Magyar foci

Pintér után Egervári is magáénak érzi az Eb-sikereket

A korábbi szövetségi kapitány szerint Bernd Storcknak sokkal több lehetősége volt felépíteni a válogatottat és véleménye szerint manapság már mások aratják le elődeik munkájának gyümölcsét.

Egervári Sándor nem egy bölcs ember... Adott egy remek, korrekt, szimpatikus nyilatkozatot az Európa-bajnokságról, Dárdairól, Storckról, a magyar válogatott helyzetéről az erdélyi Krónikának, majd egy mondattal mindent tönkretett, és "pinyői" mélységekbe süllyesztette magát. Vajon meddig tart még a korábbi, leszerepelt szövetségi kapitányok hisztihadjárata, és mikor ismerik végre be, hogy a német szakma elérte azt, amelyről ők csak álmodoztak? Mi persze ezen jókat kacarászunk, legyintünk rá, de az érem másik oldala elborzaszt minket: nevezetesen, hogy még mindig itt tart a magyar szakma.

"Ünnepelhettünk, hiszen volt ok erre, elvégre az Európa-bajnokságon elért eredményekkel a játékosok örömet szereztek a szurkolóknak és az egész nemzetnek" - kezdte nyilatkozatát a Diósgyőrtől nyáron búcsúzó Egervári.

"Jó volt ezt megélni Magyarországon, Erdélyben és a nagyvilágban. Minden elismerésem a játékosoknak és a stáb tagjainak. Ez olyan siker volt, amely bizakodásra ad okot a közeljövőben. A gyengébb őszi rajt ellenére én derűlátó maradok. Nem könnyű néhány meghatározó, kulcsfontosságú labdarúgó nélkül nekivágni. Olyan emberek estek ki a csapatból - hogy csak Király vagy Juhász nevét említsem -, akik nemcsak a pályán, hanem az öltözőben is meghatározó szerepet vállaltak.”

Király Gábor azért távolról sem számított alapembernek Egervárinál. A válogatottól visszavonult kapus Sanyi bácsi 34 mérkőzése alatt csupán 16-szor lépett pályára.

Eleddig semmi gond a mester mondanivalójával, lefutotta az ilyenkor szokásos tiszteletköröket, még optimistán is nyilatkozott a további, amúgy nagyjából a nullával ekvivalens esélyek kapcsán. Utána azonban robbant az irigységbomba, Egervári utódai lehetőségeit méltatta, éppen csak azt nem említette meg, hogy ezt ő is bármikor elérte volna a nemzeti csapat élén.

"Dárdai igazi karizmatikus egyéniség, aki szerintem lendületbe hozta ezt a csapatot, közel került a játékosokhoz, akik nagyon jól viszonyultak hozzá, így biztonságosabb csapatjáték felé terelte a gárdát. Az Eb alatt a jelenlegi kapitánynak, Bernd Storcknak is voltak nagyon jó, meglepő döntései, amelyek bejöttek. A német szakembernek volt ideje is, hogy felkészítse a magyar válogatottat a franciaországi Eb-re, elvégre a játékosok három-négy hétig együtt voltak. Korábban, azaz az én időmben egy hasonló felkészítésre négy, legfeljebb öt nap állt rendelkezésünkre, holott technikai, taktikai és akár fizikai szempontból is hosszabb időre lenne szükség.

Egy edző mindig tudatában kell legyen annak, hogy munkája gyümölcsét más fogja learatni. Hangsúlyozom, Dárdai Pali is, Storck is sokat hozzátett az elődök munkájához."

Ferenczi Attila véleménye Egervári Sándorról, 2012-ből
"Egyébként Egervári Sándor nem viccből dobta be a „szerethető csapat” szlogent. Ő jó közösségépítő, de semmi több. Ha valaki jó közösségépítő, akkor mi lehetne más a jelszó, mint: „szeressük egymást gyerekek”. Nyilvánvaló, hogy olyat tűz ki célként, amihez ért. Hiszen azt csak nem tűzheti ki célként, hogy Barcelona stílusban szeretné játszatni a válogatottat - leoktatni sem tudná. Mit foglalkozik ő kultúrateremtéssel? Az sokkal macerásabb, mint szerethetővé tenni magunkat, a konkrétumokat mindig kikerülő nyilatkozatunkkal. Ráadásul szerinte a labdarúgó kultúra nem is halt ki 1970-ben, az még él. Szerinte él az, amiről már a vak is látja, hogy meghalt."

Hosszú nyilatkozatában Egervári még kitért a hollandok elleni "nyócegyre", amelyről elmondta, a mai napig nem tudta megemészteni, és négy évtizedes pályafutása legmeghatározóbb momentumaként tekint rá. "A púpot a mai napig is hordom a hátamon, de ettől még nyugodtan tudok a tükörbe nézni. Három és fél évig voltam szövetségi kapitány, az első három esztendő a sikerekről szólt, aztán következtek a kudarcok."

Egervári regnálása alatt a válogatott valóban jól kezdett, bár tétmérkőzésen egyedül Svédország hazai legyőzését lehet kiemelni, a győzelmek többsége inkább alsóbb kategóriás gárdák ellen született, bravúrra alig volt képes vele a csapat.

Az ember nem szívesen rúg bele még egyet abba az emberbe (habár ő ezt tavaly megtette Storckkal), aki három éve ugyanazt a sokkot emészti, de sajnos Egervári kezet foghatna az örök sértett Pintér Attilával, és ketten együtt elmehetnének megünnepelni az Eb-sikereket, miközben Dárdai Pali a Bundesliga egyik legjobb edzőjévé vált, Bernd Storck pedig valami olyan habitust adott a válogatottnak, amelyet nagyon régen nem láttunk hazánk fiaitól. Persze minden csak nézőpont kérdése, az igazi tényeket talán a TV2 Még 50 perc című dokumentumfilmjében láthattuk Egervári Sándorral kapcsolatban.

186541
[2059305] 2016-11-13 18:00:00 Magyarország - Andorrax;