Interjú

Dzsudzsák helye tuti, Gyurcsó beférhet, az osztrák meccs a példa

A magyar válogatott péntek este Svájcot fogadja a világbajnoki selejtezősorozat 2. fordulójában. A magyar csapat esélyeiről és pillanatnyi helyzetéről Ferenczi Attilát, labdarúgó edzőt, szakírót és játékelmélet kutatót kérdeztük.

 

hatharom.com: Ha Bernd Storck felhívna és segítséget kérne Tőled a kezdőcsapat összeállítását illetően, mit válaszolnál neki? Volna olyan játékos, aki a nálad kimaradna a sztenderd kezdőemberek közül? És kit raknál be helyettük?

Tiszta szívből szurkolsz a válogatottnak? Látogass el a Magyar Nemzeti 11 Facebook-oldalára és nyomj egy like-ot!

Erre a kérdésre akkor tudnék jól felelni, ha én is azt a játékstílust kedvelném, mint ő. Miután ez nem így van, így ebben a kérdésben nem igazán tudnék tippeket adni neki, mert a játékosokat ő sokkal jobban ismeri, mint én, ráadásul azt a stílust is jobban ismeri, amit meg akar valósítani. Egy azonban biztos, hogy a Nagy Ádám-Gera kettős sokkal hatékonyabb a labdakihozatalok segítésénél, és a folyamatos labdabirtoklás fenntartásánál, mint bármelyik más fedezetkettős.

hatharom.com: A Svájc elleni keretben találunk néhány új arcot is, Vida Máté, Bognár István, Gyurcsó Ádám vagy Korcsmár Zsolt mekkora erősítést jelenthet a csapatnak?

Talán Gyurcsót tudnám elképzelni kezdőként, gyors, jól lő, lendületből jól cselez, és jó formában van egy erősebb bajnokságban.

hatharom.com: Neked kik a személyes favoritjaid, akik jelenleg nem tagjai a csapatnak, de idővel azok lehetnek?

Balogh Norbert a kedvencem a Palermóból, de ő jelenleg nincs játékban.

hatharom.com: A feröeri mérkőzés után a kapitány azt nyilatkozta, hogy több alapember is rossz fizikai állapotban volt, de a Svájc elleni meccsre már javulhat a helyzet. A csapatkapitány Dzsudzsák Balázs viszont azóta is mindössze 3 tétmeccsen lépett pályára az emirátusokban, összesen nagyjából 180 percet játszott. Mennyire látod ezt problémásnak? Balázs helye így is megkérdőjelezhetetlen ebben a csapatban?

Ha elfogadjuk Dárdai játékoskategorizálását, miszerint vannak zsenik, vezérek és csapatjátékosok, valamint a zseniknek mindig játszani kell, így Dzsudzsák helye biztosnak tűnik. Ha nincs is kiemelkedő formában, a pontrúgásai mindig gólveszélyesek, valamint - sajnos -, a legjobban cselező játékosunk.

 


hatharom.com: Svájc az Eb-n veretlenül esett ki a nyolcaddöntőben, a selejtezők első körében pedig 2-0-ra legyőzte az Európa-bajnok Portugáliát. Masszív csapat, kiváló képességű játékosokkal. Sokak szerint még hazai pályán sincs sok esélyünk ellenük. Te hogyan látod az esélyeinket, mi lehet az a taktika, ami sikerre vezethet?

Válogatottunk eddig egyszer sem úgy teljesített, mint ahogy vártam, mert az előzményből nem következett a következmény. Így bízom csapatunkban, hogy ezúttal is pozitív értelemben lep meg, és ha nehezen is, de behúzza a három pontot. Mondom ezt annak ellenére, hogy tényleg esélyesebb a svájci csapat. Szerintem valami hasonlót fogunk játszani, mint Ausztria ellen. Stabil védekezés, megpróbáljuk birtokolni a labdát, és irányítani a meccs bizonyos szakaszait, és ha rúgnánk egy gólt, akkor utána kontratámadásokkal veszélyeztetnénk.

hatharom.com: Mit a véleményed arról, hogy az Eb utáni hetekben egyre több támadás, kritika érte a szövetségi kapitányt a magyar trénerek és klubtulajdonosok részéről, például a bajnokság három hetes leállítása okán?

Nem értek egyet velük. A magyar futball jelenleg legeredményesebb együttese a válogatott, aki nemzetközi szinten is letett valamit az asztalra. Ha az MLSZ támogatja a kupaszereplő csapatokat a magyar bajnokságban, hogy pl. öt külföldit játszathat egy csapat, akkor azt is el kell fogadni ezeknek a csapatoknak, hogy a magyar válogatott érdeke előrébb való, mint a klubérdek. Ráadásul nálunk évtizedes hagyománya volt a szocializmusban a hosszú válogatott edzőtáboroknak, úgyhogy ezt el kell fogadni mindenkinek.


A magyar válogatott pénteken a Groupama Arénában fogadja Svájcot a világbajnoki selejtezősorozat második fordulójában. Mivel a magyar csapat az első körben csak döntetlent ért el Feröeren, míg Svájc legyőzte az Eb-győztes Portugáliát, ezért a mieink számára egy vereség gyakorlatilag a világbajnoki szerepléstől való búcsút jelentené.

1X2    
Magyarország Döntetlen Svájc
TippmixPro@3.10 TippmixPro@3.00 TippmixPro@2.35

 

Mit vársz a válogatottól a selejtezőben?x;
186541
[2059299] 2016-10-07 20:45:00 Magyarország - Svájcx;