Válogatás

Szalai pöcköl, Hosszú szakít - 2016 legemlékezetesebb pillanatai

Néhány nap múlva véget ér a 2016-os esztendő, szokásunkhoz híven pedig visszatekintettünk, mi minden történt az évben. Ezúttal a magyar sport világát vettük górcső alá, lássuk, mire lehettünk idén büszkék vagy éppen mi volt az, ami a legnagyobb csalódást okozta.

Szalai betuszkolja Ausztriának 

Bár igen sok kellemes és felemelő pillanatot okoztak az évben a magyar sportolók, a listánk élére a magyar válogatott első Eb-meccse került. Nemzeti csapatunk 44 után léphetett pályára ismét egy Európa-bajnokságon, ha pedig már ott járt, rögtön meg is nyerte a csoportját. Bernd Storck együttese a kontinenstorna egész ideje alatt fegyelmezett és csupaszív játékot tett ki a pályára, de a csúcspont már az Ausztria elleni  nyitómeccsen elérkezett. A sógorok ellen óriási underdog volt a magyar csapat és bizony szomszédaink is mintha a kelleténél nagyobb mellénnyel mentek volna ki a pályára. Ám a papírforma ezen a meccsen mit sem ért, a mieink Szalai majd Stieber góljaival 2-0-s győzelmet arattak Bordeaux-ban. Akik a helyszínen szurkolták végig a meccset felejthetetlen élményként írták le a látottakat, akik pedig idehaza nézték végig a találkozót, soha nem látott eufóriát élhettek át. Egy biztos, 2016. június 13-át nem felejtjük el egyhamar, mint ahogy Hajdu B. Pisti mára már klasszikussá vált "pöckölni, tuszkolni" kommentálást sem. 

 

Hosszú Katinka legyőzte a világot és Gyárfás Tamást 

A nyáron rendeztek egy olimpiát is, a magyar küldöttség pedig 8 arany-, 3 ezüst- és 4 bronzéremmel a 12. helyen zárta az éremtáblázatot. A 15 éremből Hosszú Katinka 2 arannyal és egy ezüsttel vette ki a részét, ezzel pedig a riói játékok legeredményesebb magyar atlétája lett. Hosszú az olimpia után sem állt le, jó szokásához híven versenyről versenyre járta a világot és újabb Világkupa-összetett győzelmet ünnepelhetett, majd decemberben  a rövidpályás vb-n hét (!) aranyérmet gyűjtött be. Ez volt minden idők legjobb teljesítménye a rövidpályás világbajnokságok történetében, korábban ennyi elsőséget senki nem tudott megszerezni, ráadásul az egy vb-n gyűjtött érmek számában (9) is átvette a vezetést az amerikai úszófenomén Ryan Lochtétól (8).  Hosszú pályafutása során immáron 69 éremnél (42 arany, 17 ezüst, 10 bronz) tart olimpiákról, világ- és Európa-bajnokságokról. Katinka emellett zsinórban harmadik alkalommal nyerte meg a FINA év sportolója díjat. 

A kiváló sportoló azonban nem csak sikereivel hívta fel magára a figyelmet, hanem a magyar úszószövetség vezetése ellen meghirdetett harcával is. Olimpiai bajnokunk novemberben saját Facebook-oldalán nyilvánosságra hozott közleményben lemondásra szólította fel Gyárfás Tamást, a petíció mögé pedig jó pár válogatott úszó és edző is felsorakozott. A közel egy hónapig tartó "háborút" végül az úszók nyerték, hiszen Gyárfás Tamás január 8-ával távozik a Magyar Úszószövetség éléről. 

Az év elején volt még egy emlékezetes szerződés összetépés is

 

Babos Timi megérkezett az élmezőnybe 

Első számú női teniszezőnk őrülten jó szezont tudhat maga mögött. Ha csak a legfontosabb számokat nézzük, akkor a világranglistán a 70. helyről a 25-re jött fel, az évet pedig a 28. helyen zárta. 2016-ban összesen hatszor javított karriercsúcsot, a US Openen pedig kiemeltként szerepelhetett, illetve mindezek mellett párosban kvalifikálni tudta magát a világbajnokságra, Wilmbledonban pedig női párosban döntőt játszhatott. A kiváló szezonnak köszönhetően Babos átlépte az 1 millió dolláros összkeresetet is. 

