Darts

Sört, popcornt bekészíteni, meccsdömpinggel rajtol az Eb

Pénteken Belgiumban kezdetét veszi a darts Európa-bajnokság, az első játéknapon az összes első körös találkozót lejátsszák, ami 16-ot jelent. Ezt két etapban bonyolítják le, tehát kora délutántól késő estig a dartsé a főszerep.

A játéknap rangadója

Miután a főtábla kialakításánál a European Touron elért eredményeket vették figyelembe, így jöhetett létre már az első fordulóban egy olyan rangos mérkőzés, mint James Wade és a világbajnoki címvédő Gary Anderson meccse. Ez egy döntőnek beillő párosítás, hiszen két top 8-as játékos feszül egymásnak. Ennek egyikük sem örül, mi viszont annál inkább, hiszen már az első napon láthatunk egy ilyen csemegét, igaz, egészen este fél 12-ig kell várnunk. Ez lesz a 45. összecsapásuk, a skót klasszis 28-3-13-ra vezet, viszont, ha a major tornákat nézzük, akkor 3-2 Wade javára. Az utóbbi években ugyanakkor az angol egyre nehezebben tudta legyőzni Garyt, volt ellene egy 13 meccses nyeretlenségi sorozata, amit idén májusban tudott megszakítani. Legutóbb a Bajnokok Ligájában találkoztak, akkor a skót egy nem túl magas színvonalú meccsen 10-7 arányban győzött. Fogadás szempontjából, ha ez a második körben lenne, akkor már sokkal könnyebb dolgunk lenne, így viszont bármire tenni elég nagy lutri, pláne, hogy mindössze hat leget kell nyerni a továbbjutáshoz, ami az ő szintjükön egy 100 méteres sprintnek felel meg. Ebből kifolyólag egyébként nem is húzták meg túl magasan a legnagyobb kiszálló határát, tehát, aki plusz izgalmat szeretne, fogadjon az over 110.5-re, Wade-ben mindig lehet bízni, hogy elsül a keze, amúgy is valószínűleg szüksége lesz rá, hogy valami bravúrt húzzon, hiszen tömegben Anderson jobb szokott nála lenni. 

A játéknap legnagyobb értékkel kecsegtető tippje

Nehéz az első körben igazán +EV-s tippet találni, de ha valakit a nagy nevek közül érdemes veretni, akkor az Robert Thornton. Finoman szólva sincs jó szezonja a 49 éves skótnak, hatalmas csalódás volt számára, hogy a World Grand Prix-n címvédőként már az első körben kiesett. De a többi tornán sem szerepelt jól, emlékezhetünk, hogy tavasszal a Premier League-ben is időnként milyen gyalázatos teljesítménnyel rukkolt elő. Most a spanyol Cristo Reyes ellen kezd, aki az ékes bizonyítéka annak, hogy nem csak a nagy darts nemezetekből lehet a legjobbak közé kerülni. Október közepén a German Darts Championshipen remek formát mutatott, szóval bízhatunk benne, hogy talán most is sülni fog a keze. A tömeget általában jól hozza, míg Thornton éppen abban szokott szenvedni. Valamennyire a bukmékerek is résen vannak, hiszen nem kínálnak nagyon magas oddsot a spanyolra, de azért ő az underdog és ebben a 2.25-ben van érték.

Cristo Reyes-Robert Thornton
Hatharom-tipp: Reyes jut tovább
TippmixPro @ 2.25

A játéknap legbiztosabb tippjei

A legnagyobb sztárok az esti etapban lépnek színpadra, az említett Anderson, Wade duó mellett Phil Taylor, Michael van Gerwen, Peter Wright és Dave Chisnall is táblához áll. Papíron mind a négyen továbbjutnak, de nyugodt szívvel nem mernénk egyikükre sem tenni. Talán a holland zseni győzelme a legbiztosabb, bár Simon Whitlockot soha nem lehet leírni. Taylor azzal az Alan Norisszal kezd, aki legutóbb megnyerte a German Darts Championshipet és underdogként pláne veszélyes játékos. Chisnall ellenfele Kyle Anderson lesz, míg Wright az angol Juston Pipe-pal találkozik. Anderson ellen ilyen rövid meccsen nem tennénk, míg a skót jó választásnak tűnhet, ám Pipe a lassú játékával sokszor megviccelte már, az egymás elleni mérlegük csak 6-5 Wright javára. Inkább a sógorok kiválóságának, Mensur Suljovicnak szavaznánk bizalmat, aki Jermaine Wattimena ellen kezd. A holland srác nagyon lassú léptekben halad előre a PDC-ben, az ET-versenyeken rendre feltűnt, ám soha nem sikerült kiugróan szerepelnie. Suljovic nagyszerű formában van, szerintünk hozza a papírformát, akárcsak Benito van de Pas és Joe Cullen. Előbbi Max Hoppal, utóbbi Chris Dobey-val meccsel. Hopp hatalmas tehetség, de az áttörés még várat nála, míg Dobey inkább csak a kisebb versenyeken mutatta meg, hogy mit tud. 

Suljovic-Wattimena, Dobey-Cullen, Hopp-Van de Pas
Hatharom-tipp:Suljovic + Cullen + Van de Pas
TippmixPro @ 2.48

Pénteki program, első körös találkozók - a   szorzói alapján
Kezdés Mérkőzés Oddsok
Délután
13:45 Jamie Caven-James Richardson 1.55 2.15
14:15 Daryl Gurney-Gerwyn Price 1.50 2.20
14:45 Chris Dobey-Joe Culles 2.30 1.45
15:15 Ian White-Terry Jenkins 1.65 2.00
15:45 Cristo Reyes-Robert Thornton 2.25 1.50
16:15 Mervyn King-Devon Petersen 1.50 2.25
16:45 Michael Smith-Stephen Bunting 1.95 1.70
17:15 Max Hopp-Benito van de Pas 2.60 1.40
Este
20:00 Jelle Klaasen-Steve West 1.50 2.25
20:30 Kim Huybrechts-James Wilson 1.45 2.35
21:00 Dave Chisnall-Kyle Anderson 1.30 2.90
21:30 Mensur Suljovic-Jermanie Wattimena 1.22 3.35
22:00 Peter Wright-Justin Pipe 1.25 3.10
22:30 Alan Norris-Phil Taylor 4.50 1.20
23:00 Michael van Gerwen-Simon Whitlock 1.12 6.00
23:30 James Wade-Gary Anderson 2.45 1.40