NFL

Lehet-e Tom Brady az MVP négy meccs kihagyással?

A Sport TV Trash Talk műsora érdekes kérdést feszeget, oldalunk amerikai foci fanatikusai szintén körüljárták a témát.

A négyszeres Super Bowl-győztes Tom Brady a labdaleeresztős botrány miatt az első négy mérkőzésen nem léphetett pályára. Az ötödik játékhéten, a Cleveland Browns ellen tért vissza, és azóta űrteljesítményt látunk tőle. Számokban ez így néz ki: 12 TD, 0 INT, 1319 passzolt yard és 133.9-es irányító mutató, illetve 4 győzelem, 0 vereség. Több, mint meggyőző, és nem kérdés, hogy ilyen minőségi játék MVP-címet érhet, de vajon megérdemli-e ezt úgy, hogy az alapszakaszban - ha nem sérül meg - a 16 helyett csak 12 mérkőzésen játszik?

Varin: Lehet, de jelenleg nem lenne teljesen igazságos véleményem szerint. Többen is extrát nyújtanak csapatukban, míg Tom Brady esetében ez szinte már csak a szokásos. Gondoljunk például az újonc Ezekiel Elliottra, aki egyelőre Dak Prescottal karöltve egy tündérmesét varázsol Dallasba. De Matt Ryan vagy Julio Jones idei teljesítményéről is csak szuperlatívuszokban lehet beszélni. A soha meg nem énekelt zsenik táborából is tudnánk válogatni, a Buffalo linebackerének, Zach Brownnak szenzációs éve van, Von Miller pedig továbbra is MVP-formában tolja.

Összességében Brady teljesítménye sokkolóan durva, de még csak négy meccset játszott és a Pats utazik még mondjuk Denverbe és fogadja a Seattle-t is. Ám amennyiben a New England legendája továbbra is ilyen ütemben dobálja a TD-ket, valamint a vetélytársak teljesítménye leromlik, elérkezhet az a csoda is, hogy valaki 12 meccs alapján kapja meg a legjobb játékos díját.

NitroHUN: A szezon előtti beharagozóban a Patset tippeltem negatív meglepetésnek, így valószínűleg nem én vagyok a legkvalifikáltabb a kérdés megválaszolására :) Ezúttal azt mondom, hogy van esély Brady MVP-címére, azonban nem érdemelné meg. Hogy miért? Nos, azért mert ez a Pats Jimmy Garoppoloval biztosan, Jacoby Brissettel pedig több, mint valószínű, hogy playoffba jutott volna. Az ökölszabály szerint egy átlagos kezdőirányító és egy átlagos csereirányító között 4 pont a különbség, márpedig 8 ponton belül még nem maradtak Bradyék ellen (és akkor még a garbage time pontokat beleszámoltuk).

A Pats és Brady kapcsán sokakban még a Randy Moss-éra emléke él, pedig az elmúlt években a game plan sokkal inkább a screen és quick slant passzokra irányul, amelyek nagyszerűen építik fel a lehetőséget az időnkénti hosszú passzra. Emellett a passz utáni blokkolás, amiben legjobban kiemelkednek, remek adat, hogy Brady passzolt yardjainak több, mint a felét az elkapás után teszik hozzá az elkapók, míg pl. Peyton Manning esetén ez a szám szinte egész karrierje során 45% alatt volt.

Persze tisztában vagyok vele, hogy az MVP cím átadásánál sokkal fontosabb a füst, mint a láng, én úgy gondolom, hogy Matt Ryan jobban megérdemelné a címet. De például Philip Rivers is nagyszerű szezont futott a legutóbbi mérkőzés előttig, nagyrészt a csapattársak és edzők döbbenetes bakijainak köszönheti, hogy 3-4-gyel állt a csapata, azonnal elfeledtetve az ő remek teljesítményét. Ez a példa mutatja, hogy valójában mekkora képmutatás az MVP cím, hiszen valójában nem a legértékesebb játékost keresik, hanem a legjobb csapat legjobb játékosát.

LuckyLuck: Borzasztó nehéz kérdés, mert ha ezt így folytatja Brady, akkor hiába csak 12 meccsen játszik, egyszerűen nem lehet nem neki odaadni. De közben meg igazságtalan azokkal szemben, akik végigtolják az alapszakaszt, akkor az ő esetükben ki lehetne venni a legrosszabbul sikeredett 4 meccset...Persze ilyen nincs, de pont az NFL az, ahol nem egyszer látjuk azt, hogy valakinek nem megy, utána viszont megtáltosodik. Beszélhetünk itt akár csapatról vagy egy játékosról. Nem tudhatjuk, hogy Brady nem-e gyengén kezdte volna a szezont, akkor pedig most nem ilyen űrszámokról beszélnénk, maximum megjegyeznénk, hogy négy forduló óta beőrült. 

Szerintem amíg van olyan játékos, aki a teljesítménye miatt abszolút megérdemli - nálam ez Matt Ryan -, akkor úgy igazságos, ha ő kapja meg. Az elmúlt tíz évben egyébként volt rá példa, hogy olyan kapta meg, aki nem játszott mind a 16 alapszakasz meccsen: 2011-ben Rodgers az utolsót kihagyta, de mivel NFL-rekordot jelentő 122.5-ös irányító mutatóval büszkélkedett 15 meccsen, így neki ítélték oda az MVP-címet. Pedig Breesnek sem volt akkor rossz szezonja, 110.6 pass rating, 5476 passzolt yard és rekordot jelentő 71.2%-os pontosság. Szóval gyanítom, ha Brady ezt így folytatja, akkor 12 meccs ide, 12 oda, ő lesz az MVP.

Nagelb: Véleményem szerint egyértelmű, hogy a szezon végén lehet MVP egy olyan játékos, aki négy meccset kihagyott az idényben. Lényegtelen ugyanis, hogy hogyan és miként hiányzott az adott játékos ezekről a meccsekről, ha a többin olyan teljesítményt nyújtott, ami döntően határozta meg a csapata által elért eredményeket és amivel ő maga is kiemelkedett a ligából. A New England és Brady esetében persze lehet azt mondani, hogy a csapat nélküle is nagyon jól muzsikált az első hónapban, de amit a visszatérése óta művelnek az egy külön szint. Gyakorlatilag verhetetlennek tűnnek, amiből jól látszik, hogy a csapatnak még mindig Brady a motorja. Természetesen ezt a színvonalat hosszú távon képtelenség tartani, de azt gondolom, hogy ha csak közel ilyet tud hozni a szezon második felében akkor teljesen megérdemelten lehet ő az MVP.

Ki lesz az alapszakasz MVP a 2016/17-es szezonban?
Játékos Odds
Tom Brady 3.00
Matt Ryan 6.50
Ezekiel Elliott 9.00
Dak Prescott 15.00
Russell Wilson 17.00
Ben Roethlisberger 17.00
David Johnson 17.00
Aaron Rodgers 17.00
Julio Jones 19.00
LeVeon Bell 21.00