Darts

Kinézőben egy van Gerwen-Anderson finálé

Vasárnap az elődöntőkre és a döntőre is sor kerül Wolverhamptonban, a Grand Slam of Darts major tornán. A felső ágon Michael van Gerwen és Peter Wright küzd meg a fináléért, míg a tábla másik felén Gary Anderson és James Wade néz farkasszemet egymással.

Idén 11. alkalommal feszül egymásnak van Gerwen és Wright, gyakorlatilag szinte az összes fontos versenyen összefutottak eddig. És a skót nagy bánatára, egyszer sem tudta ő győztesen elhagyni a küzdőteret. Karrierjük alatt jó néhány fináléban is megmérkőztek, és rendre a holland nyert, Wright ezért nem mondhatja magát világbajnoknak és a major torna győztesnek.

Az egymás elleni mérlegük egy döntetlen mellett 41-8 van Gerwen javára, ám az idei és tavalyi mérkőzésüket vizsgálva még nagyobb a differencia, egészen pontosan 19-1-1.

Ennek a fényében nagyon nehéz elképzelni, hogy boruljon a papírforma, annak ellenére, hogy Wright valami egészen varázslatos játékkal búcsúztatta a negyeddöntőben Phil Taylort. Maga a 103.37-es átlag és 40%-os kiszállózás nem olyan teljesítmény, amire különösebben felkapjuk a fejünket, viszont a 39 darab 100 feletti kör már igen megsüvegelendő, mint ahogyan a négy 100 feletti kiszálló is, többek között egy 152-es. És ezek jó részét borzasztó fontos legekben tudta megdobni, így a végén Taylor sem tudott mást tenni, mint megtapsolni. Érdekes, hogy az "öreg" ellen képes fejben bármilyen akadályt leküzdeni, a holland ellen viszont nem. Hiába játszik ellene jól, időnként még komoly esélyt is kap, egyszerűen nem tud vele élni. Persze most már egyre nehezebb dolga van, hiszen növekszik a nyeretlenségi sorozata. 

Abban sem bízhat a skót, hogy van Gerwen rossz napot fog ki, ugyanis a fontos versenyeken ilyen nem nagyon fordult elő vele 2016-ban. A holland a negyeddöntőben egyébként Brendan Dolant takarította el az útból, méghozzá megalázó 16-3-mal. Wright ellen azért nem lesz ilyen sima dolga, pláne, ha "Snakebite" úgy játszik, mint Taylor ellen. De a végén nagyon sokat számíthat a fej...

A másik elődöntőben szintén két klasszis játékos, a világbajnoki címvédő Gary Anderson és a 2010-es döntős James Wade néz farkasszemet egymással. Teljesen más úton jutottak el idáig, az egyenes kieséses szakaszban a skót két pokoli szoros meccset nyert meg, az angol viszont csupán hét leget veszített. De ez nem egyenlő azzal, hogy Wade nyújtotta a meggyőzőbb teljesítményt, ugyanis az ellenfelei tudásuk alatt játszottak, így semmi extra nem kellett a szigetországitól. Andersont viszont kőkeményen tesztelték a hollandok, mindkét meccsét 100 feletti körátlaggal abszolválta és a fontos legekben nagyon helyén volt a szíve. 

Anderson 103.81-es és 101.12-es átlagokkal jutott tovább, míg Wade csupán 92.18-at és 92.87-et dobott.

Legutóbb az október végi Európa-bajnokságon találkoztak, ahol Wade 6-0-ra tudott nyerni, ám ez nagyon nem az a meccs, amiből ki kellene indulnunk. Akkor élete egyik legrosszabb mérkőzését produkálta a skót, azóta viszont sokkal jobb formába lendült. Jelenleg sokkal jobban hozza a tömeget és a kiszállókkal sincs problémája. Az angol, ha nem javul fel, akkor nem sok esélye lesz a továbbjutásra. A 92 körüli átlag most egészen biztosan kevés lesz az üdvösséghez. 

hatharom.com
Van Gerwen + Anderson
@1.46
Grand Slam of Darts, elődöntők - a   szorzói
Kezdés Mérkőzés Odds Odds
14:15 Michael van Gerwen-Peter Wright 1.12 4.50
15:45 Gary Anderson-James Wade 1.30 3.00