Tenisz-vb

Történelmi finálé, a szezon utolsó meccse dönt a világelsőségről

Sört, popcornt bekészíteni, este jön az ATP-világbajnokság döntője, melyben Andy Murray és Novak Djokovics között nem kisebb lesz a tét, mint az év végi világelsőség.

Elérkeztünk a szezon utolsó ATP-mérkőzéséhez, a világbajnoki döntőhöz, amely idén arról hívatott dönteni, hogy a brit Andy Murray vagy a szerb Novak Djokovics áll majd a szezon végén a ranglista első helyén. Ilyenre korábban még soha nem volt példa, pedig 46 éves múltra tekint vissza a World Tour Finals. Ha Djokovicsnak sikerülne nyernie, akkor ötödik alkalommal lenne ő az év végi világelső, ami csak olyan legendáknak sikerült, mint Roger Federer, Jimmy Connors és Pete Sampras. Illetve hatodik vb-trófeáját könyvelhetné el, amivel beállítaná a svájci zseni rekordját. Murray első vb-címét nyerheti, és először lehet világelső a szezon végén.

A World Tour Finals történetében ez lesz mindössze a hetedik alkalom, hogy a döntőt az első és a második kiemelt játssza, legutóbb két éve fordult elő, amikor Djokovics és Federer találkozott a fináléban. 

Ennél igazságosabb döntőt nem nagyon lehet elképzelni, hiszen ők ketten uralták az idei szezont. Felsorolni is sok lenne, hogy mennyi címet nyertek 2016-ban. Murray a vb előtt, Párizsban szerezte meg életében először a világelsőséget. Sokan úgy gondolták, hogy nem megérdemelten, hiszen a Roland Garros-döntő óta nem találkozott Djokoviccsal, és csak a szerb visszaesésének köszönhetően jutott hozzá a trónhoz. Most minden kérdés végére pont kerülhet.

hatharom.com
Djokovics nyeri a döntőt
@1.40

Djokovics többször azt nyilatkozta, hogy őt a világelsőség nem érdekli, ám az elmúlt napokban nagyon nem úgy nézett ki, mint akit ez nem motivál...Meccsről-meccsre építette fel magát, az elődöntőben pedig már-már megalázóan nagy verést osztott ki Kei Nisikorinak, és még 6-1, 4-0-nál is úgy hajtotta magát, mintha élete első Roland Garros-címéért menne...Ez nem az a Nole, amelyik Sanghajban meg Párizsban úgy elteniszezgetett. Akinek a legerősebb ütése, a fonák egyenese méterekkel outra száll. Most minden a helyén van, az a könyök se fáj, csak a játékra koncentrál, pont úgy, mint amikor dominálta a mezőnyt.

Murraynél ezzel szemben görcsösség látszódik, ami persze nem olyan meglepő, hiszen tényleg óriási a tét, ráadásul neki hazai környezetben kell mindezt elviselnie. Ami nyilván segítség, de tudjuk, hogy egy plusz teher is. Elképesztően megszenvedett Milos Raonic ellen az elődöntőben. Szett- és brékhátrányból kellett felállnia, amiből igazából egész simán visszajött, de a mérkőzést pokoli nehezen tudta csak lezárni, pedig kétszer is szerválhatott a győzelemért. Végül tie-break döntött és meccslabdát is kellett hárítania. 3 óra 38 percet töltött a pályán, ami a vb-k történetében rekordnak számít, és azt a csúcsot múlták felül a kanadaival, amit pár napja a Nisikori elleni meccsen állított fel...

Ez óriási hendikep lesz a britnek. Szokták mondani, hogy de hát a Grand Slam-tornákon az öt nyert szettig tartó küzdelmek még hosszabbak is szoktak lenni, ami igaz is, ám ott van egy nap pihenő, ami náluk a regenerálódásban rengeteget számít. Három és félórával töltött többet a pályán, és volt két brutálisan megterhelő meccse, nem csak fizikálisan, de mentálisan is. Talán ennek is szól, hogy Djokovicsra csupán 1.40-es oddsot adnak. 

Pályafutásuk alatt 17 döntőben találkoztak, melyből 10-et Djokovics nyert meg. Ha viszont csak az idei és tavalyi meccseiket vizsgáljuk, akkor 9-2-re vezet a szerb. 

No meg arról sem szabad megfeledkezni, hogy az ő rivalizálásukat elég keményen a szerb uralja. 24-10-re vezet és az elmúlt években Murray csak egy-egy olyan Mastersen tudta győztesen elhagyni a pályát, ahol Djokovics nem volt a topon.

A britnek nem túl jó fizikális állapotban kellene megvédenie a világelsőségét egy olyan Djokovics ellen, aki egyértelműen feljavult és sokkal frissebb, illetve úgy harap, mint aki tényleg megakarja mutatni, hogy ki az úr a házban. Ha ezt a meccset sikerül megnyernie Murraynek, akkor tényleg kalapemelést érdemel, mert ez nagyon nem neki áll.

ATP-vb döntő
   szorzói alapján
Kezdés Mérkőzés Oddsok
19:00 Andy Murray-Novak Djokovics 2.60 1.40