NFL

Eltemettük a tavalyi döntőst

Szerkesztőink és tippmestereink górcső alá vették a Nemzeti Főcsoportot és megtippelték kik jutnak be a rájátszásba. A legtöbb dologban egyeztek a vélemények, a Dallas, Atlanta, Seattle triót mindenki a playoffba várja, a tavaly Super Bowlt játszó Carolina Pantherst pedig senki sem.

A Seattle-fanok nyugodtan várhatják az alapszakasz hajráját.

LuckyLuck: Nyugaton a legegyértelműbb a helyzet, a 7-3-1-gyel álló Seattle-t leszámítva nincs pozitív mérleggel bíró csapat, innen a három évvel ezelőtti bajnok kényelmesen masírozhat a rájátszásba. Délen nagy meglepetésre a tavalyi döntős Carolina sehol sincs, helyette az Atlanta 7-5-tel vezet, Matt Ryanéket pedig nem a New Orleans, hanem a Tampa Bay szorongatja. Csak egy győzelem választja el a két csapatot, de azért a Falcons jóval erősebb és a hátralévő sorsolásuk sem olyan kemény, mint a Bucsnak. A Tampa innen jó, ha 8-8-ra kihozza, ami szerintem kevés lesz a playoffhoz. Északon a Detroit és a Minnesota között szintén csak egy győzelem a különbség előbbi javára. De ezt könnyedén eltüntethetik a vikingek, ugyanis az öt hátralévő meccsükből csak a Dallas áll pozitív mérleggel, tehát elvileg 3-4 győzelem még kinőzőben van nekik, annak ellenére, hogy az erős kezdés után visszaestek. 9-7, 10-6 szerintem elég lesz a csoportelsőséghez, a Detroitra nehéz idegenbeli meccsek várnak, otthon pedig csoportriválisokat fogad. Nem lennék meglepve, ha még a Wild Cardról is lecsúszna a Lions és keletről három csapat, a Dallas csoportgyőztesként, a New York és a Washington Wild Card helyen jutna be a rájátszásba. A Cowboys szárnyal, 10-1-gyel a liga legjobban teljesítő csapata. A Giants is megnyugodhat 8-3-mal, a Redskins pedig nagy formába lendült és még vannak hátra olyan meccsei ahol favoritnak számít, tehát a 9-6-1 simán elérhető, ami PO-t érhet. 

NFC
East North South West Wild Card Wild Card
DALLAS MINNESOTA ATLANTA SEATTLE NEW YORK WASHINGTON

Tizenkét játékhetet követően a Dallas áll a legjobb mérleggel.

Nagelb: A helyzet a nyugati csoportban tűnik a legegyszerűbbnek, ahol a Seattle Seahawks csoportgyőzelmét nem fenyegeti senki. A hátralévő meccseik ugyan nem lesznek könnyűek, de azt gondolom, hogy a Tampa elleni pofon jókor jött nekik, aminek hatására összekapják magukat az utolsó hónapra és magabiztosan húzzák be a csoportot. Az északi csoport esélyesének – mind a csapatok formáját mind a sorsolását tekintve – a Detroit Lionst tartom. A szezon előtt még az is meglepett volna, ha egyáltalán rájátszásba jutnak, jelen pillanatban viszont azon lepődnék meg, ha nem nyernék meg a divíziójukat. Keleten a Dallas Cowboys és a New York Giants küzd a csoportelsőségért. Ahhoz kétség sem fér, hogy a Cowboys jelenleg a liga legjobb formájában lévő csapata és kettejük közül a Giants sorsolása a keményebb, viszont a tie-breaker a New York-nál van és játszanak még egymás ellen, így az a meccs simán dönthet a csoportelsőségről. Számomra a Dallas, csapatként sokkal meggyőzőbb, ezért őket várom az első helyre ebben a kvartettben. A déli csoportban a még szóba jöhető csapatok közül a sorsolások alapján egyértelműen az Atlanta Falcons csoportgyőzelmét várom. Nem lepne meg, ha az utolsó öt meccsüket 4-1-re le tudnák hozni, ami sima első helyet jelentene számukra. A két wild card helyre a Washington Redskins-t és a New York Giants-et várom, ebben a sorrendben. A Giants-nek gyakorlatilag már egy győzelem is elég lehet ahhoz, hogy a playoff-ot elérje, és ezt a nagyon nehéz sorsolásuk ellenére is hozhatják. A Redskins pedig véleményem szerint legalább 3-2-re, kis szerencsével 4-1-re is képes lehet lehozni a hátralévő öt meccsüket, ebben az esetben pedig nem is kérdés, hogy rájátszásba jutnak.

