Darts

Esélyt sem adott Van Gerwen a világbajnoknak

  • Cesc18

Fantasztikus teljesítménnyel 5-2-re győzött a holland világelső a World Grand Prix-döntőjében.

Nagy nevek hullottak el a torna elején, de a döntőben még is két klasszis játékost, a világelső Michael van Gerwent és a regnáló világbajnok Gary Andersont csodálhattuk. A kezdés előtt az oddsmesterek a hollanddal szimpatizáltak, a    -nál 1.30-as szorzót adtak a győzelmére, míg a "Repülő Skót" sikere 3.00-szoros pénzt fizetett.

Van Gerwen kezdte a találkozót, és nem igazán volt kérdés, hogy el is viszi az első szettet. 104.86-os körátlaggal leget sem engedett, sőt Anderson még addig sem jutott el, hogy kiszállóra dobjon, de 85.08-as körátlaggal nem is reménykedhetett ebben (1-0). A rövid szusszanó után tovább nyílt az olló köztük. Ugyan leget már sikerült nyernie a skótnak, de kezdésből 8 hibát véteni a beszállóra nem fért bele, így a holland könnyedén brékelte le és növelte 3-1-gyel két szettre az előnyét. Garynek továbbra sem sikerült elmozdulnia a 80-as átlagról, MvG viszont már 108-nál járt (2-0). 

Az újabb szünet meghozta a változást, Anderson egy jó kis 160-as kezdéssel megalapozta a bréket. Sokáig azonban nem örülhetett, mert kezdésből nem tudott erre az 1-0-ás előnyre rápakolni. Van Gerwennek mindenre volt válasza, így ezt a szettet sem engedte kicsúszni (3-0). Tömegben már kezdte hozni az elvárt szintet a skót, aminek a folytatásban meg is lett az eredménye. A negyedik felvonásban a duplákat is mellé tette, így viszonylag könnyedén sikerült szépítenie, és végre feliratkozott ő is a táblára (3-1).

Túlságosan nem pánikolt be ettől a világelső, kezdésből hozta a sajátját. Kicsit engedett a szorításon, többet hibázott a kelleténél, de Andersonnak az erejéből csak döntő legre futotta, amit alaposan elszúrt azzal, hogy csak hetedik nyílra szállt be...A holland így egy szettre került a győzelemtől, a bukik pedig szinte el is könyvelték, hogy övé a trófea (4-1). Szerencsére a skót nem így tett, és koncentrált játékkal 4-2-re zárkózott. Van Gerwen három rontott nyíllal kezdte a hetedik felvonást, amit Andersonnak sikerült is megbosszulnia. Nem tartott azonban sokáig a holland megingása, egy majdnem 9 nyilassal gyorsan visszavette az elbukott leget. Sikerült hoznia a sajátját is, majd stílusosan hátsó pályáról, egy 160-as kiszállóval zárta le a finálét (5-2).

A mérkőzés statisztikája (forrás: PDC Hungarian Fan Club):

Ahogyan az egész tornán, úgy a döntőben is csodás játékot láthattunk Van Gerwentől. Sokáig 108 felett tanyázott a körátlaga, végül ezen rontott, de így is 100.29-cel zárt, ami hét szett alatt elég pazar teljesítmény. Harmadszor emelhette magasba a World Grand Prix-trófeát, amivel Phil Taylor mögött a második legeredményesebb játékosa lett a tornának.