Úszás

Tetőzik a botrány Hosszú Katinkáék körül, egyre többen kritizálják a szövetséget

Az elmúlt órákban több úszó is felemelte a szavát a lehetetlen körülmények és az elmaradozó anyagi támogatás okán. Eközben a szövetség várja a sportolók javaslatait, hogy mivel tehetnék zavartalanabbá a felkészülést. Mi lesz a vita vége, Gyárfás Tamás lemond, esetleg Hosszú Katinka költözik?

Az elmúlt napokban forrtak az indulatok a Magyar Úszó Szövetség és Hosszú Katinkáék között. Mint ismert, a riói hősünk ismételten felemelte szavát a honi uszodákban uralkodó viszonyok ellen, amelyhez végül csatlakozott Gyurta Dániel is. Gyárfás Tamás a nagy vihart kavaró levél ellenére sem mond le, sőt még nagyobb honoráriumot ajánlott fel Hosszúnak, amely immáron eléri a 15 millió forintot.

Szerda este aztán kicsit megváltozott a helyzet, Gyurta Dániel ugyanis - Hargitay András szerint - pontosított korábbi hozzászólásán. Mint azt a szövetségi kapitány elmondta, Gyurta felhívta őt még aznap délután, hogy tisztázza a sajtóban megjelent szavait, ezek szerint pedig bár vannak igazságok Hosszú mondataiban, ő mégsem akar közös álláspontra helyezkedni Katinkával.

Úgy tűnik, Gyurta és Hargitay elbeszéltek egymás mellett

Nem sokkal később Gyurta aztán ismét elmondta a véleményét: "Sohasem voltam rászorulva, hogy a szavakat egy harmadik fél adja a számba, ezért a félreértések elkerülése érdekében változatlan formában itt is közlöm délutáni nyilatkozatomat. Ebben álláspotom egyértelmű, az további magyarázatra nem szorul" - írta Facebook oldalán az olimpiai bajnok úszó.

Ezek alapján viszont Hargitay nyilatkozott valótlanul, amelyet Gyurta egy hozzászólásában is megerősít: "Pont erre a számomra érthetetlen közleményre reagáltam ebben a posztban. Nem vontam vissza semmit, a délutáni nyilatkozatom él."

Habár Gyárfás Tamás korábban úgy nyilatkozott, fél tőle, hogy Katinka mágikus erejű szavai miatt mások is beállnak majd mögé és hangot adott annak is, hogy ő ezt nem szeretné, a versenyzők ugyanis koncentrálják a világeseményekre, szerdán többen is közleményt adtak ki.

Az Európa-bajnok és ifjúsági olimpiai bajnok Bernek Péter menedzsmentje például azt írta, az úszókat kvázi sajátjukként tekintik a szövetségben, de nem céljuk a konstruktív együttműködés és az úszók véleménye nemigen számít. Mint arra a STRONGAA Management rávilágít, a riói felkészülésre szánt pénzügyi támogatást is visszatartották, ekképpen pedig teljességgel hiteltelen Gyárfás Tamás azon megállapítása, hogy lesik az úszók minden kívánságát és ott támogatják őket, ahol lehet.

Kapás Boglárka, valamint a Verrasztó-testvérek is közleményben írták meg véleményüket. Kapás szerint valóban nincs rend a magyar úszósportban, amelyet olykor hangos belháborúk, olykor hidegháborús közeg nehezít. Verrasztó Evelyn és Verrasztó Dávid szintén csatlakozott a Hosszú-Gyurta duóhoz, kiemelve, hogy megérett az idő a közös fellépésre, amely a sportági konszenzus és a feszültségmentes felkészülés érdekében kell történjen.

A Magyar Úszó Szövetség elnökségének és vezetőségének határozata: „A Hosszú Katinka közleményét követő Gyurta Dániel megnyilatkozás után ("Nincs rend a magyar úszás körül...") - a Gyurta Tamás szakosztályvezető által irányított másik UTE kiválóság Kapás Boglárka is megszólalt. Ösztönözte, hogy mielőbb szülessenek meg azok a döntések, amelyek: "szilárd alapokat teremtenek a nyugodt felkészülésünkhöz.
A felfokozott hangulatban még néhány úszó kifejezte véleményét. MÚSZ vezetősége vizsgálatot kezdeményez, hogy a versenyzők úszással kapcsolatos gondjait konkretizálja. A sportolók névvel, de akár anonim módon is elmondhatják: kit mi segítene abban, hogy még az eddigieknél is jobb eredményt érhessenek el. A felmérés eredménye nyilvánosságra kerül. A MÚSZ változatlanul arra törekszik, hogy - a legutóbbi rövidpályás Európa-bajnokságot (Netanya), a legutóbbi Eb-t (London), valamint a riói olimpiát követően továbbra is Magyarország úszói legyenek Európa legeredményesebbjei az éremtáblázaton; - a hét év alatt lezajlott öt hazai rendezésű Európa-bajnoksághoz hasonlóan a hazai világbajnokság is sikeres legyen. Mindez csak nyugodt légkörben, közös összefogással valósulhat meg.”

