Darts-vb

Van Gerwen, Taylor és Barney a színpadon - lesz meglepetés?

Kedden újra megtelik élettel az Ally Pally, a három nap szusszanó után folytatódik a világbajnokság, ráadásul nem is akármilyen meccsekkel. Az esti programban színpadra lép többek között a világelső Michael van Gerwen, a 16-szoros bajnok Phil Taylor és az ötszörös győztes Raymond van Barneveld.

Vegyél részt a hatharom.com és a PDC Hungarian Fan Club közös játékéban, és nyerj egy álomutazást Londonba, a Premier League Darts döntőjére! 

Általában játéknaponként egy mérkőzést szoktunk alaposan szemügyre venni, most azonban a komplett esti szakaszt kivesézzük, hiszen mégiscsak három olyan játékos lép a tábla elé, akik esélyesnek számítanak a vb-címet illetően.

Időrendi sorrendben haladva, elsőként a holland legendát, Raymond van Barneveldet láthatjuk. A 49 éves klasszis ellenfele a 21. kiemelt Alan Norris lesz, aki két éve szintén majdnem világbajnok lett, igaz a másik szervezetnél, de tudjuk jól, hogy ott sem osztogatják olyan könnyen ezeket a címeket. "Chuck" a tavalyi negyeddöntőjével megmutatta, hogy az Ally Pally színpadán is tud alkotni, és bár most nagyon rezgett a léc nála az első körben - kétszettes hátrányból kellett fordítania -, de sikerült visszatáncolnia a szakadék széléről, így pedig még veszélyesebb. Ahhoz azonban, hogy borítani tudja a papírformát, emelnie kell a játéka színvonalán, ugyanis Barney ugyanazt az ellenállhatatlan teljesítményt nyújtotta a nyitómeccsén, mint amit a vb előtti néhány tornán láthattunk tőle. Borzasztó könnyedén, semmi görcsösség nélkül dobott, pedig Robbi Green személyében az egyik legkeményebb első körös ellenfelet kapta. Úgy néz ki a régebbi nyilaihoz visszatérve a régebbi Barneveldet is visszakaptuk. Ettől függetlenül könnyű meccsre nem számíthat a holland, mert Norris tud úgy játszani és szetteket nyerni, hogy Barney-nak igazából nem kell ehhez visszaesnie. Ugyanakkor annyira összeszedett most az ötszörös világbajnok, hogy szerintünk nem lesz itt meglepetés.

Az est második meccsén a 2004-es vb-finálé megismétlésére kerül sor, avagy újra egymásnak feszül Phil Taylor és Kevin Painter. 12 éve egy legendás döntőt vívtak, amely hirtelen halálban dőlt el "The Power" javára. Ez meg is adta az alaphangot az ő rivalizálásuknak, egy évvel később a negyeddöntőben találkoztak, ami a várakozásoknak megfelelően borzasztó parázsra sikerült. Painter a mérkőzés alatt számtalanszor a bullseye-t választott kiszállóul, hátha ezzel tudja bosszantani Taylort, ám a végén csúnyán visszanyalt a fagyi, ugyanis a stoke-i legenda 50 pontra 3 nyíllal a kezében azonnal középre bombázott és meg is csinálta a kiszállót, ami 10. PDC vb-címét eredményezte. Azóta számtalanszor összecsaptak, de nagy izgalmat egyik meccsük sem szolgáltatott. Az egymás elleni mérlegük brutális, 31-1-es Taylor-fölényt mutat. A múltjuk miatt mindig érdekes az ő párharcuk, de egyébként meglepő lenne, ha egy kiélezett mérkőzést láthatnánk. Sőt, az is benne van a pakliban, hogy színvonalában sem lesz egy nagy durranás, két éve ugyanígy a legjobb 32 között találkoztak, és akkor annyira idegesen, feszülten játszottak, hogy a kiszállózásuk a 35%-ot sem érte el. Ebben bízhat Painter, hogy most is valami hasonló meccset vívnak, bár egy ilyen találkozón sem ő számítana a favoritnak. Amibe még kapaszkodhat, hogy az öt vb-összecsapásuk mindegyikén tudott szettet fogni. 