Nekünk nézőknek azonban még fontosabb, hogy nagyon jó meccseken szurkolhattunk neki, ahol igazán élvezetes teniszt tett a pályára. Emlékezetes volt a New Yorkban vívott összecsapása Simona Halep ellen, amit csak nagyon szoros döntő szettben veszített el. Szintén érzelemdús volt a moszkvai negyeddöntője Szvetlana Kuznyecovával szemben. Az ugyancsak három játszmában dőlt el, pokoli nagy csatát vívott, a végén összeszedett húzódás miatt az utolsó labdameneteket már könnyezve játszotta le. Egész szezonban hatalmas akarással és szívvel játszott, köszönjük neki a szép pillanatokat.

1999 után ismét ott vagyunk az Eb-n! 

A magyar férfi kosárlabda az elmúlt évtizedekben kevés sikert élhetett meg, ám ezen az őszön végre sikerült áttörést elérni és 1999 után 2017-ben ismét Európa-bajnokságon vehet részt nemzeti válogatottunk. Szeptemberben Sztojan Ivkovics fiai selejtezőcsoportjukat megnyerve  kvalifikálták magukat a nyári kontinenstornára, ahol majd a Rióban olimpiai bronzérmes Spanyolország mellett a házigazda Romániával, a legutóbb Eb-hetedik Csehországgal, az olimpiai ötödik Horvátországgal, illetve Montenegróval csap össze a csoportkörben. Novemberen aztán a hölgyek sem akartak lemaradni és szintén csoportgyőztesként ők is kijutottak az Európa-bajnokságra. Vagyis jövő nyáron teljesen új helyzettel találjuk magunkat szembe: férfi és női kosárválogatottunkért is szoríthatunk egy világversenyen! 
 

Röpis lányok is mehetnek az Eb-re! 

Ha már csapatsportok és Európa-bajnokság, ebben az évben egy másik sportág legjobbjai is megörvendeztettek minket. Női röpiseink a románok elleni két felvonásos selejtezőt drámai csatában, aranyszett után nyerték meg, így 2015 után 2017-ben is részt vehetnek a kontinensviadalon. Tekintettel arra, hogy ezt az időszakot megelőzően 1988-ban jártunk utoljára Eb-n, bizony komoly elismerést érdemelnek Liliom Ritáék is! 

 

A legnagyobb magyar skalp a dartsosoknál 

A magyar dartsport újabb mérföldkőhöz érkezett ebben az évben, Végső János személyében ugyanis volt magyar résztvevője a PDC egyéni versenysorozatának. A németországi
German Darts Championship selejtezőjében a "Morzsi" becenévre hallgató dartsos a főtábláért vívott döntőben nem kisebb nevet, mint az ötszörös világbajnok Raymond van Barneveldet győzte le 6-3-ra. Végső sikere a magyar dartssport eddigi legnagyobb skalpja, jó hír viszont, hogy 2017-ben esély lehet újabb nagyágyúk megszorongatására, Végső ugyanis a tervek szerint az European Tour összes fordulójának selejtezőjében tábla elé áll. 

 

Negatív rekord a női kézi Eb-n 

Női kéziseink a riói olimpiára sajnos nem tudták kvalifikálni magukat, ám a svédországi Európa-bajnokságon már lányaink is pályára léptek. A magyar válogatott új szövetségi kapitánnyal és egy soha nem látott pechszériával vágott neki a kontinenstornának, végül a sérültektől tizedelt csapatunk a 12. helyet csípte meg Skandináviában. Ez volt minden idők leggyengébb szereplése, az Eb-k történetében ugyanis először fordult elő, hogy a magyar válogatott nem jutott be a tíz közé. A torna sok kérdésre választ adott, de a legfontosabb tanulság talán az volt, hogy a kimaradók sztárok hiányában egyelőre nem tudjuk felvenni a versenyt a legjobbakkal. 

 

Szomorú győri arcok a BL-döntő után / fotó: ehfcl.com

Elveszített BL-döntők 

A 2016-os év nem a magyar kézilabdázás éve volt. A riói ötkarikás játékokra egyik válogatottunk sem tudta kiharcolni a részvételt, de sajnos klubszinten is a csalódás volt jellemző. Májusban a Budapesten megrendezett Bajnokok Ligája Final Fourjának döntőjében a topfavoritnak számító Győri ETO egy drámai mérkőzésen, büntetődobások után maradt alul a román bajnok CSM Bukaresttel szemben, amit akkoriban a későbbi magyar kapitány Kim Rasmussen irányított. Görbicz Anitáék erejét teljesen felőrölte az elődöntős háború a Buducsnoszt Podgorica ellen, így végül a közel 10 ezer néző síri csendben távozott a Papp László Arénából. 

