hogy Taylor volt az, aki felajánlotta Barneynak, hogy lakjon nála, amikor a holland klasszist megzsarolták, és a családja biztonsága is veszélybe került. 

A színpadon persze nincs barátság, egy iszonyatosan parázs meccsre számíthatunk, hiszen most fejben nagyon egyben vannak és pontosan tudják, hogy lehet ez az utolsó esélyük arra, hogy vb-címet nyerjenek. Éppen ezért sok jelentősége például az egymás elleni eredményüknek nincs. Mindketten megmutatták már a tornán, hogy a kezükben benne van a 100+ pontos körátlag, a pazar játék. Innentől ez semmi másról nem fog szólni, mint az idegekről. Aki jobban kordában tudja tartani az érzelmeit, aki a fontos nyilaknál pontosabb lesz, az nyerheti meg ezt a meccset.

Fogadás szempontjából igazából nincs nehéz dolgunk, ugyanis véleményünk szerint ez egy ki-ki meccs, és mivel az oddsok nem így vannak belőve, nem kérdés, hogy a hollanddal kell tartani 2.30-ért

hatharom.com
Barneveld jut tovább
@2.30

Játssz értékes nyereményeinkért a tippjátékunkban, a győztes egy profi darts táblával lesz gazdagabb. Ha tippelni szeretnél, akkor kattints ide.

Taylor és Barney a nap utolsó meccsén lép majd színpadra, a 13. játéknap programja azonban kora délután kezdetét veszi, méghozzá a háromszoros elődöntős James Wade és a 2014-ben finálét játszó Peter Wright ütközetével. Érdekes derbinek ígérkezik ez is, hiszen két abszolút topjátékos feszül egymásnak. Wade esetében mindig az a kérdés a világbajnokságon, hogy képes-e túllépni a saját árnyékán? Taylor mondta róla, hogy a legjobb játékos azok közül, akiknek nem sikerült még a darts trónjára felülni. Látszik is az angol testbeszédén, hogy brutálisan akarja azt a vb-címet. Igazából a formája is megvan hozzá, tény, hogy a nyocladdöntőben nem dobott valami jól Michael Smith ellen, de csak megfordította 1-3-ról, ebből pedig még meríthet is. Azonban egy jó játék nem biztos, hogy elegendő a továbbjutáshoz, mert Wright bombaformában dobál. Eddigi mindhárom meccsén 100+ pontos körátlagot hozott, ami azért érdekes, mert például Wade-nek ez még egyetlen világbajnoki meccsén sem sikerült a karrierje alatt, pedig 2005 óta nem volt olyan PDC vb melyen ne indult volna. Ha meglesz köztük ez a néhány pontos különbség, akkor valószínűleg rendre az angolnak kell majd kapaszkodnia, persze, ha valamiben, akkor időzítésben ő extra klasszis teljesítményt nyújt. A bukmékerekhez hasonlóan mi is Wrightot tartjuk a favoritnak, de a borzasztó meggyőző játéka ellenére közelebb vártuk az oddsokat egymáshoz.

A másik skót klasszisra, a címvédő Gary Andersonra sem vár könnyű menet a hetedik kiemelt Dave Chisnall ellen. Bár a szorzók itt sem ezt mutatják, de Chizzynek van egy olyan A-játéka, ami brutálisan veszélyes tud lenni. Ha elkapja a gépszíj és csak tolja és tolja a tömeget, akkor ember legyen a talpán, aki megy vele. Persze ez Andersonnak is nagy erőssége, ezt láthattuk a Benito van de Pas elleni meccsén, ahol szetteken át Taylor 111.21-es vb-rekordját ostromolta. De Chisnall abból a szempontból veszélyesebb játékos, hogy nála jóval több a rutin, mint a hollandnál volt. Egy nagy adok-kapokból igazából bármi kisülhet, ám egy valami mindenféleképpen Gary mellett szól: mentálisan sokkal erősebb, mint az angol riválisa, akinek nem mellesleg ez lesz pályafutása első PDC világbajnoki negyeddöntője.

Egy meccsről nem esett még szó, a világelső Michael van Gerwen és a 24. kiemelt Daryl Gurney ütközetéről. Papíron a holland zseninek van a legkönnyebb dolga, hiszen az északír ellenfele egyedüli nem top 10-esként tudott bejutni a legjobb nyolc közé. Rendesen megszenvedett ezért a negyeddöntőért, magával és a közönséggel is. Innentől ő teljesen felszabadultan játszhat, bőven kihozta a maximumot ebből a világbajnokságból. Komoly potenciál van benne, aki ha odafigyel, akkor képes megráncigálni a nagyok bajszát. Az angol publikumtól viszont nagy támogatásra nem számíthat, csütörtökön kivívta az Ally Pally utálatát, a szurkolók pedig nem felejtenek. Így pedig hiába engedheti el magát, nem biztos, hogy 100 százalékban a meccsre tud majd koncentrálni. Márpedig van Gerwen ellen a legjobbja sem biztos, hogy elegendő lenne...a holland ugyanis az egész évben mutatott fantasztikus játékát hozza az angol fővárosban is. 

A 13. játéknap programja (december 30, péntek):
A     szorzói alapján
Kezdés Mérkőzés Oddsok
14:00 James Wade (6)-Peter Wright (3) 2.70 1.35
15:30 Gary Anderson (2)-Dave Chisnall (7) 1.16 4.00
20:00 Michael van Gerwen (1)-Daryl Gurney (24) 1.02 7.50
21:30 Raymond van Barneveld (12)-Phil Taylor (4) 2.30 1.50