Európa Liga

A Man. United megúszta, az Inter kiesett - így áll az Európa Liga

  • ivan

Csütörtökön az 5. fordulót rendezték a második számú európai kupasorozatban, a 24 továbbjutó helyből viszont még csupán 13 kelt el.

Amikor az UEFA-nál kiagyalták az Európa Liga jelenlegi lebonyolítási rendszerét, alighanem hasonló forgatókönyveket képzeltek el, hiszen a Bajnokok Ligájával ellentétben ebben a sorozatban jóval kiegyenlítettebb a mezőny, ez pedig igen izgalmassá teszi a bajnokságot. Csütörtökön az EL-ben az 5. fordulót rendezték a csoportfázisban, és bár néhány négyesben eldőlt a két továbbjutó együttes kiléte, a 24-ből még 11 hely kiadó - vagyis bőven marad min izgulni a hatodik körben is. 

Továbbjutó csapatok
A-csoport: -
B-csoport: APOEL, Olimpiakosz
C-csoport: Anderlecht, St. Étienne
D-csoport: Zenit,
E-csoport: AS Roma,
F-csoport: Genk, Bilbao
G-csoport: Ajax,
H-csoport: Sahtar Donyeck,
I-csoport:  Schalke, Krasznodar
J-csoport: -
K-csoport: Sparta Praha,
L-csoport: -

A Manchester United Wayne Rooney vezetésével 4-0-s győzelemmel vágott vissza a holland Feyenoordnak, így a Vörös Ördögöknek az utolsó fordulóban az ukrán Zorya otthonában már egy döntetlen is elegendő lesz a továbbjutáshoz. Egy győzelem viszont akár csoportelsőséget is érhet, hiszen a csoport másik meccsén a Feyenoord-Fenerbahce találkozón ki-ki meccset vív egymással a két gárda. 

A sorozat legnagyobb meglepetése mindenképpen az Inter búcsúja, amely egy olyan csoportból esett ki, amelyet papíron meg kellett volna nyernie. A milánóiak csütörtökön a Korhut Mihállyal felálló Hapoel Beer Sheva vendége voltak és bár a 25. percre már kétgólos előnybe kerültek, az izraeliek egy 93. minutumban esett találattal 3-2-re megnyerték a meccset. Az Inter számára ezzel véget ért a nemzetközi kupaszereplés, fókuszálhat a bajnokságra, ahol viszont szintén nem sziporkázik. 

A mezőnyben három olyan csapat van, amely még nem veszített pontot: a Zenit a D, a Sahtar Donyeck a H, a Schalke pedig az I-csoportot nyerte meg játszi könnyedséggel. A topligás klubok közül ott lesz az egyenes kieséses szakaszban a Roma és az Athletic Bilbao is és bár matematikailag még nem jutott tovább, minden esélye megvan erre a Fiorentinának is. 

Ahogy a bevezetőben is írtuk, az utolsó fordulóban bizony jó pár csoportban lesznek komoly izgalmak, de mind közül kiemelkedik az L jelű kvartett, ahol még mind a négy résztvevőnek reális esélye van a továbbjutásra. Öt forduló után a török Osmanlispor vezet 7 ponttal, a Steaua Bukarestnek, a Zürichnek és a Villarreal viszont egyaránt 6-6 pont áll a neve mellett. Ritkán látni ilyen csoportállást. 

Ki-ki meccset játszik majd decemberben a Southampton és a Hapoel Beer Sheva, a két csapat azonos pontszámmal áll a K-csoportban, amelyet a Sparta Praha már megnyert. Korhutéknak már egy rúgott góllal elért döntetlen is elegendő lenne az üdvösséghez, miután az izraeli találkozó 0-0-s végeredményt hozott. 

Az utolsó fordulót majd december 8-án rendezik, fogadóként pedig érdemes lesz felkészülni a játéknapra, hiszen a motivációs faktorok átrendezhetik egy-egy mérkőzés esélyeit. 

Ami a végső győzelmet illeti: a Manchester United a topfavorit, megelőzve a Romát és a BL-ből kieső Mönchengladbachot. 

EL 2016/17    
Manchester United 6.00
Roma 9.75
Mönchengladbach 10.50
Sahtar Donyeck 13.00
Zenit 13.00
Schalke 13.75
2016-11-24;73
214453
214461
214437
214469
214429
214421
214445
214413
214405
214397
214389
214381