Női kézilabda

Javíthatnak a spanyolok, lassíthatnak a svédek - napi tippek az Eb-re

A svédországi női kézilabda Európa-bajnokságon már a második csoportkört rendezik az A, illetve a B jelű csoportokban. Tippmestereink adott volt a feladat, a keddi mérkőzésekből kellett összegyúrniuk egy kombit.

A spanyolok kétségtelenül többet vártak maguktól az első meccsen, így viszont nem maradt más választásuk, mint megnyerni a hátra lévő két mérkőzésüket. Erre azért minden esélyük meg is van, hiszen papíron a szerb és a szlovén válogatottnál is jobb játékerőt képviselnek. Szerbia ugyan az első fordulót sikerrel vette Szlovéniával szemben (36-34), ám  a kétgólos siker nem feltétlenül számít nagy dolognak. Véleményünk szerint ebben a párharcban kiütközik a különbség a felek között és Spanyolország megszerzi első győzelmét az Eb-n. 

A házigazda svédek remek mérkőzéssel startoltak a tornán, hiszen a nyitómeccsen a végső győzelemre is esélyesnek tartott spanyol válogatottat győzték le, méghozzá meggyőző, hatgólos különbséggel (25-19). A skandinávok ezzel tulajdonképpen megnyerték a csoportdöntőt, hiszen papíron sem a szerb, sem pedig a szlovén együttes nem említhető egy lapon a házigazdákkal. A svéd-szlovén csatára utoljára 2014-ben volt példa, akkor az északiak hét góllal bizonyultak jobbnak (27-34). A bukik ezúttal is hasonló különbséget várnak a csapatok között, mi viszont hendikepre ezúttal nem fogadnánk. A svédek számára botorság lenni padlóig nyomni a gázpedált, jó védekezéssel, pontos támadásbefejezéssel hozhatják a kötelezőt. A bukik a szlovének első meccsén született 70 gól miatt elég magas határt szabtak meg a gólok számát illetően, viszont a svédeket nem lesz könnyű megszórniuk, sőt, ezért 61,5 gólnál kevesebbet várunk ezen az összecsapáson. 

A hollandok első győzelmükre készülnek a lengyelek ellen. - Fotó: swe2016.ehf-euro.com

Mind a lengyel, mind a holland válogatott meglepetést okozott a Eb-nyitónapján, hiszen az Oranje kikapott a németektől, míg Lengyelország rég nem látott súlyos vereséget szenvedett Franciaországgal szemben. Adott a feladat tehát mindkét együttes számára kedden, javítani kell vagy könnyen a csomagolás szélére juthatnak a felek. A piros-fehérek visszaesése egyébiránt nem meglepő, hiszen elveszítették szövetségi kapitányukat, Kim Rasmussent, aki idén már a magyar válogatottat dirigálja, illetve a legjobb lövőjüket, Karolina Kudlaczot, aki sérülés miatt nem játszhat a kontinensviadalon. Így tehát mindössze három jobb képességű játékosa van Leszek Krowickinak, míg a másik oldal sztárok sorát tudhatja magáénak, hiszen elég a Magyarországon játszó játékosokra - Danick Snelder, Nycke Groot, Yvette Broch - gondolni, s akkor a többi klasszisról nem is beszéltünk. Jobb és erősebb tehát a holland gárda, mint a lengyel, amit tavaly a világbajnokságon kétszer is bizonyított, hiszen a csoportkörben 11, míg az elődöntőben 6 találattal nyertek a németalföldi hölgyek. Szerintünk ezúttal is behúzza a találkozót Hollandia, egyébként sincs a csapatnak más választása, méghozzá legalább két góllal, amivel az összteljesítményen is kozmetikázni tud.

A csoport másik meccsén, az első forduló nyertesei, vagyis Németország és Franciaország csatázik. Ahogy fentebb említettük, a németek meglepetésre legyőzték a hollandokat, pedig az áprilisban kinevezett Michael Biegler is a fiatalítás mellett tette le a voksát - mint oly sok tréner az Eb előtt - igaz, mindezt sérüléseknek köszönhetően tette. A franciák a riói olimpián szerzett ezüstjükkel hangoltak a tornára, s mivel Olivier Krumbholz kerete szinte semmit nem változott a nyári játékok óta, olyan megbízható teljesítményére lehetnek képesek a gallok az egész tornán, mint amilyen dinamikusan és fölényesen legyőzték az első körben a lengyeleket. Franciaország jelenleg lényegesen jobb és rutinosabb csapattal rendelkezik, mint Németország, így meglepő lenne, ha nem nyernék meg második meccsüket is a franciák.

 

hatharom.com
Spanyolország - Szerbia Spanyolország
Szlovénia - Svédország  Gólszám 61,5 alatt
Lengyelország-Hollandia Hollandia -2.5
Németország - Franciaország  Franciaország
@2.96