Női kézilabda

Nyomni kell a gázpedált Görbiczéknek - napi tippek az Eb-re

A svédországi női kézilabda Európa-bajnokságon már az utolsó csoportkört rendezik a C, illetve a D jelű csoportokban. Tippmestereink adott volt a feladat, a pénteki mérkőzésekből kellett összegyúrniuk egy kombit.

Küzdelemből nem lesz hiány péntek este / swe2016.ehf-euro.com/

A magyar válogatott számára létfontosságú a győzelem a továbbjutás szempontjából, sőt, Kim Rasmussen alakulatának az sem mindegy, mekkora különbségű győzelmet arat. A középdöntőhöz a mieink számára legalább 4 gólos sikerre volna szükség, ellenkező esetben - kizárólag győzelem mellett - a csehek pontszerzésére is szükségünk lenne a célok eléréséhez. A montenegrói csapat 3 legnagyobb sztárja nélkül, egy igen fiatal csapattal érkezett erre a tornára, de az első két meccs alapján közel sem gyenge ez a keret. Az viszont mindenképpen jó hír a mieink számára, hogy az ellenfél legjobbja, Milena Raicevic sérült, és könnyen elképzelhető, hogy a csehek elleni találkozóhoz hasonlóan a magyarok elleni ütközetet is kihagyja.

Egy évvel ezelőtt 17 (!) gólos vereséget szenvedtünk a balkáni válogatottól, ám azokhoz a keretekhez képest mindkét oldalon jelentős a változás. Éppen ezért piszok nehéz mit mondani a találkozóra. Viszont abba kapaszkodhatunk, hogy a magyar válogatottnak nagyon nyomnia kell a gázpedált, a védekezésünk nem a legerősebb, így pedig a négygólos győzelemhez sok gólt kell szereznünk. Ha sikerülne ilyen 22-23 gólon tartani Montenegrót, úgy összejöhet a bravúr, a kényszerhelyzet okán pedig az alacsonyra belőtt gólszámot választjuk.

A dán-cseh mérkőzés abból a szempontból mindenképpen nehéz, hogy a csapatok már tudni fogják a magyar-montenegrói mérkőzés végeredményt.  A találkozó esélyesei természetesen a dánok, annak ellenére is, hogy a csehek remekül teljesítenek az Eb-n, a mieink legyőzése után nem sokra voltak attól, hogy pontot szerezzenek Montenegró ellen is. Ennek ellenére a dán sikert csak abban az esetben érezzük veszélyesnek, ha az északiak pihentetnénk legjobbjaikat, ám mivel a csehek szintén továbbjutónak számítanak, ezért a csapatok a középdöntőbe is magukkal viszik az itt szerzett pontokat. Éppen ezért fogadunk a papírformára, vagyis dán győzelemre.

Neagu és Martín a románok két csodafegyvere. - Fotó: swe2016.ehf-euro.com/

A D-csoport utolsó fordulójának első mérkőzése igen egyértelmű találkozónak tűnik, hiszen a románok a horvátokkal meccselnek. Déli szomszédaink ismét alulmúlták önmagukat ez Eb-n eddig, hiszen az oroszok elleni hatgólos vereséget egy 18 (!) találatos zakó követte Norvégia ellen. Ezzel szemben Románia a skandinávok elleni szűkös vereséget követően magabiztosan győzte le a regnáló olimpiai bajnok Oroszországot. Nem kérdés tehát, hogy mely válogatott van lényegesen jobb passzban, s képvisel nagyobb játékerőt, így véleményünk szerint a románok magabiztosan, legalább három góllal nyerni tudnak pénteken.

A kvartett esti meccse már izgalmasabb lehet, hiszen Norvégia és Oroszország néz farkasszemet. Vagyis megismétlődik az olimpiai elődöntő, amit augusztusban az oroszok nyertek hosszabbításban, de ezúttal a skandinávok várják jobb előjelekkel a találkozót. A norvégok eddig kettőből kettő meccset húztak be, míg az oroszok meglepetésre kikaptak a románoktól szerdán. Ezen eredményektől függetlenül mindkét fél győzelemre játszik majd pénteken, hiszen az eredményeiket viszik tovább a középdöntőbe. Éppen ezért egy gyors, rohanós mérkőzés várható, mint amilyen általában produkálni szoktak a felek - november végén 54, októberben 51, augusztusban 62 gólos találkozót játszottak egymás ellen -, vagyis könnyedén összejöhet legalább 50 találat a Norvégia-Oroszország összecsapáson.

hatharom.com
Montenegró-Magyarország Gólszám 43.5 felett
Dánia-Csehország Dánia
Románia-Horvátország Románia -1,5
Norvégia-Oroszország A mérkőzés góljainak száma 49,5 felett
@2.68