Az úszók gondolataira nem is késett sokáig a válasz, a Magyar Úszó Szövetség csütörtökön újabb közleményben reflektált a sportolók szavaira. Mint az olvasható, "a sportolók névvel, de akár anonim módon is elmondhatják: kit mi segítene abban, hogy még az eddigieknél is jobb eredményt érhessenek el. A felmérés eredménye nyilvánosságra kerül." Az írás szerint a szövetség nyitott a változásokra és szeretné, ha minél előbb megszületnének azok a döntések, amelyek megadhatják a sportolóknak a szilárd alapokat a felkészüléshez, ugyanakkor mindezek csak nyugodt légkörben és közös összefogással valósulhatnak meg.

A Magyar Úszó Szövetség elnökségének és vezetőségének határozata: „A Hosszú Katinka közleményét követő Gyurta Dániel megnyilatkozás után ("Nincs rend a magyar úszás körül...") - a Gyurta Tamás szakosztályvezető által irányított másik UTE kiválóság Kapás Boglárka is megszólalt. Ösztönözte, hogy mielőbb szülessenek meg azok a döntések, amelyek: "szilárd alapokat teremtenek a nyugodt felkészülésünkhöz.A felfokozott hangulatban még néhány úszó kifejezte véleményét. MÚSZ vezetősége vizsgálatot kezdeményez, hogy a versenyzők úszással kapcsolatos gondjait konkretizálja. A sportolók névvel, de akár anonim módon is elmondhatják: kit mi segítene abban, hogy még az eddigieknél is jobb eredményt érhessenek el. A felmérés eredménye nyilvánosságra kerül. A MÚSZ változatlanul arra törekszik, hogy - a legutóbbi rövidpályás Európa-bajnokságot (Netanya), a legutóbbi Eb-t (London), valamint a riói olimpiát követően továbbra is Magyarország úszói legyenek Európa legeredményesebbjei az éremtáblázaton; - a hét év alatt lezajlott öt hazai rendezésű Európa-bajnoksághoz hasonlóan a hazai világbajnokság is sikeres legyen. Mindez csak nyugodt légkörben, közös összefogással valósulhat meg.”

Eközben Hargitay András  hevesen cáfolta azt a pletykaözönt, amely gyakorlatilag Shane Tusup megjelenése óta beszédtémát szolgáltat a sportszeretők körében. Ezen fáma szerint Hosszú Katinka csak ürügyet keres és okokat gyárt, hogy a végén az áldozat szerepében meglépjen Magyarországról és négy év múlva esetleg már amerikai színekben indulhasson az olimpián.

"Egyrészt azért, mert Shane is azt nyilatkozta, hogy magyarnak érzi magát, és Katinkát is rendkívül sok szál fűzi Magyarországhoz. A másik pedig az, hogy ennek igazából nem is lenne értelme. Két évet ugyanis ki kellene hagynia, hogy más országot képviselve induljon versenyen. Ez nem egy reális dolog. Sokan mondják azt is, és biztosan ebben is van igazság, hogy máshol nem kapnának ennyi támogatást. Nemcsak a magyar szövetségtől, hanem a magyar államtól, amely hihetetlenül támogatja. Úgy tudom, hogy már épül nekik uszoda, tehát a saját uszodájuk. Én azt gondolom, hogy Magyarországon Shane-t és Katinkát nagyon megbecsülik" - nyilatkozta Hargitay a Digi Sport Reggeli Start című adásában.

A téma tehát távolról sem akar víz alá bukni, sőt egyre többen és többen foglalnak állást, olykor diplomatikusabban, olykor harsányabban. Az azonban egyértelműnek látszik, hogy a szövetség, az úszók és a válogatott kapitánya között távolról sincs egyetértés, amely aligha szolgál a magyar sport javára.