Még szinte fel sem ocsúdtunk a győriek elveszített döntője okozta sokkból, máris jött az újabb megrázkódtatás. A Veszprém májusban sorozatban harmadszor vívta ki a négyes döntőben való szereplés jogát és az előző kiíráshoz hasonlóan idén is sikerült bejutnia a döntőbe, miután a THW Kiel ellen egy hosszabbításba torkolló mérkőzésen tovább tudott lépni. A fináléban a lengyel Kielce volt Nagy Laciék ellenfele, ám nagyon sokáig úgy tűnt, a korábbi magyar kapitány Talant Dujsebaev csapata nem fogja tudni meglepni a magyar bajnokot.

Az elveszett finálé után a sajtótájékoztatón letörten ülő Sabatel / Fotó: Zatkalik Dániel - vehirsport.hu

A bakonyiak egészen a 46. percig fenomenálisan játszottak, űrkézilabdát mutatottak be, és volt, hogy már 28-19-et mutatott az eredményjelző. Aztán valami elromlott, a mieink teljesen leblokkolták, miközben a lengyelek sorban szerezték a gólokat és végül 29-29-es végeredmény után következhetett a hosszabbítás. Miután a ráadásban sem sikerült dűlőre jutni a feleknek, így a férfiaknál is a hetesek következtek, ám ahogy a Győr, úgy a Veszprém is elbukta a szétlövést, így minden idők egyik legnagyobb összeomlása után ismét elveszítette a finálét. Elképesztően megrázó élmény volt végig nézni az utolsó perceket, retinánkba épp úgy beleégett a síró Kálomista Gábor mint a tomboló lengyel játékosok képe. 

 

Folytassa, herr Dardai! 

Van egy sztáredzőnk, akit úgy hívnak, hogy Dárdai Pál. A mindössze 41 éves szakember azok után, hogy gatyába rázta a magyar válogatottat, megkapta a Bundesligában szereplő Hertha nagycsapatának vezetését is. Bár sokan kétkedtek Dárdai képességeiben, immáron második éve ejti ámulatba hétről hétre a szurkolókat és a szakmabelieket. Bár a Hertha játékoskerete és költségvetése messze elmarad a Bundesliga élcsapataihoz képest, a fővárosiak tavasszal szinte az utolsó pillanatokig versenyben voltak a BL-selejtezős helyekért, majd végül a 7. helyen zárták a bajnokságot. "Egyszeri csoda" - kiáltottak fel a kritikusok, ám Dárdai nem engedett a 48-ból és folytatta fantasztikus munkáját,  a Hertha pedig nem kis meglepetésre a dobogón tölti a téli szünetet. 

Dárdainak mostanra komoly respektje lett, egyre többször hozzák szóba nevesebb klubokkal, tavasszal a Bundesliga-játékosok megválasztották az Év edzőjének, aminél nagyobb elismerést keveset képzelhet el egy tréner magának. Egy szó, mint száz, a Dárdai lassan márkanév lesz Németországban.

Üres széksorok az Üllői úton / Fotó: MTI

A Mennyeiben semmi sem változott 

Bár válogatott szinten sikeres évet zárt a magyar foci, a klubcsapatainkat illetően továbbra is szomorú az összkép. Hiába épülnek sorban az új stadionok, hiába a tao-s támogatások és a megnövelt költségvetések, a színvonal nem, vagy csak alig akar emelkedni, a nézőszámok illetve a meccsek hangulata pedig rohamos tempóban csökken illetve romlik. Bár sokan úgy számoltak, hogy az Eb után az NB I-ben is pozitív változások következhetnek be, ezek a jelek egyelőre nem látszódnak. Sokan tett ez ellen kupacsapataink rendkívül kínos nyári produkciója. Az MTK kettős vereséggel esett ki azeri ellenfelével szemben, a Debrecennek esélye sem volt a beloruszok második számú csapata ellen, és akkor ott van még a Fradi búcsúja a beugró albán ezüstérmes ellen. Tisztes helytállást egyedül a Videoton tudott mutatni, a fehérváriak a dán Midtylland ellen büntetőrúgások után köszöntek el az Európa Ligától. Az őszi szezon is igen érdekesre sikeredett, a tavaly még a kiesés ellen harcoló Vasas egészen az utolsó fordulóig vezette a tabellát, a címvédő Ferencváros csak árnyéka tavalyi önmagának, a Debrecen és az MTK pedig nem a nemzetközi kupaszereplésért, hanem a kiesés elkerülésért harcol.