A 2005-ös meccsük parázs végjátéka:

Barney és Taylor után a legnagyobb favoritot, Michael van Gerwent is színpadra szólítják majd. A holland géniusz esélyesnek megfelelően, a legnagyobb körátlagot dobta (103.34) az első körben, bár ahogyan erről korábban írtunk, az elmúlt években ez nem volt túl jó ómen. Könnyen lehet, hogy valami hasonlót húz majd elő a második kanyarban a 32. kiemelt Cristo Reyes ellen is. A spanyolnak ugyanis feküdhet MvG stílusa, egy jó kis pörgős meccsre számíthatunk, ami komoly körátlagot hozhat mindkét félnél. A tömeget Reyes is nagyon tudja dobni, főleg amikor nincs rajta nyomás. Márpedig most nem lesz, hiszen ezen a meccsen csak van Gerwennek lesz vesztenivalója. Ugyan nehéz elképzelni, hogy boruljon a papírforma, arra azonban nem vennénk mérget, hogy a holland 4-0-ra fog győzni. Egy Reyes-szett például kifejezett jól fizet (2.25), bár ennél a fogadásnál nem árt megvárni, hogy ki kezdi majd a meccset. 

hatharom.com
Barney + Taylor + Van Gerwen
@1.24

Játssz értékes nyereményeinkért a tippjátékunkban, a győztes egy profi darts táblával lesz gazdagabb. Ha tippelni szeretnél, akkor kattints ide.

A fantasztikus esti program "felvezetője" sem ígérkezik gyengének, hiszen három top 10-es játékost is láthatunk. Az osztrák Mensur Suljovic a walesi Mark Websterrel csap össze, a skót Robert Thornton ellenfele az északír Daryl Gurney lesz, míg az angol Dave Chisnall honfitársával, Chris Dobey-val néz majd farkasszemet. Mindegyik borzasztó szoros derbinek ígérkezik. Suljovic rettentően szenvedett az első meccsén, elsősorban magával küzdött, amit már korábban is ecsetelgettünk, nem könnyű megbirkózni az esélyesség terhével. Webster nagyon rutinos játékos, kiszállózásban extrát hozott a nyitómeccsén, így ha továbbra is döcögni fog a sógorok kiválóságának szekere, akkor iszonyat nehéz meccsre számíthat.

A skót-északír ütközeten Thornton a magasabban jegyzett játékos, de miután gyenge szezont futott és a rajtja sem volt meggyőző, így a fogadóirodáknál nem ő számít a favoritnak. Tömegben nem tudja azt hozni, amit szeretne, ez pedig végzetes lehet Gurney ellen, aki viszont az elő körben is megközelítette a 100 pontos körátlagot. 

Az angol házirangadó a nap egyik legizgalmasabb mérkőzésének ígérkezik. Dobey borzasztó veszélyes játékos, akinek remekül sikerült a felkészülése. Az első körben volt rajta nyomás, mert ő pontosan tisztában volt vele, hogy Justin Pipe ellen favoritnak számít. Újoncként is sikerült azonban megküzdenie ezzel a plusz teherrel, ez pedig jól mutatja, hogy ő fejben nagyon rendben van. Most sokkal felszabadultabban játszhat majd, vesztenivalója igazából csak Chisnallnak lesz. Jó formában van egyébként a rutinos angol, igaz, döntő szettre kényszerült a főtáblás meccsén, de nem azért, mert rosszul játszott. Természetesen Chizzy a favorit, de kicsit túlzónak érezzük rá ezt az 1.18-as oddsot. 

A 10. játéknap programja (december 27, kedd):
A     szorzói alapján
Kezdés Mérkőzés Oddsok
14:00 Mensur Suljovic (8)-Mark Webster (25) 1.45 2.40
15:00 Robert Thornton (9)-Daryl Gurney (24) 2.20 1.55
16:00 Dave Chisnall (7)-Chris Dobey 1.18 3.75
21:00 Raymond van Barneveld (12)-Alan Norris (21) 1.18 3.75
22:00 Phil Taylor (4)-Kevin Painter 1.04 7.00
23:00 Michael van Gerwen (1)-Cristo Reyes (32) 1.01 8.00