Elismerés

Hosszú Katinka legyőzte Serena Williamset

A Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) úgy szavazott, hogy Hosszú Katinka a második legjobb női sportoló volt 2016-ban az amerikai tornász, Simone Biles mögött.

A férfiaknál Usain Bolt jamaicai atléta rekordot jelentő hatodik alkalommal végzett az élen, nagy fölénnyel megelőzve minden idők legeredményesebb olimpikonját, az amerikai úszófenomén Michael Phelpset. A Rióban harmadszor triplázó Bolt - aki aranyérmes lett 100 és 200 méteren, valamint a 4x100 méteres váltóval - több mint kétszer annyi pontot kapott, mint a brazil metropoliszban öt arany- és egy ezüstérmet gyűjtő Phelps. Harmadik a portugál labdarúgó-válogatottal idén Európa-bajnok, a Real Madriddal pedig Bajnokok Ligája-győztes Cristiano Ronaldo lett.

A nőknél az idei nyári olimpián három arany- és egy ezüstérmet szerző Hosszú Katinka mindössze 52 ponttal maradt el az 524 ponttal élen végző, Rióban négyszeres bajnok Biles mögött. Harmadikként az amerikai teniszező, Serena Williams végzett.

A voksoláson az év csapata az angol futballbajnokságot óriási meglepetésre megnyerő Leicester City lett, míg a sajtó kiszolgálását a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokságon ítélte a legjobbnak az AIPS. A szavazáson 110 országból 382 újságíró vett részt.

Az AIPS-szavazás végeredménye:
férfiak:
1. Usain Bolt (jamaicai, atlétika) 1149 pont
2. Michael Phelps (amerikai, úszás) 490
3. Cristiano Ronaldo (portugál, labdarúgás) 387
nők:
1. Simone Biles (amerikai, torna) 524 pont
2. Hosszú Katinka (úszás) 472
3. Serena Williams (amerikai, tenisz) 361