Vélemény

Egy újabb magyar átigazolás, amit nehéz megérteni

Nikolics Nemanja a lengyel bajnok Legia Varsó csapatától az észak-amerikai bajnokságban szereplő Chicago Fire-höz szerződött. Jó döntés volt a magyar válogatott támadótól?

Kedden este hivatalosan is bejelentették, hogy Nikolics Nemanja a Legia Varsótól a Chicago Fire gárdájához igazol. Az anyagi részleteket nem hozták nyilvánosságra, ám mivel a magyar válogatott támadónak 2018 nyaráig volt érvényes szerződése a lengyel kirakatcsapattal, ezért vélhetően komoly summa ütötte a varsói klub markát. Nikolics piaci értékét a témában mértékadónak számító Transfermarkt 3,5 millió euróra taksálja, és mivel másfél évvel ezelőtt a Videotontól a Legia ingyen szerezte a támadót, bizonyosan szép profitot termelt a játékos elpasszolásával.

A klub részéről tehát érthető a lépés, üzletileg mindenképpen megérte továbbadni az Ekstraklasa gólkirályát és mivel a nemzetközi futball egyre inkább a pénz körül forog, ezért a dolognak ezt az oldalát rezzenéstelen mimikával akceptáljuk is.

Nikolics oldaláról megközelítve a transzfert viszont nem találjuk a fogódzkodót.

A 29. életévét december 31-én betöltő Nikolics 2008-ban igazolt az akkor az NB I-ben szereplő Kaposvárhoz, ahol második szezonjában ezüstcipős lett, majd a rá következő szezon telén a Videotonhoz került. A székesfehérváriaknál megszerezte első, majd második és harmadik gólkirályi címét, két magyar bajnoki arany mellé egy Szuperkupa-győzelem is összejött neki a Vidivel. Nikolics szerződése 2015 nyarán lejárt a Videotonnál és mivel a felek nem nagyon törték magukat a hosszabbításon, a támadó gólkirályként és bajnokként válogathatott az ajánlatok közül. A zentai születésű csatár végül a közép-kelet európai régió egyik topcsapatát, a Legia Varsót választotta, ahol nem várt sikerek jellemezték szereplését.

Nikolics rögtön első idényében mindent vitt: bajnoki cím és kupagyőzelem a csapattal, amit egy gólkirályi címmel is megspékelt. A 28 szerzett góljával ráadásul beírta magát a lengyel bajnokság történelmébe, hiszen korábban egyetlen légiósnak sem sikerült ennyi találatot egy szezon alatt elérnie.

Az újabb sikereknek köszönhetően a nyáron Nikolics neve rendszeresen felmerült a zuhanyhíradókban, a legkomolyabb kérőnek pedig az angol Premier League-ben szereplő Hull City csapata tűnt. Hosszas vacillálás után végül a támadó és menedzsmentje úgy döntött, marad a Legiánál, ha pedig már így alakult, Nikolics a BL-selejtezőjében hat góllal járult hozzá, hogy a varsóiak több, mint 20 év után ismét a Bajnokok Ligája főtábláján találják magukat. A Legia a Real Madrid és a Borussia Dortmund mögött, de a portugál Sporting előtt a 3. helyen zárta a csoportkört, így tavasszal az Európa Liga egyenes kieséses szakaszában folytathatja nemzetközi szereplését. De már Nikolics nélkül.

 

Ha menni kell, hát menni kell, de tényleg menni kellett?

Nikolics klubváltása miatt vegyes érzések merülhetnek fel mindenkiben. Hasonlóan mint Dzsudzsák Balázs összes vagy Németh Krisztián MLS-be igazolásakor. Az nyilvánvaló, hogy egy Legia Varsóban jól teljesíteni remek ugródeszkát jelenthet az európai topfoci eléréséhez. A lengyel bajnokság legjobbjait a Bundesliga évek óta nagy vehemenciával szívja magába, Robert Lewandowski vagy Jakub Błaszczykowski példája lebeghet minden esktraklasás játékos szeme előtt.

Nikolics ennek a bajnokságnak a gólkirályaként - egyébként jelenleg is vezeti a mesterlövészek rangsorát 13 találattal - és egyben egyik legnagyobb sztárjaként Európa helyett az Egyesült Államok felé vette az irányt. Jobb ajánlólevelekkel nem nagyon szokott bírni magyar játékos, így sok szurkoló számára ez a döntés egy újabb csalódás.

Sehol egy Bundesliga vagy PL-csapat, maradt megint a megfoghatatlan távoli messzeség.

De vajon maradt-e választása Nikolicsnak? Az vitathatatlan, hogy karrierje csúcsán egy sportoló rendre új kihívásokat keres és az is számtalanszor elhangzik, hogy egy profinak a jövőre is gondolnia kell, így az anyagi szempontokat képtelenség mellőzni. Nikolics már 29 éves, ha kitölti a Legiánál a szerződését 31 lesz. Ilyen korú csatárokat nem igazán keresnek a komoly klubok, nem csak a topligákban, hanem úgy általában. Vagyis ha váltani akart, most kellett lépnie.

Az MLS-ben szereplő Chicago Fire csapatáról itt, Magyarországon nem sokat tudunk. Az amerikai bajnokság megítélése is vegyes, mert bár kétségtelenül sokat fejlődött az elmúlt évtizedben, azért továbbra sem tartozik a világ legnívósabb ligái közé. A csapat szerb vezetőedzője szerint a klub már évek óta figyeli Nikolicsot, akit első számú csatárnak, amolyan sztárjátékosnak igazoltak le.

Nikolics búcsúmeccsén egy triplával köszönt el a szurkolóktól / legia.com

Nikolics szerződésében vélhetően az anyagi szempontok is domináltak, bár azt azért meg kell jegyeznünk, hogy az MLS nem az a bajnokság, ahol hülyére keresik magukat a játékosok. Nyilván egy David Villa vagy Didier Drogba meg tudja tömni a zsebét, de Németh Krisztián óta tudjuk, hogy a "földi halandókat" azért nem fizetik túl. A Chicago tavaly az utolsó helyen zárta az alapszakaszt, átlagosan egy bajnoki meccsére 14-15 ezer néző látogat ki. Vérmes célokat nem tűzhet ki a gárda jövőre sem, vagyis elsőre kicsit langyos víznek tűnik ez az amerikai kaland.Persze az MLS még egy fokkal talán jobb, mint Kína (állítólag Nikolics iránt onnan is volt komoly érdeklődő). Viszont, hogy jobb lesz-e annál, mint ami most van, az már kérdőjeles.

A Legia Varsó Lengyelország legnagyobb klubja, egy feljövőben lévő gazdaság fővárosának kirakatcsapata, amelynek célja, hogy felzárkózzon Európára. Erős jövőkép, erős jelen.  Meccsenként 20 ezer fanatikus, hétről hétre páratlan hangulat. Megbecsülés, elismertség, sztárság - Nikolics most ezeket hagyta el egy új és bizonytalan karrier kedvéért.

Ha marad, talán lett volna még két remek éve, bajnoki címek, aranycipő, egy-két BL-gól meg újságcímlap. Aztán ráért volna mondjuk Kelet felé venni az irányt...

Szerinted jól döntött Nikolics?x;