Tenisz

Murray letaszíthatja Djokovicsot a trónról

  • Cesc18

A brit játékos megközelítette szerb riválisát a ranglistán, akár még idén megtörténhet a helycsere.

Év közben elképzelhetetlennek tűnt, hogy bárki is veszélyt jelentsen a 12 Grand Slam-címmel büszkélkedő Novak Djokovics világelsőségére, viszont a hiányzó Roland Garros-címének kipipálása óta finoman szólva sem azt az ellenállhatatlan teniszt hozza, amivel rekordot jelentő 16.950 pontra tett szert a ranglistán. A visszaesésével Andy Murray megérkezett a nyakára, aki viszont az év elején is mutatott brutálisan eredményes teniszt hozza még így a szezon második felében is. 

A brit klasszis Wimbledonban kezdte el faragni a hátrányát, amikor is a szerb riválisa címvédőként a harmadik fordulóban búcsúzott. Djokovics azóta behúzta a torontói Masterst, azt leszámítva viszont mindenhol bukott Murrayvel szemben. Hol azért, mert sérülés miatt nem tudott elindulni, hol pedig, mert egyszerűen kiesett. A gondosan felépített előnyéből még így is maradt 2415 pont, ami akár ki is tarthat, de továbbra is csak neki van vesztenivalója. Párizsban és az év végi világbajnokságon regnáló bajnokként kell majd pályára lépnie, tehát a maximálisan megszerezhető pontmennyiséget kell megvédenie. Murray ezzel szemben Bécsben gyűjthet 500 pontot, Párizsban tavaly a döntőben kapott ki, a Londoni nagydöntőben pedig 2015-ben a csoportból sem jutott tovább. Szóval a vb lesz a leginkább döntő, de ahhoz, hogy a britnek legyen esélye, előtte sem lazsálhat. 

Világranglista
# Játékos Pont
1. Novak Djokovics 12.900
2. Andy Murray 10.485
3. Stan Wawrinka 5.820
4. Milos Raonic 4.690
5. Kei Nisikori 4.650
6. Rafael Nadal 4.380
7. Gael Monfils 3.815
8. Roger Federer 3.720
9. Tomás Berdych 3.300
10. Dominic Thiem 3.250

"Hiszek benne, hogy elérhetek oda, nagyon hiszek benne. Az utolsó néhány hónap bizonyíték volt számomra, hogy meg tudom csinálni. Meg kell ragadjam a lehetőséget, mert lehet, hogy több ilyen alkalom nem lesz, mint most." - nyilatkozta a skót klasszis.

Murray abszolút megérdemelné a világelsőséget, hiszen hihetetlen kiegyensúlyozott éve van. Döntőt játszott az Australian Openen és a Roland Garroson, Wimbledonban és az olimpián győzött, illetve további hat torna fináléjában volt érdekelt, melyből négyet behúzott. Nála több győzelmet senki nem tud felmutatni 2016-ban, akár a tavalyi 77-es rekordját is megdöntheti, jelenleg 67-nél tart. Egyébként, ha idén nem jönne össze neki, akkor sincs veszve semmi, hiszen 2017-ben a szezon elején erre még lesz sansza, hiszen Djokovicsnak Melbourne-ben, Indian Wellsben és Miamiban is címet kell védenie. Ugyanakkor az mindig különleges értékkel bír, külön jegyzik, ha valaki az év végén áll a ranglista elején, szóval úgy lenne az igazi a skót öröme, ha még 2016-ban le tudná taszítani a szerbet a trónról.