Vélemény

Nem láttunk még rossz csapatot annyira jónak, mint az idei Real Madrid

  • mc_deere

Zidane továbbra is magabiztosan ül a mákvonaton, de vajon kijönnek-e valaha a csapat hiányosságai?

Azon gondolkodom épp, tűnt-e már valaha egy rossz csapat annyira jónak, mint ez a mostani Real Madrid. Nehéz kérdés, mert miközben az ember tényleg akkor sem lát bennük semmi különlegeset, ha belefeszül, az esetek nagy többségében azért nyernek. Nem feltétlenül meggyőzően, nem feltétlenül leejtve az ember állát, de nyernek.

Roppant bosszantó.

Tegnap például kifejezetten rosszul játszottak a Dortmund ellen. Benzema - mondjuk ki - botrányosan használhatatlan volt, Navas olyan, mint egy túlfejlett óvodás, akit tévedésből állítottak a lécek közé, de még az általában biztos pontnak számító Ramos is futószalagon szállította a meredek megoldásokat. Ehhez képest kétszer vezettek a nem éppen könnyen bevehető erődnek számító Westfalenben (hívja a franc Signal Idunának), és a végén, bár bosszankodhattak két elveszített pont miatt, csak elhoztak egy döntetlent Európa egyik legfélelmetesebb arénájából. Ráadásul az ellenfél Dortmund eközben határozottan egy baromi jó, igaz, még félkész csapat benyomását keltette.

Mondom, megfejthetetlen.

 

 

 

 

Pont, mint Zidane eddigi edzői munkássága. Nem szégyellem kimondani, a BL-győzelmet tömény viccnek gondoltam, a nevetségesen szerencsés sorsolás melléktermékének, amit idővel ugyanúgy zárójelbe tesz majd az élet, mint ahogyan villámgyorsan megtette anno Di Matteo végső sikerével is. Ehhez képest Zizou idén ősszel ott folytatta, ahol abbahagyta, zsinórban tizenhat megnyert meccsre tornázta fel mérlegét a bajnokságban - ez egy bizonyos Pep Guardiola rekordja is egyben, mellesleg -, és bár az utóbbi napokban mintha lépést téveszetett volna, Ronaldo lecserélésével jelezte, nem ölbe tett kézzel nézi a folyamatokat.

Eközben a Real továbbra sem tűnik különösebben erős _csapatnak_. Persze, kiváló játékosok alkotják, mint egyének halmaza, zseniális, és ez a meccsek többségén elég is a fölényes győzelemhez. Hol Modric villan egyet (ő mondjuk szinte állandóan ezt teszi, akár azt is mondhatnánk: világít a pályán), hol Jamesből lesz nyerő csere, miközben ott van Bale, Benzema, vagy a mostanság ugyan erősen csökkentett módban üzemelő CR, aki viszont gólok pötyögtetésére még így is kiválóan alkalmas.

Zidane-nak - pláne Casemiro hiányában, akinek kezdőbe emelése lényegében az egyetlen innovációja volt, mióta a kispadra került - tehát nem nyerő gépezete van, hanem nyerő játékosai. Sokan hajlamosak ezt lebecsülni (én is, mielőtt), de valahol az edző feladata és eredménye az is, ha játékosai rendszeresen egyéni megoldásokkal tudják a különbséget jelenteni a pályán. Hajlok persze arra, hogy mindez pillanatnyi, rövid távú illúzió, és igazolást is látok erre vonatkozóan abban, hogy idén a Madrid meccsről-meccsre játszik egyre gyengébben, de egyelőre tény: a Real rosszul játszva is bőven kiválóan áll, minden létező fronton.

És hát tudjuk azt is, mikor kell az igazán topon lenni. Tavasszal, amikor minden meccs, minden pont, minden gól duplán számít. Akkor jön majd el edzőként Zizou igazi fokmérője is.

[2363757] 2016-09-27 20:45:00 Borussia Dortmund - Real Madridx;