Tenisz

Nem úszta meg pénzbírsággal a trollkodó ausztrál

  • Cesc18

A Sanghajban botrányosan viselkedő Nick Kyrgios jó ideig nem léphet pályára profi teniszmérkőzésen.

A 21 éves Nick Kyrgios tavaly Stan Wawrinka ellen Montrealban bizonyította, hogy nem egy könnyű esett, amikor is meccs közben azt találta mondani egy zajmikrofon közelében, hogy "Kokkinakis meghúzta a nődet". A tenisz berkeken belül ezzel rendesen elásta magát, ez egy olyan parasztság volt a részéről, ami abszolút nem a pályára való. Meg is kapta érte a büntetést, de nem sokat tanult az esetből.

Múlt héten Sanghajban ugyanis sikerült ismét olyat alkotnia, amivel a középpontba került. Azok után, hogy megnyerte élete első ATP 500-as viadalát Tokióban, a kínai verseny második fordulójában egyszerűen nem vette komolyan a meccsét Mischa Zverev ellen. Figyelmeztette a bíró, hogy ez nem profi hozzáállás, a közönség is kifütyülte, de semmivel nem foglalkozott, négy játékot nyerve, botrányos viselkedés mellett leadta a győzelmet a német ellenfelének. Sikerült még a meccs után is trollkodnia, amikor megkérdezték tőle, hogy nem gondolja-e, hogy többel tartozik a nézőknek, akkor csak annyi volt a válasza, hogy "nem én kértem, hogy kijöjjenek a meccsemre"

Az ATP első ízben 16.500$-ra büntette meg, mert megszegte a szabályzatot. Amiért nem küzdött a pályán 10.000$, trágár szavak használata 5.000$, illetve 1.500$ sportszerűtlen magatartásért. Az ausztrál ezzel így valószínűleg ki is békült volna, mondhatni elég olcsó árat fizettet a butaságaiért.

Nem úszta meg azonban ennyivel, a Nemzetközi Tenisz Szövetség tovább vizsgálta az esetet, aminek eredményeképp nyolc hetes eltiltást szabott ki, illetve további 25.000$ pénzbírságot. A büntetés három hétre enyhíthető, ha Kyrgios belegyezik, hogy részt vesz egy sport pszichológus által vezetett programban, vagy az ATP hasonló tanfolyamán. 

"Nick magatartása Sanghajban elfogadhatatlan volt, mind a sporttal, mind a rajongókkal szemben." - mondta az ATP elnöke, Chris Kermode. "Mi nagyon komolyan vesszük ezeket a dolgokat, azóta már bocsánatot kért a tetteiért. Egy hihetetlen tehetséges játékos, reméljük, hogy erősebben tér vissza a Tourra az eltiltását követően."

Jelenleg úgy néz ki, hogy 2017 január 15-én léphet újra pályára, ha viszont él a lehetőséggel, akkor november 7-én jár le az eltiltása. Ami biztos, hogy a párizsi Masterst kénytelen kihagyni.


A fogadóknak egyébként jó nagy bosszúságot okozott, hiszen remek formát mutatott és Sanghajban is nagy menetelést vártak tőle. Zverev ellen ugyan csak 1.15-ös oddsot adtak rá, de a szett- és game hendikepek nem fizettek rosszul. Aki viszont megérezte, hogy az ausztrálnak elege lesz a teniszezésből, elég könnyedén juthatott hozzá sok pénzhez. A    -nál 4.50-es odds körül vesztegették Zverev továbbjutását.