Brazil foci

Ifikkel kellene játszania a Chapecoensének az utolsó fordulóban

A szövetség arra kérte a csapatot, játsszák le az utolsó bajnoki mérkőzésüket az Atlético Mineiro ellen.

Kedden az év egyik legnagyobb repülőgép-szerencsétlenségében elhunyt 71 ember, köztük a brazil Chapecoense 19 játékosa. Az országban háromnapos gyász vette kezdetét, nagyon sok futballista és csapat felajánlásokkal igyekszik segíteni a tragikus sorsú csapaton, ám eközben Marco Polo Del Nero, a szövetség elnöke arra kérte a csapatot, játsszák le az utolsó bajnoki mérkőzésüket.

"Azt válaszoltam az elnök úrnak, hogy nem tudunk játszani, nincs összesen 11 játékosunk sem. Erre azt válaszolta, hogy juniorokkal kiállhatunk, igazi futballünnep lesz és méltó megemlékezés az elhunytakról. Az eredmény nem számít semmit sem" - mondta az esetről Ivan Tozzo, a klub alelnöke.

A játékosok azonban hajlanak az ötletre és úgy tűnik, valóban megrendezik a mérkőzést.

"A csapattársaim azt akarnák, hogy lépjünk pályára. Nem tudom még, hogy milyen érzés lesz úgy pályára lépni, hogy a közönség az elhunyt csapattársaimat élteti, de biztosan rendkívüli mérkőzés lesz"

- nyilatkozta Nivaldo kapus, aki a tragédiát követően azonnal bejelentette visszavonulását, ám erre az egy meccsre még felhúzhatja a kapuskesztyűt. A 42 éves hálóőrnek ez lenne a 300. mérkőzése a Chapecoensében.

A brazil gárdának egyébként nem is lenne más lehetősége, mint ifikkel kiállni, hiszen bár a világ minden tájáról ajánlottak fel csapatok játékosokat a klubnak, ők a következő szezonig biztosan nem léphetnek pályára a csapatban.

A tragédiát három játékos túlélte, a kapus Jakson Fullmannek amputálni kellett a lábát, Alan Ruschelre gerincműtét vár, míg Helio Neto életveszélyben van még mindig.

Az utolsó fordulóban esedékes Chapecoense-Atlético mérkőzésnek túl nagy tétje nem lenne, ugyanis a Chapo biztosan kvalifikálta magát a jövő évi Copa Sudamericanára és lényegi jelentősége nincs annak, hogy a 7. vagy a 12. helyen végeznek, míg a Mineiro a 4. helyen végez, legyen bármi is az eredmény.

Véleményünk szerint itt nem csak elsősorban arra kell gondolni, hogy milyen lesz mondjuk Nivaldónak pályára lépni vagy az ifistáknak, de ellenfélként sem lehet könnyű ebben a helyzetben. Ha a Mineiro legyőzi ellenfelét, azt kegyeletsértésnek is fel lehetne fogni, míg egy vereség esetén azzal vádolnák őket, hogy nem akarták elrontani a gyászt.

Bárhogyan is alakul, ez a mérkőzés mindenképpen egy rendkívül szomorú 90 perc lesz...