Davis Kupa

Döntetlen az első nap után?!

Péntek délután kezdetét veszi a Horvátország-Argentína Davis Kupa-döntő. Elsőként Marin Cilic és Federico Delbonis lép pályára, majd őket Ivo Karlovic és Juan Martín del Potro követi.

Marin Cilicnek pokolian jól sikerült a szezon hajrára, hiszen Bázelben tornát nyert, Párizsban elődöntőzött, amivel kvalifikálta magát a világbajnokságra. Igaz, ott két vereséggel kiesett, de elmondása szerint nem igazán feküdt neki a londoni borítás. Persze nem mintha meg kellene magyaráznia egy Andy Murray és egy Stan Wawrinka elleni vereséget. És egyébként is valószínűleg ez a finálé járt már a fejében...Azt nem lehet mondani, hogy Cilic ne lenne hű a nemzetéhez, ugyanis 2006-tól 2014-ig minden évben pályára lépett a Davis Kupában, és természetesen idén is kivette a részét abból, hogy Horvátország idáig jutott. 

Cilic pályafutása során eddig 21 egyéni mérkőzést nyert 9 vereség mellett a Davis Kupában. Párosban 7/6 a mérlege, idén viszont mindkét meccsén győztesen jöhetett le.

Nagyon nem kell a horvátnak tartania Federico Delbonistól, aki ugyan egy top 50-es játékos, és kemény pályán sem elveszett, de beszédes adat, hogy a salakszezon vége óta csupán három ATP-meccset nyert. Ami vele kapcsolatban emlékezetes az idei szezonból, hogy még márciusban Indian Wellsben legyőzte a világelső Andy Murrayt. A kemény pályás tornák közül nem véletlenül ott tudott nagyot alkotni, a kaliforniai versenyen annyira lassú a borítás, hogy már-már salakra hajaz. Kétszer találkoztak eddig, mindkétszer a gauchónak kedvező szemcsésen, de még szettet sem tudott fogni. Ha elkapja a ritmust a jó kis balkezes vágott adogatásaival, akkor kellemetlen perceket okozhat Cilicnek, de ahhoz ez kevés lesz, hogy borítsa a papírformát. 

A másik meccs már érdekesebbnek ígérkezik a veterán Ivo Karlovic és a US Open-győztes Juan Martín del Potro között. A horvát óriásnak nem indult jól a szezonja, de Wimbledon után begyújtotta a rakétákat, nyert két tornát és összesen 33 meccset játszott, aminek 72%-át megnyerte. Nem csoda tehát, hogy négy év után ismét vállalta a játékot a DK-ban.

Karlovic legutóbb 2012-ben szerepelt a Davis Kupában, akkor éppen del Potro ellen szenvedett vereséget Buenos Airesben. 

Az argentin klasszisnak szintén pazarul sikerült a nyár utáni időszak, hiszen sorra vadászta le a top 10-es skalpokat, melyek közül a legfontosabb a Murray elleni volt, amit a DK-elődöntőben idegenben aratott. Általában nem szokott neki problémát okozni Karlovic legyőzése, 4-1-re áll ellene, legutóbb nem is olyan régen, a stockholmi negyeddöntőben találkoztak, amit sima 6:3, 6:4-gyel abszolvált del Potro. Hazai közönség előtt azért rágósabb falat lesz a nagy szervás horvát, de egy ilyen hosszú meccsen - három nyert szettig tart - kijön majd a tudásbeli különbség. 

hatharom.com
Cilic + Del Potro
@1.28