E-sport

Elkezdődött a Magyar Elit Bajnokság!

  • Thanatos

Mind azt már mindenki tudja, az idei League of Legends World Championship egy epikus küzdelemmel véget ért, és ismételten az SKTelecom T1 került a dobogó legmagasabb fokára. Ezzel úgy tűnhet, hogy nem is lesz már lényeges esemény idén, ám eléggé nagyot téved az, aki ezt így látja! Megpróbáljuk összeszedni a legfontosabb bajnokságokat, amiket még ez az év tartogat számunkra, kicsit be is mutatva őket. Elsőként nézzünk rá egy picit a hazai közösségre, hiszen hatalmas mérföldkőhöz érkezett kicsiny országunk!

Idehaza is már számtalan rendezvényen láthatunk magyar játékosokat játszani, kisebb-nagyobb pénznyereményekért, pillanatnyi hírnévért és tapsviharért. Sajnos általános negatívum az itthoni jó játékosokkal kapcsolatban, hogy kifejezetten nehézkesen maradnak meg egy-egy szervezetnél, gyakran váltanak csapattársakat, nem egy közülük pedig fel is adja a próbálkozást. Egyfajta ördögi kör alakult ki, amelynek köszönhetően a potenciális befektetők nem mertek nagyon belevágni a csapatokkal közös partnerprogramokba, míg a csapatok meg a játékosok nem tudtak eléggé komolyan viselkedni, felkészülni és brandet építeni, hiszen rengeteg időt és energiát fektettek a játékba, ami megélhetést egyáltalán nem biztosíthatott számukra. Ezt nagyon jól látta a League of Legends anyacége, a Riot Games is, ezért a magyar divízió nekilátott valami megoldás kiötlésének. Közel másfél év és megszámlálhatatlan munkaóra után pedig megszervezték Magyarország első, hivatalos, profi ligáját a LoL keretein belül. A rendezvény a Magyar Elit Bajnokság nevet kapta, és nem kis célokkal indították útjának. Az egész komolyságát tükrözi, hogy egy évben két szezont rendeznek meg, ahol 2-2 millió forintnyi készpénz nyeremény kerül kiosztásra az 1. és 2. helyezett között. Persze rengeteg tárgynyeremény is jár ezek mellé, de csak jobban hangzik, hogyha valaki keres 300 000 forintot 6 hét alatt e-sporttal idehaza :) Most viszont nézzük meg inkább, hogy mit kell tudni a lebonyolításról!

Elsőként ugye szükség volt a megfelelő csapatok kiválasztására, amelyet egy online selejtező keretében tettek meg a szervezők. Az itt legjobban teljesítő hat csapat került be a bajnokságba, ám itt még közel sem értek véget a dolgok! Ugye rendet kellett rakni a fejekben, hogy a profizmus megjelenjen ne csak a játékban, hanem a gondolkodásban és a szervezeteknél is. Különböző tréningek, előadások és szakemberekkel való találkozások segítségével végül mindegyik társaság kidolgozhatta megfelelő arculatát, amellyel nem csak a cégek, de a közönség szívét is megnyerhetik.

Itt visszanézheted, milyen is egy profi magyar közvetítés hangulata! Nem semmi!

A legjobb hat csapatot két csoportra osztották, mindegyik csoportból az első két helyezett továbbjut, a harmadik kiesik a bajnokságból (persze nyugodtan indulhat a következő szezonban és akár be is kerülhet újra). Ezután jön a rájátszás, ami két elődöntőből és egy döntőből áll. Mivel a szervezők a legnagyobb hangsúlyt az online közvetítésekre helyezik, ezért csak korlátozott számban lehet majd helyszíni jegyeket kapni a Docler Holding Székházában tartandó döntőre. Ugyanúgy következménye az élő közvetítésekre helyezett hangsúlynak, hogy mindenben megpróbál felnőni a külföldi, nemzetközi élő adások minőségéhez a Magyar Elit Bajnokság. Persze a kinti 80 fős stáb helyett csak 10-20 ember dolgozik, szinte önkéntes alapon, ám komoly szakemberekről van szó, rengeteg munkáról, hatalmas bizonyítási vágyról, tapasztalatról és a profizmus iránti éhségről. Idehaza ilyen minőségű online közvetítés évente 1-2 alkalommal szokott maximum lenni, nem hogy hat héten át folyamatosan, minden vasárnap! Érdemes legalább néha belenézni, és ugyan számtalan apróbb hiba még előfordul, adásról-adásra borítékolható a javulás.

Bár fogadni még nem lehet erre a bajnokságra, de nem árt követni a hazai eseményeket is, hiszen a fejlődés kézzel fogható és semmi sem állíthatja meg. Érkezzen is egy „kiskáté” azoknak, akiknek megjött a kedve a Magyar Elit Bajnokság követéséhez, legközelebb pedig az év leghangulatosabb rendezvényéről, az All-Starról beszélünk majd!

A legfontosabb információk!

Élő közvetítés helye

https://www.twitch.tv/riotgameshu

Adás időpontok és menetrend:

- November 13., 17:00 - Team Horizon Reapers vs. Wonder Stag Esports (Best of 2) és WiLD CoolerMaster vs. Natio Esports (BO2)

- November 20., 17:00 - Wonder Stag Esports vs Crewbest Digiprime (BO2), Wonder Stag Esports vs Crewbest Digiprime (BO2) és tie-breaker mérkőzések (BO1), ha szükséges

- November 27., 17:00 - Elődöntő 1, A csoport 1. helyezett vs B csoport 2. helyezett (BO5)

- December 4., 17:00 - Elődöntő 1, A csoport 1. helyezett vs B csoport 2. helyezett (BO5)

- December 11., 17:00 - Elődöntő 1, A csoport 1. helyezett vs B csoport 2. helyezett (BO5)

A résztvevő csapatok

  • Team Horizon Reapers
  • Wonder Stag Esports
  • Crewbest – Digiprime Multigaming
  • Rift Esports
  • Wild CoolerMaster
  • Natio Esports