Vízilabda

Újabb olimpiai bajnok irányítja a férfi pólóválogatottat

Märcz Tamás lesz január 1-jétől a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya.

Marcz Tamás Sydney-ben az olimpia bajnokcsapat tagja volt /fotó: utanpotlassport.hu

A BVSC 42 éves vezetőedzőjére kétkörös szavazás után esett a választás a Magyar Vízilabda Szövetség (MVLSZ) csütörtöki elnökségi ülésén, ezt követően Kemény Dénes elnök felkérte a posztra, amelyet az MVLSZ közleménye szerint örömmel elvállalt.

Az eddigi kapitány, Benedek Tibor december 31-i távozásával megüresedő posztra 13-an - Cseh Sándor, Dabrowski Norbert, Fodor Rajmund, Gyöngyösi András, Teodoro Hadziteodoru, Lukács Dénes, Märcz Tamás, Igor Milanovics, Szécsi Zoltán, Tóth Gyula, Vad Lajos, Vidumanszky László, Vincze Balázs - nyújtották be pályázatukat.

Az elnökségi ülésen a tagok - a lánycsapattal az új-zélandi junior-világbajnokságon tartózkodó Faragó Tamás, továbbá Beck György kivételével - meghallgatták Kemény Dénes beszámolóját, értekeztek, majd kétkörös titkos szavazással határoztak.

"Nagyszerű pályázatok születtek, nem volt könnyű dönteni. A szavazás után telefonon értesítettem Märcz Tamást, hogy rá esett a választásunk, egyben hivatalosan felkértem a férfiválogatott szövetségi kapitányának. Sikeresen meg kell állapodjunk a szerződés feltételeiben, és akkor 2017. január 1-jétől ő látja el a feladatot" - mondta Kemény Dénes.

Märcz Tamás játékosként 2000-ben Sydneyben olimpiai bajnoki címet nyert, kétszeres Európa-bajnok, valamint világbajnoki ezüstérmes. Emellett négyszeres magyar és kétszeres olasz bajnok, pályafutása jelentős részét olasz élkluboknál töltötte.

Kettős - magyar és olasz - állampolgár, nem sokkal a londoni olimpia előtt még az olasz válogatott centere volt. Játékospályafutását követően 2014-től a kapitányváltásig Merész András másodedzőjeként dolgozott a női válogatott mellett.