Vélemény

Vagy átformálja a klubot, vagy megbukik a Unitednél Mourinho

José vagy a saját képére formálja a Unitedet, vagy megbukik, harmadik verzió nincs. De vajon illik-e a nihilista fingreszelés egy ekkora klubhoz?

Amellett, hogy egy sehova sem számító Ligakupa-meccsből nyilván sosem szabad komolyabb következtetéseket levonni, valami azért elég jól látszott tegnap: egy Mourinho-csapatnak még mindig az áll a legjobban, ha bűnszar meccsre tudja kényszeríteni az ellenfelet.

Közelebbről: ez a United akkor, és csak akkor lehet sikeres, ha olyan, külső szemmel nézve rettenetes meccseket tud játszani szakmányban, mint amilyen a tegnapi volt. Ne áltassuk magunkat, ez José igazi terepe, a retinákat fel nem izgató kedélyes fingreszelés, az ellenfél hibáira váró, már-már nihilista felfogás, a kockázatkerülés, és az egyéni villanások.

Hogyan is lehetne más, amikor egyik alapvető elve, hogy a meccseket az nyeri, aki kevesebbet hibázik?

A hibától való rettegésnek azonban komoly ára van. A csapat nyerhet ugyan, de egy pontnál tovább sosem jut - fejlődni, tanulni ugyanis csak az tud, aki hibázik. Ahogyan nem született még ember, aki anélkül tanult meg biciklizni, hogy lehorzsolja a térdét, úgy nem akadt még olyan korszakos csapat sem a futballban, amelyiket evolúciója korai fázisában ne rakta volna el valaki istentelen kegyetlenséggel.

A nagyság ára ugyanis, hogy kockáztatni kell hozzá.

A jobbaknak bejön, a rosszabbaknak nem, de még utóbbiak is hasznosabbak egy csapat hosszú távú fejlődésének szempontjából, mint azok, akik meg sem próbálják. José ennek ellenére sem próbálja - amit persze magyaráz, hogy alulról küzdötte fel magát, és jó előre tudta, semmi más nem lesz képes felemelni őt, csakis a győzelem. Nem érdekelte az alkotás, nem a játék történelemkönyveibe akarta bevésni a nevét: egyszerűen fel akart törni, és megmutatni, hogy ő is ér annyit, mint akárki más.

Ehhez a karakterhez viszont olyan - és csak olyan - csapatok illenek, mint amilyen a Porto, a Chelsea, vagy Inter volt. Kicsik, esélytelenek, elnyomottak, gyűlöltek, hosszú ideje sikertelenek, esetleg ezek így mind, együtt és egyszerre. A Real és a United nem ez a típus: előbbinél már meg is bukott José, míg utóbbinál most táncol a bukás szélén.

Egy valami mentheti meg: ha a saját képére formálja a klubot. De vajon megér ennyit a siker a Manchesterben?