Úszás

Megbukik Hosszú Katinkáék puccskísérlete?

  • varin

Csurka Gergely, a MÚSZ sajtófőnöke szerint eséllyel indulna Gyárfás Tamás a tisztújító konferencián.

Noha néhány napja, Gyárfás Tamás lemondását követően Hosszú Katinka még úgy nyilatkozott Facebook-oldalán, hogy "A legsötétebb éjszaka is idővel véget ér és kisüt a nap", könnyen elképzelhető, hogy a vélhetően általa sötét éjszakaként aposztrofált Gyárfás néhány évig még a Magyar Úszó Szövetség élén marad. Legalábbis erre engedett következtetni Csurka Gergely, a szövetség sajtófőnökének nyilatkozata a DIGI Sport Reggeli Start című műsorában.

Az már a cikkeink alatti kommentekből is kiderült, hogy hihetetlenül megoszlanak a vélemények Gyárfás személyével kapcsolatban, egyesek a sportághoz nem köthető, egyéb pletykák miatt tartják aggályosnak a szakember személyét a MÚSZ élén, míg mások szerint az elmúlt évek eredményei és sikerei magukért beszélnek. Ez utóbbit egyébként még Verrasztó Zoltán sem vitatta el korábban.

Könnyen lehet azonban, hogy hiba az össztűz Gyárfásra, hiába az úszók szinte egyöntetű kiállása Hosszú Katinka és Shane Tusup oldalán, a klubok nem akarják, hogy bárki más irányítsa a MÚSZ-t.

"Tucatnyi klub már jelezte, hogy nem is értik, miért mondott le. Hargitay András szövetségi kapitánynak például meggyőződése, hogy ha ma lenne egy közgyűlés egy titkos bizalmi szavazással, akkor simán, kétharmaddal nyerne Gyárfás" - nyilatkozta Csurka.

A sajtófőnök beszélt a jelöltállítás folyamatáról is, kiemelve, hogy a 130 egyesület képviselői választják a jelölteket, nem pedig az úszók, ráadásul egyelőre nem is tudni egyértelműen, hogy Hosszúék milyen alternatívát javasolnak Gyárfásra.

Gyárfás Tamás november 30-án mondott le posztjáról, majd jelezte, hajlandó félreállni a 2017-es budapesti úszó-vb szervezésétől is.

Csurka Gergely tippje szerint két-három jelölt száll majd harcba a január eleji tisztújító konferencián, amely szerinte közel sem lesz hasonló, mint az MLSZ-ben látott "bohózat" az elmúlt évtizedekben.

Arról egyelőre biztosat nem tudni, hogy Gyárfás hajlandó-e újrajelöltetni magát, újságírói kérdésre a napokban azt mondta: "Ha 118 ember egyöntetűen ezt szeretné, akkor elgondolkodtató, ha nem, úgy nincs miről beszélni." Más kérdés, hogy a jelenlegi ellenséges közegben, mely részben az úszók vélt vagy valós elveken alapuló "hadjáratának", részben pedig Szöllősi Györgynek, a Nemzeti Sport új főszerkesztőjének köszönhető, ez mennyire lenne szerencsés.