Sanghaj Masters

Maratoni csatából profitálnánk

Szombaton az elődöntőkre kerül sor Sanghajban. A felső ágon Novak Djokovics és Roberto-Bautista Agut méri össze tudását, míg a tábla alsó dekádjában Andy Murray és Gilles Simon néz egymással farkasszemet.

A két elődöntő közül a wimbledoni címvédő Andy Murray és a tavalyelőtti döntős Gilles Simon meccse tartogatja a nagyobb izgalmat, így bár nem ez lesz előbb a programban, de mi most előrébb vettük. A francia a mostani szereplésével bizonyítja, hogy két éve nem véletlenül jutott be a fináléba. Csupán egy nagy sztárt, Stan Wawrinkát kellett kiütnie az idáig vezető úton, de a legnehezebb feladat csak most következik számára. Murray nem lassít, a pekingi tornagyőzelme után egyelőre Sanghajban is nagyon magabiztosan menetel. Rá is igaz, hogy Simon lesz a legkeményebb ellenfele eddig a tornán. Igaz, hogy találkozott a jó formában lévő David Goffinnal és Lucas Pouille-val, de az ő stílusuk nagyon feküdt neki. Mondjuk igaz ez a mostani meccsre is, szeret Simon ellen játszani, hiszen ő is kontra-teniszre hegyezi ki a teniszét, ám, amíg Goffin és Pouille beleesett abba a csapdába, hogy megakarták csinálni a pontokat, addig a francia, ha kell, akkor üt 30-at egy labdamenetben, de nem fogja túlvállalni magát. 

Éppen ezért várható egy maratoni csata, hiszen mindketten a türelem nagy mesterei. Persze valahogyan el kell dönteni a labdameneteket, várhatóan Murray lesz az agresszívebb, de meglepő lenne, ha képes lenne végig koncentráltan játszani és letolni a franciát a pályáról. Masszívabb, jobb adogatása van a britnek, ami döntő lehet a javára, többek között ezért is vezet 14-2-re az egymás elleni összevetésükben. Játszottak ők már 5 alkalommal döntő szettes meccset, és véleményünk szerint most is három felvonásban dől majd el a győztes kiléte. 

Gilles Simon-Andy Murray
Hatharom-tipp: 19.5 játék felett
TippmixPro @ 1.95

A másik összecsapáson a címvédő és világelső Novak Djokovics az élete első kemény pályás Masters-elődöntőjére készülő Roberto Bautista-Aguttal méri össze a tudását. A 26 éves spanyol játékos kihozta ebből a tornából a maximumot, ez a derbi már csak bónusz számára. Ettől függetlenül ne gondoljuk, hogy feltartott kezekkel áll majd ki, hiszen nyomás nélkül, ebből még bármi kisülhet. Eddig ugyanis nagyon szépen vette az akadályokat, a negyeddöntőben Jo-Wilfried Tsonga ellen is meghúzott pár demoralizáló ütést. Nyilván, Djokovics más kategóriát képvisel, de ő sem sebezhetetlen, pláne nem a mostani formájában. Elég lazára vette a figurát a selejtezős Mischa Zverev ellen, ennek köszönhetően szett- és brékhátrányból kellett kapaszkodnia. Na ez az, amit Bautista-Agut ellen biztosan nem engedhet meg magának, bár ezzel valószínűleg ő is pontosan tisztában van. 

Ami elég erősen a spanyol ellen szól, az egyrészről a top 10-esek elleni gyatra mutatója, másrészről a nem kedvező match-up. Kezdjük előbbivel: pályafutása alatt 35 alkalommal találkozott eddig olyan játékossal, akit akkor éppen a legjobb 10 között rangsoroltak és ebből csupán 5-ször tudta győztesen elhagyni a pályát. Még rosszabb a mérlege a nagy ötös ellen, egészen pontosan 0-14. Djokovics ellen 0-5, egyedül abba kapaszkodhat, hogy itt-ott legalább szettet tudott fogni. De ez egy olyan lélektani gát lehet, amit nem valószínű, hogy egy Masters-elődöntőben dönt majd le, pláne nem a szerb ellen, akinek a stílusa nem is igazán fekszik neki.

Fogadás a továbbjutóra
Novak Djokovics Roberto Bautista-Agut
TippmixPro @ 1.10 TippmixPro @ 4.85