NFC
East North South West Wild Card Wild Card
DALLAS DETROIT ATLANTA SEATTLE WASHINGTON NEW YORK

Az Atlantára nem várának nehéz mérkőzések.

Varin: A kollégával ellentétben én nem látom esélyesnek a Minnesotát a csoportgyőzelemre Északon. Egyszerűen gyenge a támadójátékuk, a Detroit ellen kínos volt látni, hogy Bradford fél elengedni egy 15+ yardos labdát. Mindezek mellett a Vikingek már nem bírják el, hogy futójátékuk sincsen. Hat meccsen öt vereség, ráadásul a Detroit ellen egyenlő mérlegnél is gyengébbek. Én már 2.70-ért is egyértelműen az Oroszlánokat favorizáltam, 1.66-nál pedig főleg. A keleti divíziót én nem is ereszetném bő lére, a Cowboys brutálisan erős, messze az NFC legjobb csapata és még úgy sem fog rajtuk két győzelmet hozni a Giants, hogy Prescotték egyszer utaznak a MetLife-ba is. A déli négyes már sokkal nehezebb és szívem szerint én most benyomnék egy Tampát, mert nagyon szimpatikus, amit csinálnak, de sajnos kategóriákkal nehezebb a sorsolásuk, mint az élen álló Falconsnak. Az 1.30-as odds kicsinek tűnik az egy W különbség fényében, ám Winstonék számára ilyen sorsolásnál túl sok lesz. A nyugati divíziót is egy szóval elintézhetjük: Seattle. A wild card-csata már izgalmasabb téma lesz, itt ugyanis a New York Giants mellett akad néhány 6 győzelemmel álló jelentkező. Közülük a Minnesota sorsolás a legkedvezőbb, de őket továbbra sem tartom 8-8-nál jobbnak, így némi elfogultsággal ugyan, de mernék egy meglepetést húzni a Green Bay Packersszel. Talán végre megtört a rossz széria a philadelphiai sikerrel, ráadásul simán kinéz egy 9-7 nekik, amelyre egyik másik gárdát sem látom igazán esélyesnek.

NFC
East North South West Wild Card Wild Card
DALLAS DETROIT ATLANTA SEATTLE NEW YORK GREEN BAY

A Green Bay nem áll jól, de még rájátszásba juthat.

NitroHUN: A helyzet nyugaton a legtisztább, én nem látom, hogyan lehetne a Seattle-t megállítani, legkésőbb Szenteste eltehetik a Cardinalst láb alól. Ugyanez a helyzet keleten is, bár a Giants nagyon tapad a nagy riválisra, ha nem győzik le Prescottékat a 14. héten, csak a wild card-helyben reménykedhetnek. Személy szerint úgy gondolom, hogy még egy esetleges Giants-győzelem sem lenne elég, a csoportgyőzelmet már behúztam a CowboysnakÉszakon már sokkal bonyolultabb a helyzet, és én itt a meglepetésre fogadok. Szerintem a Green Bay legutóbbi meccsen nyújtott játéka elég arra, hogy végül odaérjenek. A Texanst és a Seahawkst is el lehet kapni a wisconsini télben, ahogy a Soldier Fieldre is nyerni szoktak járni Rodgersék. Mindössze annyi a feladat, hogy egy meccsen belül maradjanak a Lions ellen, és akkor az utolsó meccs csoportdöntőként funkcionálhat. Márpedig a Lionsra vár még egy Giants és Cowboys elleni idegenbeli meccs is. Délen hasonló a kavarodás, annyi különbséggel, hogy hiába tör előre a Tampa Bay, a Falcons megállításához kevés lesz a kakaó. Ezt nagyban segíti, hogy az Atlanta sorsolása kedvezőbb, így számításaim szerint akár a második helyre is becsusszanhatnak, megspórolva egy hétvégét. Persze, mivel az Atlantáról beszélünk, teljes összeomlás is van a pakliban, így nem kezdenék el pakolni a végső győzelmükre. A két wild card helyre a Tampa Bayt és a Giantset várom, de az biztos, hogy a Vikings, Lions, Redskins trió is gyűlni fog a vérszagra, ha meglepetések születnének.

NFC
East North South West Wild Card Wild Card
DALLAS GREEN BAY ATLANTA SEATTLE NEW YORK TAMPA BAY

Oddsok a csoportgyőztesekre
Kelet Észak Dél Nyugat
Dallas @ 1.10 Detroit @ 1.66 Atlanta @ 1.30 Seattle @ 1.02
New York @ 8.50 Minnesota @ 4.00 Tampa Bay @ 4.50 Arizona @ 12.00
Washington @ 15.00 Green Bay @ 4.20 New Orleans @ 12.00 Los Angeles 151.00
Philadelphia @ 251.00 Chicago @ 501.00 Carolina @ 34.00 San Francisco -