Tenisz-vb

Murray nyerte a történelmi finálét

  • Cesc18

Andy Murray 6:3, 6:4 arányban legyőzte Novak Djokovicsot az ATP-vb döntőjében, amivel megőrizte a világelsőségét.

Az ATP-világbajnokságok története során először döntött az utolsó mérkőzés, vagyis a finálé az év végi világelső személyéről. Pontosabban, először vívta az a két játékos, aki harcban volt a ranglista első helyért, ugyanis a 2000-es fináléban Gustavo Kuerten az Andre Agassi ellen aratott győzelmével taszította le Marat Szafint a trónról. Trónfosztás és rekordbeállítás ezúttal nem történt, ugyanis Novak Djokovics alulmaradt Andy Murrayvel szemben, így nem sikerült a hatodik vb-címét begyűjteni.

A szerb klasszis elég komoly favoritja volt a döntőnek, ugyanis egyrészről borzasztó meggyőző volt az elődöntőben, másrészről a brit riválisa egy rekordhosszú, 3 óra 38 perces mérkőzéssel a lábában kellett pályára lépnie, harmadrészt pedig az idei és tavalyi mérlegük 9-2 volt a javára. Nem csak mi, de a bukmékerek is hasonlóan látták, Djokovics győzelmére csupán 1.40-szeres pénzt fizettek a    -nál. Hiába tűnt úgy a mérkőzés előtt, hogy ezek döntő faktorok lehetnek, a gyakorlatban ezeknek semmi jelentőségük nem volt.

Murray fizikálisan tökéletes állapotban volt, ugyan egy-egy hosszabb labdamenetnél látszódott, hogy nem esik jól neki, de a játékára nem hatott ki. Élő falként funkcionált, mindent visszaadott és mindenre jó válasza volt. Djokovicsban olyan óriási tűz nem látszódott, kívülről úgy nézett ki, mint akit teljesen hidegen hagy ez a meccs. Persze biztosan nem így volt, de ezúttal a dühöngés, az ütő összetörése, mind-mind elmaradt. A britnek még csak igazán jól sem kellett játszania, a szerb elintézte magát. Nole különösen szenvedett fonák oldalról, ami azért meglepő, mert az a legerősebb ütése. Az izgalom csak a végére jött meg, amikor is a wimbledoni címvédő skót 6-3, 4-0-ról visszaengedte Djokovicsot 4-3-ig. Fordulat azonban nem történt, Murray elsőre kiszerválta a meccset, és ezzel pályafutása során először nyerte meg az ATP-világbajnokságot, illetve először szerezte meg az év végi világelsőséget.

Murray lett 1998 óta az első olyan játékos, akinek úgy sikerült vb-címet nyernie, hogy az elődöntőben meccslabdát hárított. Előtte ezt a bravúrt Alex Corretja hajtotta végre.

"Ez egy nagyon különleges nap" - mondta Andy a díjátadón. "Ez egy kemény rivalizálás. Sok mérkőzést elveszítettem Novak ellen, örülök, hogy ezúttal én hagyhattam el győztesen a pályát. Az év végi világelsőség egy nagyon különleges dolog. Olyasmi, amit soha nem reméltem."

A mérkőzés összefoglalója:


Ezzel a 2016-os ATP-szezon véget ért, viszont egy fontos tenisz-esemény még hátra van, méghozzá a Davis Kupa-döntő, amelyre november 25 és 27 között Zágrábban kerül sor. A fináléban Horvátország Argentínával csap össze, tehát olyan sztárokat láthatunk, mint a vb-n is résztvevő Marin Cilic és a 2009-es US Open-bajnok Juan Martín del Potro.

Ki nyeri a Davis Kupa döntőt?
Horvátország Argentína
TippmixPro @ 1.40 TippmixPro @ 2.45